4 grudnia 2014r. zorganizowaliśmy konkurs na najlepszą białą kiełbasę. Receptury ustaliliśmy w swoich podgrupach (zdjęcie podgrup na dole). Mielisśmy do dyspozycji 5 kg łopatki, 1,8 boczku i 1,4 wołowiny (wszystko na pół). Jedna podgrupa zrobiła klasyczną, białą kiełbasę z wykorzystaniem polskich ziół (majeranku, tymianku). Drugi zespół przedstawił innowacyjne rozwiązania z autorską mieszanką przypraw. Oba warianty podzielono na pół i wykorzystano różną obróbkę termiczną. Kiełbasa 1 była pieczona i parzona, zaś wariant drugi był parzona w wodzie oraz w winnie. Podczas konsumpcji przeprowadzano ocenę organoleptyczną wyrobu w skali 1-5.
Najwyżej została oceniona kiełbasa parzona winie (:D) – 4,55
Drugie miejsce zajęła kiełbasa z autorską mieszanką przypraw – 4,40
Trzecie miejsce – kiełbasa parzona z dodatkiem polskich ziół – 4,32
Czwarte miejsce – kiełbasa pieczona z dodatkiem polskich ziół – 4,15
Serdecznie gratulujemy zasłużonej wygranej drużynie 2!
Tak nam te kiełbaski smakowały, że mamy tylko jedno zdjęcie! Nie było komu robić zdjęć, wszyscy zajęci jedzeniem. ;P