Sylwetka absolwenta
Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka jest specjalistą w zakresie przechowywania, przetwarzania, utrwalania, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka. Potrafi zorganizować produkcję włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz przeprowadzić jej ekonomiczną kalkulację. Jego szczegółowe kompetencje są zależne od ukończonego zakresu kształcenia. Wydział Nauki o Żywności absolwentom studiów I-go stopnia oferuje kontynuację kształcenia na studiach II-go stopnia w zakresach:
- technologia żywności
- żywienie człowieka
- menedżer produktów żywnościowych
- food engineering (studia w j. angielskim)
Absolwent studiów II stopnia jest przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (studia doktoranckie).