Wszystkie błony biologiczne zbudowane są głównie z lipidów
i białek. Zawartość wagowa białek waha się od ok. 20 % (błona neuronów) do
80 % (błona mitochondriów). Stosunek liczbowy wynosi średnio ok. 50 cząsteczek
lipidów na jedną cząsteczkę białka. Ważnym składnikiem błon lipidowych, choć
występującym w ilościach śladowych, są witaminy. Oprócz tego błony zawierają
nieznaczne ilości wolnych kwasów tłuszczowych, lizolipidów, karotenoidów
i inne ważne biologicznie cząsteczki.
Lipidy występujące w błonach komórkowych można podzielić na
trzy grupy:
1) fosfolipidy,
2) glikolipidy,
3) cholesterol.
Rysunek poniższy przedstawia wzory strukturalne tego typu
lipidów.
|
fosfolipid
glikolipid
cholesterol
|
Fosfolipidy są lipidami,
których zawartość w różnego rodzaju błonach jest największa. Zalicza się
do tej grupy m.in. fosfatydylocholinę (lecytynę), fosfatydyloetanolaminę,
fosfatydyloserynę i fosfatydyloinozytol. Fosfolipidy są pochodnymi glicerolu
lub sfingozyny. W fosfoglicerydach dwie grupy hydroksylowe glicerolu są zestryfikowane
przez kwasy tłuszczowe, a trzecia przez kwas fosforowy. Łańcuchy kwasów tłuszczowych
zawierają przeważnie parzystą liczbę atomów węgla, na ogół w granicach od
14 do 24. Przeważają fosfolipidy o długości łańcuchów węglowodorowych 16
lub 18. Przy takiej długości łańcuchów czšsteczki lipidów mają długość ok.
3.25 nm. Łańcuchy węglowodorowe lipidów występujących w komórkach zwierzęcych
nie są rozgałęzione i mogą być nasycone lub nienasycone. Wiązania wielokrotne
w konfiguracji cis powodują �zgięcie� długiego łańcucha węglowodorowego
i w efekcie cząsteczki zajmują większą przestrzeń. Długość łańcuchów węglowodorowych
oraz stopień ich nasycenia ma duży wpływ na płynność błon.
Glikolipidy są pochodnymi
sfingozyny zawierającymi grupy cukrowe. Grupa aminowa szkieletu sfingozynowego
w glikolipidach jest zacylowana kwasem tłuszczowym. Najprostszym glikolipidem
jest cerebrozyd.
Cholesterol jest związkiem
z grupy steroidów występującym wyłącznie w komórkach eukariotycznych. Duże
jego ilości zawarte są w błonach plazmatycznych komórek takich, jak erytrocyty,
czy mielinowe włókna nerwowe. Zawartość cholesterolu jest wyższa w błonach
plazmatycznych niż wewnątrzkomórkowych. Związek ten pełni ważną rolę w błonach
biologicznych. Sztywna struktura pierścieni cholesterolu ogranicza ruchy
sąsiednich cząsteczek fosfolipidów, a zatem wysoka zawartość cholesterolu
w błonie powoduje zmniejszenie jej płynności. W temperaturach niższych od
temperatury przejścia fazowego pierścienie cholesterolu stanowią przeszkodę
w osiągnięciu przez błonę stanu żelu. Cholesterol jest więc swoistym buforem
pomagającym zachować właściwą płynność błony w szerokim przedziale temperatur.
Cholesterol wpływa również na takie właściwości fizyczne błon jak stabilność
i przepuszczalność. Przenikanie cząsteczek przez błony może następować poprzez
tzw. defekty, które powstają samoczynnie w strukturze dwuwarstwy. Są one
wynikiem ruchów węglowodorowych fragmentów cząsteczek lipidów związanych z
obrotami wokół wiązań podwójnych. Cholesterol ogranicza te ruchy, powodując
zmniejszenie przepuszczalności błon dla niewielkich kationów, np. K+.
Niektóre błony biologiczne zawierają
także lipidy nietypowe. Na przykład organizmy
żyjące w środowisku o wysokiej temperaturze (gorące źródła, gejzery) posiadają
zdolność wytwarzania lipidów długołańcuchowych (np. 32-węglowych) z grupami
hydrofilowymi na obu końcach. Lipidy takie �spinają błonę� i stabilizują
ją.
Skład sztucznych membran lipidowych
Sztuczne błony lipidowe mogą być formowane z różnego rodzaju
polarnych lipidów, zarówno naturalnych jak też i syntetycznych. Naturalne
lipidy pozwalają na tworzenie membran o właściwościach zbliżonych do błon
biologicznych. Lipidy pochodzenia naturalnego są zwykle ekstrahowane z tkanek
zwierzęcych, czasem z żółtek jaj lub ziaren soi. Stanowią one mieszaniny
cząsteczek lipidów zawierających łańcuchy węglowodorowe o różnych długościach,
różnej liczbie i położeniu wiązań podwójnych. Do tworzenia membran nie jest
używany czysty cholesterol, gdyż nie tworzy on dwuwarstw o płynnej strukturze.
Membrany mogą być natomiast formowane z �utlenionego cholesterolu�, który
jest mieszaniną wielu produktów reakcji cholesterolu z tlenem.
Stosowanie lipidów syntetycznych umożliwia
tworzenie błon o określonych parametrach, np. grubości, płynności, ładunku
powierzchniowym, przewodnictwie, pojemności itp. Możliwe jest badanie aktywności
układów rekonstruowanych z błon biologicznych, jak też nadanie membranom
pewnych szczególnych cech, np. zdolności fluorescencyjnych, kompleksujących
lub magnetycznych. Syntetyczne lipidy pozwalają na tworzenie membran o dużej
trwałości i stabilności. Podczas syntezy lipidom nadać można cechy, które
umożliwiłyby ich wykorzystanie przy budowie przetworników molekularnych i
biosensorów.
|