Autor: dr Urszula Rogalska
Instytut Nauk o Wychowaniu

Dział

Hasła programowe

Cele

Kategorie

Metody i środki

Suszenie przechowywanie jęczmienia browarnego Właściwości wilgotnego powietrza
  • Określić właściwości wilgotnego powietrza

B

 
Parametry określające stan
  • Zdefiniować pojęcie “temperatura” suchego termometru

A

  • Zdefiniować pojęcie “wilgotność bezwzględna”

A

  • Zdefiniować pojęcie “wilgotność względna”

B

  • Zdefiniować pojęcie “entalpia wilgotnego powietrza”

B

  • Wyjaśnić znaczenie znajomości w/w pojęć w przemyśle browarnym

A

  • Określić właściwości aerodynamiczne ziaren

A

Wymiana ciepła i masy
  • Zdefiniować pojęcie “prędkość krytyczna”

B

  • Wyjaśnić co to jest opór warstwy ziarna

B

Suszenie
  • Wyjaśnić proces suszenia

B

  • Wyjaśnić znaczenie aksjomatów dla prawidłowego zrozumienia procesu suszenia

B

  • Scharakteryzować zasady suszenia typowe dla okresu suszenia

B

  • Scharakteryzować zasady suszenia typowe dla II okresu suszenia

B

  • Określić moment zakończenia suszenia

C

  • Określić optymalne warunki suszenia ziarna jęczmienia browarnego przeznaczonego na słód

C

  • Dobrać odpowiednie suszarki dające gwarancje otrzymania dobrej jakości jęczmienia browarnego przeznaczonego na słód

C

 
  • Przedstawić budowę i funkcjonowanie suszarek daszkowych, żaluzjowych i fluidyzacyjnych

D

  • Wykazać podobieństwa i różnice w budowie i funkcjonowaniu wymienionych suszarek

D

  • Omówić sposoby monitorowania parametrów procesu suszenia

C

  • Przedstawić sposoby sterowania procesem suszenia i wyjaśnić znaczenie tych zabiegów

B

  • Dokonać charakterystyki technicznej suszarek

B

  • Dokonać oceny ekonomicznej i jakościowej różnych sposobów suszenia

C

Intensywność uszkodzeń
  • Wyjaśnić zależności zachodzące między sposobem suszenia a intensywnością uszkodzeń

C

  Zasady aktywnego wietrzenia
  • Określić cel przewietrzania ziarna jęczmienia browarnego

D

  • Wyjaśnić pojęcie “aktywne wietrzenie

D

  • Wykazać umiejętność stosowania właściwych zasad wietrzenia

B

  • Wyjaśnić znaczenie stosowania tablic aktywnego wietrzenia

A

  • Przedstawić zagrożenia wynikające z niewłaściwego wietrzenia

D

  • Wyjaśnić na czym polega i jakie ma znaczenie przewietrzenie okresowe

D

  • Dokonać klasyfikacji maszyn do aktywnego wietrzenia

B

  • Wyjaśnić znaczenie kontroli stanu i jakości ziarna

A

  • Omówić i przeprowadzić kontrolę stanu i jakości ziarna

D

  • Określić czynniki warunkujące częstotliwość przeprowadzania kontroli

D

Przechowywanie
  • Dokonać charakterystyki silosów do przechowywania ziarna jęczmienia browarnego

B

  • Przedstawić różnice między różnymi grupami silosów

A

  • Dokonać i uzasadnić właściwy dobór przenośnika do załadunku ziarna jęczmienia browarnego

B

  • Wyjaśnić znaczenie stosowania urządzeń rozsypujących przy załadunku

D

  • Wymienić urządzenia rozsypujące

B

  • Określić zależności zachodzące między wymiarami geometrycznymi silosów a jakością ziarna i dokonać właściwego doboru silosów

D

  • Omówić budowę układu rozładunkowego silosów

A

  • Dokonać doboru układu rozładunkowego i uzasadnić go

D

  • Dokonać ekonomicznej oceny stosowania silosów suszących

D


Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten