Autor: dr Urszula Rogalska
Instytut Nauk o Wychowaniu

Dział

Hasła programowe

Cele

Kategoria

Metody, środki

Podstawy hodowli jęczmienia Kierunek ilościowy – kształtowanie elementów struktury plonu
  • Określić pojęcie odziedziczalności cechy
  • Wymienić elementy składowe struktury plonu jęczmienia i określić ich rangę plonotwórczą
A

A/B
 
Typ, długość i zbitość kłosa
  • Opisać budowę kłosa jęczmienia i na tej podstawie dokonać klasyfikacji jęczmienia na formy dwu- i wielorzędowe
B
  • Wskazać różnice między budową kłosów jęczmienia dwurzędowego i wielorzędowego i zwiazek cech kłosa z plennością
B
Masa 1000 nasion (ziaren)
  • Zdefiniować masę 1000 ziaren
A
  • Wykazać zależność między dorodnością ziarna, a masą 1000 ziaren
B
Hodowla jakościowa
  • Wymienić cechy jęczmienia browarnego doskonalone przez hodowlę jakościową
A
  • Wymienić cechy odmian jęczmienia decydujące o jego przydatności w browarnictwie
A
Zawartość i skład białka
  • Podać współzależność pomiędzy zawartością i składem białka jęczmienia a jego wartością browarną
B
  • Przedstawić czynniki warunkujące zawartość białka
B
Zawartość polisacharydów nieskrobiowych
  • Wymienić czynniki modyfikujące poziom b -glukanów
A
Mikrosłodowanie w warunkach laboratoryjnych
  • Uzasadnić przydatność kompleksowego wskaźnika wartości browarnej Q
B
  • Wymienić cechy i ich wagi brane pod uwagę przy opracowywaniu wskaźnika Q
A
Inne właściwości fizjologiczne ziarna
  • Zdefiniować pojęcie żywotności ziarna
A
  • Wyjaśnić o czym świadczy wysoka energia kiełkowania jęczmienia browarnego
B
  • Scharakteryzować prawidłowości dotyczące spoczynku i dojrzałości pożniwnej jęczmienia browarnego
B
Odporność roślin na abiotyczne czynniki środowiskowe
  • Wymienić trzy podstawowe etapy oceny odporności roślin na stres
  • Ocenić odporność roślin na stres
A

D
Odporność na wyleganie
  • Wymienić czynniki kształtujące odporność na wyleganie
B
Odporność na suszę
  • Omówić zasadnicze typy odporności na suszę
B
Zimotrwałość
  • Omówić sposób dokonywania ogólnej oceny zimotrwałości
B/C
Odporność roślin na patogeny i szkodniki
  • Wyjaśnić rolę niekorzystnego działania patogenów i szkodników w degradacji plonu i jego jakości
B/C
Mączniak prawdziwy jęczmienia
  • Na podstawie jakich symptomów można rozpoznać rośliny porażone mączniakiem
C
Plamistość siatkowa jęczmienia
  • Na podstawie jakich symptomów można rozpoznać rośliny porażone przez plamistość siatkową jęczmienia
C
Pasiastość liści jęczmienia
  • Omówić sposób zakażenia roślin pasiastością liści jęczmienia
B
Rdze
  • Na podstawie jakich symptomów można rozpoznać rośliny zaatakowane przez rdze
C
Fuzariozy
  • Wyjaśnić na czym polega szkodliwość fuzarioz jęczmienia browarnego
B/C


Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten