
dr inż. Bożena Sylwia Garbowska
Dane osobowe
Adres korespondencyjny: Instytut Nauk o Zarządzaniu i Jakości, 10-720 Olsztyn, pl. Cieszyński 1/12
Telefon służbowy: +89 523 4966
ORCID ID: 0000-0003-0566-3543
Google Scholar: QxSLhTgAAAAJ
Wybrane publikacje naukowe z repozytorium: artykuły naukowe, monografie, rozdziały w monografiach
Notka biograficzna
Zainteresowania naukowe dr inż. Bożeny Garbowskiej skoncentowane są na ocenie i kształtowaniu jakości produktów spożywczych, jak również wykorzystaniu nowych niekonwencjonalnych metod obróbki technologicznej oraz utrwalania surowców i produktów z branży spożywczej w celu zapewnienia odpowiedniej jakości wyrobów. Zajmuje się również oceną wyróżników sensorycznych produktów z branży spożywczej. Zakres badań dotyczy również zachowań i preferencji konsumentów na rynku dóbr i usług, co jest wskazówką między innymi dla producentów i przedsiębiorców jakie są oczekiwania konsumentów i zapotrzebowanie na rynku.
Uzyskane tytuły/stopnie naukowe/wykształcenie
Doktorat
|
Dyscyplina naukowa |
Towaroznawstwo |
|
Miejsce nadania |
Akademia Morska w Gdyni |
|
Rok nadania |
2007 |
|
Tytuł rozprawy doktorskiej |
Wpływ warunków przechowywania na wybrane cechy jakościowe mleka UHT |
|
Promotor/promotorzy |
prof. dr hab. Andrzej Kuncewicz |
Ukończone studia podyplomowe
|
Miejsce ukończenia |
Olsztyn |
|
Nazwa studiów |
Menedżer badań naukowych i prac rozwojowych |
|
Okres trwania |
2011-2012 |
|
Miejsce ukończenia |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
|
Nazwa studiów |
Agro-Unia |
|
Okres trwania |
2003-2004 |
|
Miejsce ukończenia |
Gdynia |
|
Nazwa studiów |
Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności |
|
Okres trwania |
23.09.2013 – 13.12.2013 |
Najważniejsze staże naukowe/dydaktyczne
|
Miejsce |
Berlin, Uniwersytet Humboldta |
|
Typ stażu i zakres |
Staż naukowy „Sniffer dog-animator innowacji” |
|
Okres trwania |
26-28 05.2014 |
|
Miejsce |
Strind Gard, Norwegia |
|
Typ stażu i zakres |
Staż naukowy „Traditional methods of the production of regional and traditional Norwegian dishes” |
|
Okres trwania |
04-17 09.2011 |
Udział w grantach i projektach badawczych
|
Tytuł/nazwa |
Kompleksowa ocena jakości surowców oraz produktów lokalnych i regionalnych dostępnych na rynku warmińsko-mazurskim w oparciu o jakość zdrowotną oraz opinię konsumentów |
|
Instytucja finansująca |
MNiSW |
|
Pełniona rola |
wykonawca |
|
Tytuł/nazwa |
Badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów |
|
Instytucja finansująca |
MRiRW |
|
Pełniona rola |
wykonawca |
|
Tytuł/nazwa |
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych |
|
Instytucja finansująca |
MRiRW |
|
Pełniona rola |
wykonawca |
Wybrane nagrody i wyróżnienia zawodowe
· Nagroda Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie organizacyjnej, 2016.
· Nagroda Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie organizacyjnej, 2015.
Członkostwo w organach instytucji, przedsiębiorstw, organizacji
|
Instytucja |
PTE |
|
Stanowisko |
członek |
|
Okres pełnienia funkcji |
2016 |
|
Instytucja |
PTMag |
|
Stanowisko |
członek |
|
Okres pełnienia funkcji |
2016 |
|
Instytucja |
PTTŻ |
|
Stanowisko |
członek |
|
Okres pełnienia funkcji |
2015 |
Historia zatrudnienia
|
Miejsce |
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
|
Stanowisko |
adiunkt |
|
Okres |
01.10.2007 - obecnie |
|
Zakres obowiązków |
Pracownik naukowo-dydaktyczny. Do zakresu moich obowiązków należy kształcenie i wychowywanie studentów; prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych, rozwijanie twórczości naukowej; uczestniczenie w pracach organizacyjnych Wydziału/Jednostki i Uczelni |
|
Miejsce |
Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży |
|
Stanowisko |
wykładowca – umowa zlecenie |
|
Okres |
01.10.2019 - |
|
Zakres obowiązków |
Wykłady i ćwiczenia z zakresu Metod oceny produktów oraz Analizy sensorycznej żywności |
|
Miejsce |
Działalność gospodarcza |
|
Stanowisko |
właściciel |
|
Okres |
24.06.2002 – 15.06.2006 |
|
Zakres obowiązków |
Zarządzanie własną firmą |