dr inż.Zbigniew Nasalski
Praktyczne działania producenta mogące
podnieść ekonomiczną efektywność produkcji jęczmienia
browarnego to przede wszystkim:
- optymalne - oparte na
analizie chemicznej, progach szkodliwości itd. - nakłady
środków produkcji (nawozów, pestycydów itd.) oraz
zachowanie racjonalności innych zabiegów
technologicznych;
- uwzględnienie właściwego
zarządzania jakością produktu;
- poprawa racjonalności
wykorzystania sprzętu rolniczego np. poprzez tworzenie
grup maszynowych;
- tworzenie grup
marketingowych stwarzających lepsze warunki np. do
uzyskiwania profesjonalnej informacji rynkowej,
negocjacji cen (zarówno produktów jak
i środków do produkcji), organizowania szkoleń itd.;
- wykorzystanie rachunku
ekonomicznego do bieżącej analizy opłacalności
i zarządzania produkcją.
Strony WWW projektu
Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i
Roberta d'Aystetten