Dział
|
Hasła
programowe
|
Cele
|
Kategoria
|
Metody, środki
|
Podstawy
hodowli jęczmienia |
Kierunek ilościowy
– kształtowanie elementów struktury plonu |
- Określić pojęcie odziedziczalności cechy
- Wymienić elementy składowe struktury plonu jęczmienia
i określić ich rangę plonotwórczą
|
A
A/B |
|
Typ, długość
i zbitość kłosa |
- Opisać budowę kłosa
jęczmienia i
na tej podstawie dokonać klasyfikacji jęczmienia
na formy dwu-
i wielorzędowe
|
B |
- Wskazać różnice
między budową kłosów jęczmienia dwurzędowego
i wielorzędowego
i zwiazek cech kłosa z plennością
|
B |
Masa
1000 nasion (ziaren) |
- Zdefiniować masę 1000 ziaren
|
A
|
- Wykazać zależność
między dorodnością
ziarna, a masą 1000 ziaren
|
B |
Hodowla
jakościowa |
- Wymienić cechy jęczmienia
browarnego doskonalone przez hodowlę jakościową
|
A |
- Wymienić cechy
odmian jęczmienia decydujące o jego
przydatności w browarnictwie
|
A |
Zawartość
i skład białka |
- Podać współzależność
pomiędzy zawartością
i składem białka jęczmienia a jego wartością
browarną
|
B |
- Przedstawić
czynniki warunkujące zawartość białka
|
B
|
Zawartość
polisacharydów nieskrobiowych |
- Wymienić czynniki
modyfikujące poziom b
-glukanów
|
A |
Mikrosłodowanie
w warunkach laboratoryjnych |
- Uzasadnić przydatność kompleksowego wskaźnika
wartości browarnej
Q
|
B |
- Wymienić cechy i
ich wagi brane
pod uwagę przy opracowywaniu wskaźnika Q
|
A |
Inne właściwości
fizjologiczne ziarna |
- Zdefiniować pojęcie
żywotności ziarna
|
A |
- Wyjaśnić o czym świadczy wysoka energia kiełkowania
jęczmienia browarnego
|
B |
- Scharakteryzować
prawidłowości dotyczące spoczynku i
dojrzałości pożniwnej
jęczmienia browarnego
|
B |
Odporność roślin
na abiotyczne czynniki środowiskowe |
- Wymienić trzy
podstawowe etapy oceny odporności roślin na
stres
- Ocenić odporność
roślin na stres
|
A
D |
Odporność na
wyleganie |
- Wymienić czynniki
kształtujące odporność na wyleganie
|
B
|
Odporność na suszę |
- Omówić zasadnicze
typy odporności na suszę
|
B
|
Zimotrwałość |
- Omówić sposób
dokonywania ogólnej oceny zimotrwałości
|
B/C
|
Odporność roślin
na patogeny i szkodniki |
- Wyjaśnić rolę
niekorzystnego działania patogenów i
szkodników w degradacji plonu i jego jakości
|
B/C
|
Mączniak prawdziwy
jęczmienia |
- Na podstawie jakich symptomów można rozpoznać rośliny porażone mączniakiem
|
C
|
Plamistość
siatkowa jęczmienia |
- Na podstawie jakich symptomów można rozpoznać rośliny porażone przez
plamistość siatkową
jęczmienia
|
C
|
Pasiastość liści
jęczmienia |
- Omówić sposób
zakażenia roślin pasiastością liści jęczmienia
|
B
|
Rdze |
- Na podstawie jakich symptomów można rozpoznać rośliny
zaatakowane przez rdze
|
C |
Fuzariozy |
- Wyjaśnić na czym polega szkodliwość fuzarioz
jęczmienia browarnego
|
B/C |