Dział
|
Hasła programowe
|
Cele
|
Kategorie
|
Metody i środki
|
Suszenie
przechowywanie jęczmienia
browarnego |
Właściwości
wilgotnego powietrza |
- Określić właściwości
wilgotnego powietrza
|
B
|
|
Parametry
określające stan |
- Zdefiniować pojęcie
“temperatura” suchego termometru
|
A
|
- Zdefiniować pojęcie
“wilgotność
bezwzględna”
|
A
|
- Zdefiniować pojęcie
“wilgotność
względna”
|
B
|
- Zdefiniować pojęcie
“entalpia wilgotnego powietrza”
|
B
|
- Wyjaśnić znaczenie
znajomości w/w pojęć w przemyśle browarnym
|
A
|
- Określić właściwości
aerodynamiczne ziaren
|
A
|
Wymiana ciepła i masy |
- Zdefiniować pojęcie
“prędkość krytyczna”
|
B
|
- Wyjaśnić co to
jest opór warstwy ziarna
|
B
|
Suszenie |
|
B
|
- Wyjaśnić znaczenie
aksjomatów
dla prawidłowego zrozumienia procesu
suszenia
|
B
|
- Scharakteryzować
zasady suszenia typowe dla okresu suszenia
|
B
|
- Scharakteryzować
zasady suszenia typowe dla II okresu
suszenia
|
B
|
- Określić moment
zakończenia suszenia
|
C
|
- Określić optymalne
warunki suszenia ziarna jęczmienia browarnego przeznaczonego na
słód
|
C
|
- Dobrać odpowiednie
suszarki dające gwarancje otrzymania dobrej jakości
jęczmienia browarnego przeznaczonego na
słód
|
C
|
|
- Przedstawić budowę
i funkcjonowanie
suszarek daszkowych, żaluzjowych i fluidyzacyjnych
|
D
|
- Wykazać podobieństwa
i różnice w budowie i funkcjonowaniu
wymienionych suszarek
|
D
|
- Omówić sposoby
monitorowania parametrów procesu suszenia
|
C
|
- Przedstawić sposoby
sterowania procesem suszenia i wyjaśnić znaczenie
tych zabiegów
|
B
|
- Dokonać
charakterystyki technicznej suszarek
|
B
|
- Dokonać oceny
ekonomicznej i jakościowej różnych sposobów
suszenia
|
C
|
Intensywność
uszkodzeń |
- Wyjaśnić zależności
zachodzące między sposobem suszenia a
intensywnością
uszkodzeń
|
C
|
|
Zasady
aktywnego wietrzenia |
- Określić cel
przewietrzania ziarna jęczmienia browarnego
|
D
|
- Wyjaśnić pojęcie
“aktywne wietrzenie
|
D
|
- Wykazać umiejętność
stosowania właściwych
zasad wietrzenia
|
B
|
- Wyjaśnić znaczenie
stosowania tablic aktywnego wietrzenia
|
A
|
- Przedstawić zagrożenia
wynikające z
niewłaściwego wietrzenia
|
D
|
- Wyjaśnić na czym
polega i jakie ma znaczenie przewietrzenie
okresowe
|
D
|
- Dokonać
klasyfikacji maszyn do aktywnego wietrzenia
|
B
|
- Wyjaśnić znaczenie
kontroli stanu i jakości ziarna
|
A
|
- Omówić i
przeprowadzić kontrolę stanu i jakości
ziarna
|
D
|
- Określić czynniki
warunkujące częstotliwość przeprowadzania kontroli
|
D
|
Przechowywanie |
- Dokonać
charakterystyki silosów do przechowywania
ziarna jęczmienia
browarnego
|
B
|
- Przedstawić różnice
między różnymi grupami silosów
|
A
|
- Dokonać i uzasadnić
właściwy dobór przenośnika do załadunku ziarna jęczmienia
browarnego
|
B
|
- Wyjaśnić znaczenie
stosowania urządzeń rozsypujących przy załadunku
|
D
|
- Wymienić urządzenia
rozsypujące
|
B
|
- Określić zależności
zachodzące między wymiarami geometrycznymi silosów a jakością
ziarna i dokonać właściwego doboru silosów
|
D
|
- Omówić budowę układu
rozładunkowego silosów
|
A
|
- Dokonać doboru układu
rozładunkowego
i uzasadnić go
|
D
|
- Dokonać
ekonomicznej oceny stosowania silosów suszących
|
D
|