dr hab. inż. Joanna Katarzyna Banach, prof. UWM
Dane osobowe
Adres korespondencyjny: Instytut Nauk o Zarządzaniu i Jakości, 10-720 Olsztyn, pl. Cieszyński 1/5
Telefon służbowy: +89 523 3538
ORCID ID: 0000-0001-9178-1540
Google Scholar: yYCJsuYAAAAJ
Wybrane publikacje naukowe z repozytorium: artykuły naukowe, monografie, rozdziały w monografiach
Notka biograficzna
Kierunki zainteresowań badawczych: problematyka zarządzania jakością produktu, sterowania procesami produkcyjnymi żywności oraz gospodarki energią i środowiskiem w przedsiębiorstwach. Badania mają charakter interdyscyplinarny i aplikacyjny. Osiągnięcia naukowe: Autor/współautor ponad 200 prac naukowych oraz 5 patentów, w tym dwóch wdrożonych w zakładach drobiarskich w Polsce. Wyniki pracy habilitacyjnej zostały wykorzystane do zdefiniowania wyróżników jakości mięsa w systemie gwarantowanej jakości - QAFP. Promotor 1 pracy doktorskiej, recenzent 2 prac doktorskich oraz członek komisji habilitacyjnej. Recenzent wielu publikacji w renomowanych czasopismach zagranicznych. Osiągnięcia organizacyjne: W latach 2018-2020, przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji naukowo-technicznej pt. „Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie”, łączącej naukę z praktyką. Wykładowca/ekspert/ na szkoleniach dla pracowników branży mięsnej. Koordynator, z ramienia UWM w Olsztynie, podpisanych porozumień współpracy z uczelnią zagraniczną oraz krajowymi przedsiębiorstwami wdrożeniowymi.
Uzyskane tytuły/stopnie naukowe/wykształcenie
Habilitacja
Dyscyplina naukowa |
Towaroznawstwo |
Miejsce nadania |
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie |
Rok nadania |
2014 |
Tytuł rozprawy |
Metoda kompleksowej poprawy jakości kulinarnego mięsa indyka w aspekcie krajowego systemu gwarantowanej jakości żywności |
Doktorat
Dyscyplina naukowa |
Towaroznawstwo |
Miejsce nadania |
Akademia Morska w Gdyni |
Rok nadania |
2005 |
Tytuł rozprawy doktorskiej |
Wpływ elektrostymulacji na kształtowanie jakości chłodzonego i mrożonego mięsa wołowego |
Promotor/promotorzy |
prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica |
Ukończone studia podyplomowe
Miejsce ukończenia |
UWM w Olsztynie |
Nazwa studiów |
Pedagogiczne |
Okres trwania |
1 rok (2005 r.) |
Aktywność zawodowa |
Najważniejsze staże naukowe/dydaktyczne
Miejsce |
Indykpol S.A. Olsztyn/UE w Poznaniu/ Litwa/USA |
Typ stażu i zakres |
Staż: przemysłowy/ dydaktyczny/ naukowo-dydaktyczny |
Okres trwania |
3 tygodnie/ 3 tygodnie/ 3 miesiące/4 miesiące |
Udział w grantach i projektach badawczych
Tytuł/nazwa |
Projekt pt. „Analiza przemian białek odpowiedzialnych za kruchość wołowiny kulinarnej pozyskiwanej z bydła holsztyno-fryzyjskiego i poddawanej zabiegom przyspieszającym proces kruszenia” |
Instytucja finansująca |
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego |
Pełniona rola |
Wykonawca |
Okres |
2011-2013 |
Tytuł/nazwa |
Grant promotorski: Wpływ elektrostymulacji, przechowywania i zamrażania na wybrane parametry fizykochemiczne mięsa wołowego. Grant habilitacyjny: „Zjawiska elektryczne w procesie oszałamiania drobiu i ich wpływ na jakość mięsa” |
Instytucja finansująca |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Pełniona rola |
Kierownik |
Okres |
2003-2005 / 2011 |
Wybrane nagrody i wyróżnienia zawodowe
• Brązowy medal za długoletnią służbę (legitymacja nr 5-2019-40), 2019.
• Nagroda Rektora UWM w Olsztynie za działalność naukowo-badawczą, 2006, 2011, 2014, 2015.
• Nagroda Rektora UWM w Olsztynie za publikacje naukowe, 2018, 2019, 2020.
• Stypendium naukowe Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego, 2008.
Członkostwo w organach instytucji, przedsiębiorstw, organizacji
Instytucja |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Stanowisko |
Członek /przewodnicząca Komisji/Zespołu Wydziałowego |
Okres pełnienia funkcji |
2005-2016, ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą, 2007/2008, Komisji Stypendialnej, 2016-2017, Komisji Dydaktycznej, 2017-2020, ds. opracowania kryteriów oceny aktywności naukowej pracowników wraz z systemem monitorowania, w dziedzinach nauki i dyscyplinach naukowych oraz dyscyplinach artystycznych na potrzeby ewaluacji jakości działalności naukowej od 2019, ds. dyscypliny nauki o zarządzaniu i jakości 2020-2024, ds. Pozyskiwania Środków Finansowych na Badania Naukowe |
Instytucja |
World’s Poultry Science Association |
Stanowisko |
członek |
Okres pełnienia funkcji |
od 2019 r. |
Instytucja |
Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne „Energia i środowisko w mleczarstwie” |
Stanowisko |
Członek Zarządu / członek Stowarzyszenia/ Przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji |
Okres pełnienia funkcji |
od 2020 r./ od 2013 r./ 2017-2020 |
Instytucja |
Komisja Nauk Towaroznawczych PAN w Poznaniu |
Stanowisko |
członek |
Okres pełnienia funkcji |
od 2011 r. |
Instytucja |
Towarzystwo Towaroznawców w Gdyni |
Stanowisko |
członek |
Okres pełnienia funkcji |
Od 2017 r. |
Historia zatrudnienia
Miejsce |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Stanowisko |
adiunkt / prof. nadzwyczajny |
Okres |
2 luty 2006 - 30 listopad 2016 / od 1 grudnia 2016 r. |
Zakres obowiązków |
naukowe i dydaktyczne |