prof. dr hab. Stefan Smoczyński
Ziarno jęczmienia browarnego podobnie jak inne surowce pochodzenia roślinnego przeznaczone do wyrobu produktów spożywczych musi spełniać określone kryteria bezpieczeństwo dla zdrowia. Produkt przeznaczony do spożycia i obrotu, w zależności od wymagań, powinien uzyskać udokumentowany określony certtyfikat jakości. Aktualnie spełnienie wszystkich niezbędnych warunków bezpiecznej żywności staje się bardzo trudne. Przyczyną jest ogromny postęp technologiczny, który obok oczywistych korzyści ekonomicznych, niesie często wtórne zagrożenia, w tym obniżenia jakości zdrowotnej produkowanych środków spożywczych. Dotyczy to również jęczmienia browarnego. W codziennej praktyce bardzo trudno znaleźć produkt nie zawierający szkodliwych pozostałości - np. pestycydów, składników nawozów mineralnych, oraz szkodliwych zanieczyszczeń - związków metali toksycznych, polichlorowanych bifenyli (PCB), wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) czy mykotoksyn. Należy podkreślić, że brak również naukowego wyjaśnienia czy związki te występujące produktach spożywczych, często w stężeniach - na poziomie granic oznaczalności dostępnymi metodami analitycznymi - są dla człowieka szkodliwe czy obojętne ? W tej sytuacji bardzo ważnym staje się takie postępowanie w całym procesie produkcji jęczmienia browarnego, by zagwarantować najwyższą jakość Wiąże się to z minimalizują obecności szkodliwych związków chemicznych w ziarnie jęczmienia, a następnie w słodzie i piwie.
Strony WWW projektu
Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i
Roberta d'Aystetten