Dział
|
Temat
|
Cele
|
Kategoria
|
Metody,
środki
|
Technologia
produkcji ziarna |
Agrotechniczne
uwarunkowania plonu i jego jakości |
- Określić czynniki agrotechniczne
warunkujące wysokość i jakość plonu jęczmienia
browarnego
|
B
|
|
- Wyjaśnić działanie czynników
agrotechnicznych ograniczających plonowanie jęczmienia
|
B
|
- Przeanalizować i przedstawić możliwości zmniejszenia
wpływu niekorzystnych czynników
agrotechnicznych na plonowanie i jakość jęczmienia
browarnego
|
D
|
- Zdefiniować pojęcie “efekt
plonochronny”
|
A
|
- Określić efekt plonochronności:
chemicznej regulacji zachwaszczenia i
ograniczenia występowania chorób grzybowych
|
C
|
Podstawowe
zagrożenia siedliskowo-agrotechni-czne dla jakości |
- Wymienić podstawowe zagrożenia
siedliskowo-agrotechniczne dla jakości jęczmienia
browarnego
|
A
|
- Wykazać zależności między (przyczyna)czynnikami siedliskowo-agrotechnicznymi
a (skutkiem) jakością jęczmienia browarnego
|
C
|
Wartość
następcza przedplonu |
- Dokonać analizy przedplonu dla jęczmienia
browarnego z jednoczesnym wskazaniem i uzasadnieniem najlepszego przedplonu
|
C,
D
|
Przedplon
a cechy jakościowe zbieranego ziarna |
- Wykazać związek między
przedplonem a cechami jakościowymi ziarna jęczmienia
browarnego
|
B
|
- Uzasadnić potrzebę analizy zasobności
gleb
|
B
|
Analiza
zasobności gleby |
- Określić potrzeby
wapnowania gleb mineralnych
|
C
|
- Ocenić zawartość magnezu
przyswajalnego w glebach mineralnych
|
B
|
- Ocenić zasobność gleb w
przyswajalny potas
|
B
|
Nawożenie
a plon |
- Określić zależności między
kategorią agronomiczną gleb a dawką wapna pod jęczmień browarny
|
B
|
- Dokonać doboru odpowiedniego
nawozu wapniowego do kategorii gleby
|
B
|
- Omówić znaczenie MgO dla plonu jęczmienia
browarnego
|
B
|
- Określić zasady doboru dawek i
form nawozów potasowych pod jęczmień browarny
|
C
|
- Określić specyfikę nawożenia jęczmienia
browarnego nawozami azotowymi
|
B
|
Nawożenie
a cechy fizyczne i chemiczne ziarna |
- Wyjaśnić znaczenie doboru formy
mikronawozów pod jęczmień browarny
|
D
|
- Wyjaśnić związek między nawożeniem
a cechami fizycznymi i chemicznymi ziarna
|
B
|
Uprawa
roli |
- Wyjaśnić specyfikę uprawy roli pod
jęczmień browarny
|
B
|
Sposób,
termin i gęstość siewu a plon i jakość ziarna |
- Omówić wpływ terminu siewu na
jakość plonu jęczmienia browarnego
|
C
|
- Wykazać zależności między
kompleksem glebowym a gęstością siewu
|
B
|
Zagrożenia
dla plonu i jakości powodowane przez chwasty |
- Określić głębokość siewu jęczmienia
browarnego
|
A
|
- Określić zagrożenia dla plonu i
jakości powodowane przez
chwasty
|
D
|
- Określić sposoby regulacji
zachwaszczenia
|
B
|
- Ocenić zagrożenie przez choroby
jęczmienia browarnego
|
D
|
Zagrożenia
dla plonu i jakości powodowane przez choroby |
- Dokonać analizy progów szkodliwości
chorób jęczmienia i wykazać jej związek z
podjęciem decyzji o terminie aplikacji środka
|
D
|
- Określić środki chemiczne i
terminy ich stosowania w zależności od choroby
i czynników agrotechniczno-środowiskowych
|
C
|