dr inż. Monika Radzymińska
Dane osobowe
Adres korespondencyjny: Instytut Nauk o Zarządzaniu i Jakości, 10-720 Olsztyn, pl. Cieszyński 1/10
Telefon służbowy: +89 523 3713
ORCID ID: 0000-0003-0531-268X
Google Scholar: pn1Rx7wAAAAJ
Wybrane publikacje naukowe z repozytorium: artykuły naukowe, monografie, rozdziały w monografiach
Notka biograficzna
Moje zainteresowania naukowowo-badawcze mają charakter interdyscyplinarny i skupiają się wokół trzech następujących nurtów: 1) konsumencka ocena jakości produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego; 2) postawy i zachowania konsumentów względem żywienia i wybranych grup produktów spożywczych; 3) wykorzystanie metrologii konsumenckiej w projektowaniu innowacyjnych wyrobów. Część prowadzonych przeze mnie badań naukowych ma charakter utylitarny i dotyczy praktycznego wykorzystania wyników badań konsumenckich. W wyniku współpracy z przedsiębiorstwami przemysłu spożywczego wypracowałam propozycje innowacji produktowych. Zaproponowane innowacyjne produkty były wynikiem przełożenia wymagań i oczekiwań konsumentów (metrologia konsumencka) na praktyczne rozwiązania technologiczne dotyczące oferty gastronomicznej i piekarniczej. Jedna z wypracowanych przez mnie propozycji Innowacje związane z potrawami kuchni wegańskiej została wyłoniona w konkursie na najlepszą propozycję innowacyjnego rozwiązania. Kolejne zainteresowania badawcze związane były z opracowaniem praktycznych aspektów produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych akceptowanych przez konsumentów o udokumentowanej wysokiej wartości odżywczej i wysokich walorach prozdrowotnych. Podjęte w tym kierunku badania (w ramach czterech projektów badawczych) mieściły się w obszarze badań podstawowych na rzecz rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi.
Uzyskane tytuły/stopnie naukowe/wykształcenie
Doktorat
Dyscyplina naukowa |
Towaroznawstwo |
Miejsce nadania |
Wydział Administracji Akademii Morskiej w Gdyni |
Rok nadania |
2004 |
Tytuł rozprawy doktorskiej |
Badanie zależności między jakością zdrowotną mleka i produktów mlecznych a liczbą (ilością) i zawartością (stężeniem) obcych związków chemicznych |
Promotor/promotorzy |
prof. dr hab. Stefan S. Smoczyński |
Ukończone studia podyplomowe
· Trzysemestralne studia podyplomowe w zakresie przygotowania pedagogicznego na Wydziale Pedagogiki i Wychowania Artystycznego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, 2003.
· Dwusemestralne studia podyplomowe w zakresie pozyskiwania środków unijnych dla rozwoju regionalnego na Wydziale Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, 2005.
· Dwusemestralne studia podyplomowe w zakresie menedżer badań naukowych i prac rozwojowych organizowanych przez Polską Fundację Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland” oraz Wyższą Szkołę Ekonomii i Innowacji w Lublinie, 2012.
Najważniejsze staże naukowe/dydaktyczne
1. Wizyta studyjna w ramach projektu Sniffer dog-animator innowacji realizowanego przez Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A.
Miejsce realizacji: Humboldt University of Berlin, Niemcy
Okres realizacji: 26.05-28.05.2014
Szczegóły: Udział w warsztatach i seminariach. Program wymiany studenckiej.
2. Staż dydaktyczny w ramach projektu Wzmocnienie potencjału dydaktycznego UWM w Olsztynie
Miejsce realizacji: Faculty of Economics, Faculty of Fisheries and Protection of Waters University of South Bohemia, České Budějovice, Czechy.
Okres realizacji: 09.03-27.03.2015
Szczegóły:
Udział w zajęciach dydaktycznych, seminariach. Wymiana doświadczeń
w odniesieniu do formy prowadzonych zajęć i stosowanych metod. Doskonalenie
umiejętności dydaktycznych. Promocja Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w
Olsztynie. Nawiązanie współpracy.
3. Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego 2004-2006. Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy. Projekt Regionalny transfer wiedzy UWM – staże pracowników i absolwentów w firmach. Udział jako stażysta w przedsiębiorstwie PBS DGA Sp. z o o., czas trwania stażu od 5.06 do 4.07.2006 (168h).
4. Program Operacyjny Kapitał Ludzki 2007-2013. Priorytet VIII Regionalne kadry gospodarki. Poddziałanie 8.2.1 Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw. Projekt Komercjalizacja wyników badań oraz kreowanie postaw przedsiębiorczych przez UWM w Olsztynie poprzez staże, szkolenia i działania uświadamiające z zakresu przedsiębiorczości akademickiej. Udział jako stażysta w przedsiębiorstwie Badania Marketingowe Joanna Kuncer-Zajączkowska, czas trwania stażu od 1.08 do 30.09.2009 (336h).
5. Program Operacyjny Kapitał Ludzki 2007-2013. Poddziałanie 8.2.1 Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw. Projekt SIS WIM – staże i szkolenia praktyczne dla rozwoju innowacyjnych przedsiębiorstw Warmii i Mazur. Udział jako stażysta w przedsiębiorstwie Naleśnikarnia Pomarańcza Małgorzata Smieszek-Leszczyńska, czas trwania stażu od 2.04 do 31.07.2013 (504h).
6. Program Operacyjny Kapitał Ludzki 2007-2013. Priorytet VIII Regionalne kadry gospodarki. Poddziałanie 8.2.1 Wsparcie dla współpracy sfery nauki i przedsiębiorstw. Projekt Regionalny transfer wiedzy z nauki do biznesu – staże i szkolenia praktyczne naukowców w przedsiębiorstwach Warmii i Mazur. Udział jako stażysta w przedsiębiorstwie PPHU LEHMA Lech Matuszyński, czas trwania stażu od 1.06 do 31.08.2014 (504h).
7. Program NCBiR Kreator innowacyjności – wsparcie innowacyjnej przedsiębiorczości akademickiej. Projekt Rozwój systemu wsparcia komercjalizacji wiedzy i technologii oraz przedsiębiorczości akademickiej dla wzmocnienia innowacyjności gospodarki Warmii i Mazur. Uczestnik wizyty studyjnej w ramach Jesiennej Szkoły Ochrony i Komercjalizacji Własności Intelektualnej, w terminie od 19.11 do 21.11.2014.
Udział w grantach i projektach badawczych
1. Kompleksowa ocena jakości surowców oraz produktów lokalnych i regionalnych dostępnych na rynku warmińsko-mazurskim w oparciu o jakość zdrowotną oraz opinię konsumentów (N N312 261035)
Okres realizacji: 2008-2011
Źródło finansowania: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Kierownik projektu: prof. dr hab. Stefan S. Smoczyński
Charakter udziału: wykonawca
2. Badania nad opracowaniem optymalnej technologii produkcji wyrobów cukierniczych na bazie mąki ze starych gatunków pszenic z wykorzystaniem pozostałości z przetwórstwa owocowego (HOR-re-msz-0780-10/15 (442))
Okres realizacji: 2015
Źródło finansowania: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Kierownik projektu: dr inż. Ewa Siemianowska
Charakter udziału: główny wykonawca
3. Badania nad opracowaniem optymalnej technologii produkcji wyrobów piekarskich i cukierniczych wzbogacanych świeżymi i suszonymi owocami i warzywami, spełniających kryteria zawarte w pozycji 1256 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 28 sierpnia 2015 r. (HOR-re-msz-0788/16 (224))
Okres realizacji: 2016
Źródło finansowania: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Kierownik projektu: dr inż. Ewa Siemianowska
Charakter udziału: główny wykonawca
4. Żywność lokalna w Norwegii – konsumencka percepcja jakości (FSS/2011/V/D3/W/0056)
Okres realizacji: 2011
Źródło finansowania: Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji. Fundusz Stypendialny i Szkoleniowy
Charakter udziału: kierownik i wykonawca projektu
5. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych, Projekt nr HOR.re.027.10.2017, okres realizacji: 2017
Źródło finansowania: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Charakter udziału: główny wykonawca.
6. Badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów (nr HOR.re.027.11.2018)
Źródło finansowania: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Charakter udziału: główny wykonawca.
Wybrane nagrody i wyróżnienia zawodowe
1. Nagroda Zespołowa Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie naukowej. 2008. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
2. Dyplom Prorektora ds. nauki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i Dyrektora Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. 2014. Laureatka konkursu na najlepszą propozycję innowacyjnego rozwiązania Innowacje związane z potrawami kuchni wegańskiej wypracowanego w ramach projektu SIS WIM – staże i szkolenia praktyczne dla rozwoju innowacyjnych przedsiębiorstw Warmii i Mazur.
3. Dyplom Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie organizacyjnej. 2012.
4. Dyplom Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie III stopnia za osiągnięcia w dziedzinie organizacyjnej. 2016.
Członkostwo w organach instytucji, przedsiębiorstw, organizacji
- Komisja Nauk Towaroznawczych O/PAN w Poznaniu, w kadencji 2011-2014.
- Polskie Towarzystwa Technologów Żywności, Oddział w Olsztynie, od 2014-2017.
- Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Olsztynie, od 2016.
- Członek jury oceniającej najlepszy regionalny produkt żywnościowy w ramach konkursu „Najpiękniejszy stół wigilijny” organizowanego przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, 21 grudnia 2009, Olsztyn.
- Członek jury oceniającego najlepszą potrawę regionalną w ramach finału regionalnego konkursu „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Olsztynie, 23 sierpnia 2015, Lidzbark Warmiński.
- Członek jury oceniającego najlepszą potrawę regionalną w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Olsztynie, 27 sierpnia 2016, Olsztyn.
- Ekspert: konsultacje dla firmy Szarłat dotyczące opracowania modelu biznesowego, organizatorzy: firma PROJEKT FOX Biuro Zarządzania Projektami Inwestycyjnymi Tomasz Lis oraz Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Olsztynie, 1 marca 2016, Olsztyn.
- Ekspert: konsultacje dla firmy AGRO-COOP Sp. z o.o dotyczące strategii przygotowania promocji, organizatorzy firma PROJEKT FOX Biuro Zarządzania Projektami Inwestycyjnymi Tomasz Lis oraz Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Olsztynie, 2 marca 2016, Olsztyn.
Historia zatrudnienia
Uniwersytet Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie |
|
Stanowisko |
adiunkt |
Okres |
1.04.2005 - obecnie |
Zakres obowiązków |
opracowanie szczegółowych programów do prowadzonych przedmiotów, prowadzenie zajęć dydaktycznych właściwie przygotowanych pod względem merytorycznym i metodycznym, uczestniczenie w badaniach naukowych prowadzonych w jednostce organizacyjnej,, uczestniczenie w pracach organizacyjnych jednostki. |
Miejsce |
Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży |
Stanowisko |
adiunkt |
Okres |
1.10.2008-31.08.2011 |
Zakres obowiązków |
opracowanie szczegółowych programów do prowadzonych przedmiotów, prowadzenie zajęć dydaktycznych. |