Tematyka konferencji obejmuje naukowe i praktyczne problemy związane z:
- budową, eksploatacją maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,
- projektowaniem linii procesowych,
- zagadnieniami inżynierii żywności,
- towaroznawstwem oraz badaniami właściwości surowców i produktów rolno-spożywczych.
Przewiduje się następujące sekcje tematyczne:
- Operacje jednostkowe i technologie przetwórstwa rolno-spożywczego.
- Maszyny i urządzenia przemysłu rolno-spożywczego – budowa i eksploatacja.
- Automatyzacja i komputeryzacja w przemyśle rolno-spożywczym.
- Jakość i bezpieczeństwo surowców i produktów rolno-spożywczych.
- Towaroznawstwo produktów spożywczych.
- Problemy gospodarki energią i odpadami w przetwórstwie rolno-spożywczym.
- Fizyczne i chemiczne właściwości surowców i produktów rolno-spożywczych.
- Transport w przemyśle rolno-spożywczym.
W trakcie konferencji są planowane wykłady plenarne, referaty w sekcjach tematycznych oraz wystąpienia (stoiska) naszych Sponsorów. Wystąpienia należy przygotować w formie prezentacji multimedialnych: 15-minutowych w przypadku referatów i 5-minutowych w przypadku e-posterów w. Streszczenia doniesień o objętości 1-2 stron formatu A4 zostaną opublikowane w formie elektronicznej (plik PDF) jako materiały konferencyjne – należy je przygotować czcionką Time New Roman, rozmiar 12 pkt. (bez dodatkowego formatowania) z podaniem: tytułu w języku polskim i angielskim, imienia (imion) i nazwiska autora(ów), miejsca zatrudnienia (Uczelnia, Wydział, Katedra), słów kluczowych w języku polskim i angielskim oraz tekstu z zamieszczonymi ewentualnie rysunkami.