dr hab. inż. Iwona Michalina Batyk, prof. UWM
Dane osobowe
Adres korespondencyjny: Katedra Rynku i Konsumpcji, 10-719 Olsztyn, pl. Cieszyński 1/427
Telefon służbowy: +89 524-5209
ORCID ID: 0000-0002-6230-7441
Google Scholar: BU43GJcAAAAJ
Wybrane publikacje naukowe z repozytorium: artykuły naukowe, monografie, rozdziały w monografiach
Notka biograficzna
Zainteresowania naukowo-badawcze: polsko-rosyjska współpraca transgraniczna, rozwój regionalny, w szczególności rozwój turystyki i rynku produktów regionalnych, zachowania konsumentów na rynkach przygranicznych. Dorobek naukowy obejmuje ponad 100 publikacji oraz 2 monografie. Ekspertka w kampanii edukacyjnej dot. żywności wysokiej jakości, realizowanej przez TVP, konkursach kulinarnych i turystycznych organizowanych przez samorządy lokalne.
Uzyskane tytuły/stopnie naukowe/wykształcenie
Habilitacja
Dyscyplina naukowa |
Ekonomia i finanse |
Miejsce nadania |
UWM w Olsztynie |
Rok nadania |
2019 |
Tytuł rozprawy |
Determinanty zachowań rynkowych mieszkańców regionów przygranicznych (na przykładzie Obwodu Kaliningradzkiego) |
Doktorat
Dyscyplina naukowa |
Towaroznawstwo |
Miejsce nadania |
Akademia Morska w Gdyni |
Rok nadania |
2008 |
Tytuł rozprawy doktorskiej |
Produkt regionalny jako czynnik rozwoju Warmii i Mazur |
Promotor/promotorzy |
prof. dr hab. inż. Stefan Smoczyński |
Ukończone studia podyplomowe
Miejsce ukończenia |
Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie |
Nazwa studiów |
Zarządzanie projektami badawczymi współfinansowanymi z funduszy europejskich |
Okres trwania |
1.01.07.2011-25.06.2012 |
Miejsce ukończenia |
UWM w Olsztynie, Wydz. Nauk Ekonomicznych |
Nazwa studiów |
Studia podyplomowe w zakresie menedżerstwa |
Okres trwania |
01.10.2004-25.06.2005 |
Najważniejsze staże naukowe/dydaktyczne
Miejsce |
Kaliningrad – Federacja Rosyjska |
Typ stażu i zakres |
Realizacja badań dotyczących polsko-rosyjskiej współpracy transgranicznej |
Okres trwania |
29.04.-19.05.2013 |
Udział w grantach i projektach badawczych
Tytuł/nazwa |
Model współpracy interesariuszy dialogu innowacji |
Instytucja finansująca |
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego |
Pełniona rola |
wykonawca |
Tytuł/nazwa |
„Poznajemy żywność wysokiej jakości” |
Instytucja finansująca |
Regionalny Program Operacyjny Warmia i Mazury |
Pełniona rola |
wykonawca |
Wybrane nagrody i wyróżnienia zawodowe
· Nagroda indywidualna JM Rektora UWM w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie naukowej. 2020.
· Wyróżnienie w kategorii „Najlepszy przykład innowacyjnych rozwiązań B + R w firmach”, Centrum Innowacji i Transferu Technologii w Olsztynie, 2015.
· Nagroda indywidualna JM Rektora UWM w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie naukowej, 2014.
Członkostwo w organach instytucji, przedsiębiorstw, organizacji
Instytucja |
Centrum Badań Żywności Naturalnej i Tradycyjnej |
Stanowisko |
członek |
Okres pełnienia funkcji |
2013-obecnie |
Historia zatrudnienia
Miejsce |
UWM w Olsztynie, Wydz. Nauk Ekonomicznych |
Stanowisko |
adiunkt |
Okres |
01.12.2017-obecnie |
Zakres obowiązków |
Pracownik naukowo-dydaktyczny |
Miejsce |
UWM w Olsztynie, Wydz. Nauki o Żywności |
Stanowisko |
adiunkt, technolog |
Okres |
15.10.2009-30.11.2017 |
Zakres obowiązków |
Pracownik naukowo-dydaktyczny |
Miejsce |
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie |
Stanowisko |
asystent |
Okres |
01.01.2007-30.09.2009 |
Zakres obowiązków |
Zagadnienia administracyjno-prawne w dziale Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku |
Miejsce |
Centrum Obsługi Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Kompleks Recepcyjno-Wypoczynkowy w Łańsku; Gospodarstwo Pomocnicze Urzędu Rady Ministrów, Zespół Hotelowy „Kormoran” w Mierkach |
Stanowisko |
technolog żywności, p.o. kierownika |
Okres |
01.05.1995-31.12.2006 |
Zakres obowiązków |
Kierowanie działalnością obiektu wypoczynkowego, organizowanie spotkań dyplomatycznych i biznesowych, kierowanie pracą działu żywienia |