4 grudnia 2014r. zorganizowaliśmy konkurs na najlepszą białą kiełbasę. Receptury ustaliliśmy w swoich podgrupach (zdjęcie podgrup na dole). Mielisśmy do dyspozycji 5 kg łopatki, 1,8 boczku i 1,4 wołowiny (wszystko na pół). Jedna podgrupa zrobiła klasyczną, białą kiełbasę z wykorzystaniem polskich ziół (majeranku, tymianku). Drugi zespół przedstawił innowacyjne rozwiązania z autorską mieszanką  przypraw. ;) Oba warianty podzielono na pół i wykorzystano różną obróbkę termiczną. Kiełbasa 1 była pieczona i parzona, zaś wariant drugi był parzona w wodzie oraz w winnie. ;) Podczas konsumpcji przeprowadzano ocenę organoleptyczną wyrobu w skali 1-5. 

Najwyżej została oceniona kiełbasa parzona winie (:D) – 4,55

Drugie miejsce zajęła kiełbasa z autorską mieszanką przypraw – 4,40

Trzecie miejsce – kiełbasa parzona z dodatkiem polskich ziół – 4,32

Czwarte miejsce – kiełbasa pieczona z dodatkiem polskich ziół – 4,15

Serdecznie gratulujemy zasłużonej wygranej drużynie 2!

Tak nam te kiełbaski smakowały, że mamy tylko jedno zdjęcie! Nie było komu robić zdjęć, wszyscy zajęci jedzeniem. ;P

10423779_853597898004448_1951832606453860128_n zdjęcie

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>