Inżynieria chemiczna i procesowa - perspektywiczne kształcenie specjalistów dla przetwórstwa żywności
Inżynieria chemiczna i procesowa - perspektywiczne kształcenie specjalistów dla przetwórstwa żywności, Program Operacyjny Kapitał Ludzki na lata 2007-2013, Priorytet IV. Szkolnictwo wyższe i nauka, Działanie 4.1. Wzmocnienie i rozwój potencjału dydaktycznego uczelni oraz zwiększenie liczby absolwentów kierunków o kluczowym znaczeniu dla gospodarki opartej na wiedzy, Poddziałanie 4.1.2. Zwiększenie liczby absolwentów kierunków o kluczowym znaczeniu dla gospodarki opartej na wiedzy.
Głównym celem projektu było zwiększenie liczby absolwentów/-ek o wysokich kwalifikacjach zawodowych na kierunku inżynieria chemiczna i procesowa. Grupą docelową byli studenci/-ki studiów stacjonarnych I stopnia, którzy rozpoczęli kształcenie na ww. kierunku w roku akademickim 2012/2013. W ramach projektu m.in. przyznano stypendia motywacyjne dla najlepszych studentów/-ek (1000 zł miesięcznie); zorganizowano bezpłatne zajęcia wyrównawcze z chemii, fizyki i matematyki (bezpłatna alternatywa dla korepetycji); zrealizowano 4 tygodniowe staże zawodowe oraz wypłacono dodatki stażowe; zorganizowano bezpłatny i potwierdzony certyfikatem specjalistyczny kurs technicznego języka angielskiego; zapewniono bezpłatny udział w zagranicznych wyjazdach studyjnych, szkoleniach, warsztatach oraz spotkaniach z pracodawcami.