Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, ale sami Polacy jedzą jej bardzo mało - zaledwie 17 gramów rocznie. (dla porównania - 40 kg wieprzowiny i 25 kg kurczaka). Największe dostawy gęsiny na niemiecki rynek przypadają na październik i listopad. Bez niej nie ma obchodów dnia Świętego Marcina. Produkty z polskich gęsi uważanie są na Zachodzie za towary markowe o najwyższej jakości.
Dzień Otwartych Drzwi Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego
W dniu 17.03.2015r. odbył się Dzień Otwartych Drzwi Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego. W związku z tym przygotowaliśmy wiele produktów: kuleczki wieprzowe z pieczarkami, szaszłyki drobiowe, paszteciki z mięsem oraz hamburgery (bułki przygotowali nam członkowie Studenckiego Koła Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców