Autor: dr Urszula Rogalska
Instytut Nauk o Wychowaniu

Dział

Hasła programowe

Cele

Kategorie

Metody i środki

Wstępna, pozbiorowa obróbka ziarna Technika i technologia zbioru
  • Wyjaśnić znaczenie odpowiedniego przygotowania plantacji do zbioru jęczmienia browarnego

C

 
Zbiór jęczmienia browarnego
  • Dokonać doboru odpowiedniej maszyny do zbioru jęczmienia browarnego w zależności od jego dojrzałości

B

Transport ziarna
  • Scharakteryzować i dokonać uzasadnionego doboru środków do przewozu ziarna jęczmienia browarnego

B/C

Wymagania jakościowe stawiane nasionom jęczmienia browarnego
  • Określić wymagania jakościowe stawiane nasionom jęczmienia browarnego

B/C

  • Określić związek między jakością ziarna jęczmienia browarnego a jakością produktu końcowego (piwa)
 
Czyszczenie i sortowanie ziaren jęczmienia browarnego
  • Scharakteryzować i dokonać uzasadnionego doboru linii technologicznej służącej do czyszczenia nasion jęczmienia browarnego

A

  • Wymienić otrzymane w wyniku czyszczenia frakcje jęczmienia browarnego

A

Cechy rozdzielcze wykorzystywane w procesie czyszczenia ziaren jęczmienia browarnego i metody ich określania
  • Określić cechy wykorzystywane w maszynach do czyszczenia ziaren jęczmienia browarnego

B

  • Określić cel stosowania badań laboratoryjnych cech rozdzielczych

A

  • Scharakteryzować metody analizy cech geometrycznych jęczmienia browarnego

A

  • Wyjaśnić do czego służą klasyfikatory pneumatyczne

A

  • Określić orientacyjne wartości cech rozdzielczych ziaren jęczmienia

A


Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten