Online Lectures on Bioinformatics
|
Analysis of individual sequences
Introduction
Aminokwasy w łańcuchach bocznych różnią się między sobą właściwościami fizyko-chemicznymi, takimi jak: hydrofilowość oraz hydrofobowość. Zazwyczaj wartości tych parametrów są prezentowane na specjalnych skalach liczbowych. Na przykład dla wyznaczania hydrofobowości istnieją dwie takie skale: pierwsza opracowana przez Hopp’a i Woods’a oraz druga sporządzona przez Kyte’a i Doolittle’a.
Indywidualne cechy aminokwasów odgrywają kluczową rolę w tworzeniu struktur drugorzędowych białek. Obecnie istnieje kilka metod przewidywania struktury drugorzędowej białka. Dzięki nim wyznaczono pewne grupy aminokwasów które mają większe zdolności to tworzenia łańcuchów alfa- heliakalnych lub też beta- harmonijek. Na przykład glutamina często była wykrywana w łańcuchach alfa, walina w łańcuchach beta natomiast prolina raczej nie występuje w helisach. Obecnie stosowane metody przewidywania struktury drugorzędowej białek jest procesem bardzo skomplikowanym i wymaga ogromnej wiedzy informatycznej oraz biochemicznej.
Przewidywanie budowy drugorzędowej może być oparte na statystycznej analizie ilościowej występujących aminokwasów. Oprócz tych dwóch parametrów można określić jeszcze kolejne 200 parametrów aminokwasów. Całość tych informacji jest publikowana bazach danych. Znajduje się tam cecha (nazwa parametru) oraz jego wartość liczbowa. Parametry te zostały podzielone na pewne podgrupy. Jednak ze względu na dużą ilość informacji w bazach danych nie były one ze sobą do końca skorelowane. Dlatego Argos przeprowadził selekcję najistotniejszych parametrów a Nishikawa opracował ich wartości liczbowe.
Ważną cechą funkcjonalną białek jest ich „stosunek do wody”: aminokwasy hydrofobowe (nie lubiące wody) mają skłonność do występowania wewnątrz kulistych białek, natomiast na powierzchni takich białek występują aminokwasy hydrofilowe. Dlatego też w białkach wyróżniamy części hydrofilowe główki i hydrofobowe ogonki. Pewna okresowość w występowaniu regionów hydrofilowych i hydrofobowych może wskazywać na kształt przestrzenny białka. Wykorzystuje się to w przewidywaniu struktury przestrzennej epitopów antygenów.
W praktyce do przewidywania struktury przestrzennej białka oraz do określania profilu hydrofobowości i hydrofilowości bierze się pod uwagą bardzo dużą liczbe paramertów.
Rysunek 1: Miejsca hydrofobowe w łańcuchu białkowym ludzkiej rodopsyny (AC P08100 przy ExPASy) stworzony za pomocą ExPASy-Service ProtScale.
exercise 1
Obecnie są dostępne programy do standardowych analiz wielu parametrów białek. Programy te dostarczają użytkownikom wyselekcjonowanie informacje odnośnie wybranej grupy parametrów. Dzięki temu badaczowi łatwiej jest wysnuć odpowiednie wnioski.
Comments are very welcome.
luz@molgen.mpg.de
|