W dniu 17.03.2015r. odbył się Dzień Otwartych Drzwi Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego. W związku z tym przygotowaliśmy wiele produktów: kuleczki wieprzowe z pieczarkami, szaszłyki drobiowe, paszteciki z mięsem oraz hamburgery (bułki przygotowali nam członkowie Studenckiego Koła Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców
spotkanie z Hilton Foods Poland
10.03.2015r. odbyło się spotkanie z Hilton Foods Poland podczas którego zapoznaliśmy się z zasadami panującymi w firmie, jej historią oraz z planami na przyszłość. Ponad to poruszana była kwestia organizowanego przez tą firmę konkursu „Hilton’s Innovation Challenge”, który polega na
Wyjazd Naukowy do gospodarstwa Brewilla oraz do “Strusiolandii”
W dniu 18.12.2014r. zorganizowaliśmy Wyjazd Naukowy do gospodarstwa Brewilla oraz do “Strusiolandii”. Oba te gospodarstwa znajdują się w Bukwałdzie obok Olsztyna. Podczas tego wyjazdu zapoznaliśmy się z chowem wielu zwierząt m.in. Strusi Afrykańskich, Emu, Dziko-świń, Kucy czy Owce Św. Jakuba.
WIGILIA
Jako Naukowe Koło Technologów Żywności zorganizowaliśmy Wigilię w dniu 12.12.2014r. Na wigilijnym stole znalazły się m.in. Rogale Marcińskie, które zostały przez nas własnoręcznie wykonane pod kierunkiem mgr inż. Jacka Niedźwiedzia. Obok rogali przygotowaliśmy również inne słodkości takie jak sernik czy
Konkurs na najlepszą białą kiełbasę!
4 grudnia 2014r. zorganizowaliśmy konkurs na najlepszą białą kiełbasę. Receptury ustaliliśmy w swoich podgrupach (zdjęcie podgrup na dole). Mielisśmy do dyspozycji 5 kg łopatki, 1,8 boczku i 1,4 wołowiny (wszystko na pół). Jedna podgrupa zrobiła klasyczną, białą kiełbasę z wykorzystaniem polskich
Produkcja krwistej kaszanki
Dnia 27.11 mieliśmy okazję przeprowadzić w nowym składzie koła produkcję kaszanki. ;) Po wstępnym podziale obowiązków, gdzie w małych podgrupach mieliśmy przygotowywać poszczególne etapy procesu (od rozdrabniania do nadziewania) zabraliśmy się ochoczo do pracy! Owocem naszych poczynań zostało ponad 10 kg
20 listopada „Nowi” wkupują się do łask!
Nasze Koło z rozpoczęciem nowego roku akademickiego powiększyło się o liczne grono wybitnych Technologów Mięsa! Dołączyli do nas: Agnieszka Werema Ewelina Mika Anna Wawrzyn Bartek Kułaczkowski Dominik Chyła Gabriela Bazylczyk Konrad Wichman Krystyna Brzozowska Krzysztof Bruski Michał Nowicki Aleksandra Małachowska
Powitanie nowych Członków NKTM! :)
Dnia 6 listopada 2014 roku odbyło się pierwsze spotkanie NKTM w nowym roku akademickim . Spotkanie to miało formę integracyjną, z nowymi członkami koła. Z tej okazji stara ekipa przygotowała pyszny obiad- pieczoną karkówkę w polskich ziołach z duszoną marchewką
Pożegnanie Przewodniczącej Naukowego Koła Technologów Mięsa!
18 czerwca 2014 w naszej wędzarni urządziliśmy sobie prawdziwą ucztę – pieczone ziemniaczki z karkówką w polskich ziołach. Chcieliśmy w spokoju porozmawiać o minionym roku akademickim jak i planach na przyszłość związanych z naszym kołem. Jednak najważniejszą sprawą było godne
Piknik Nauki i Sztuki! ;)
Nasza uczelnia zorganizowała 31 maja 2014 na olsztyńskiej starówce Piknik Nauki i Sztuki. Wraz z innymi Naukowymi Kołami działającymi przy naszej Katedrze stworzyliśmy istny jarmark żywności, dzięki czemu zostaliśmy okrzyknięci najlepszym stanowiskiem. A było w czym wybierać: chłodnik ze świeżo