Dnia 28 kwietnia wraz z piątym rokiem Technologii Mięsa mieliśmy okazję pojechać do zakładów przetwórstwa mięsa wołowego OSI POLAND FOODWORKS znajdujących się w Górce k. Ostródy. ” (…)OSI POLAND FOODWORKS jest jednym z krajowych przedstawicieli amerykańskiego koncernu OSI GROUP, posiadającego zakłady produkcyjne w 16 krajach świata (…)”**. Z okazji naszego przyjazdu zorganizowane zostało spotkanie, na którym zapoznaliśmy się z zasadami panującymi w firmie, jej historia oraz z planami na przyszłość. Okazało się, że jesteśmy pierwszymi gości, którzy maja okazję zwiedzić nową siedzibę zakładu. Doglądaliśmy produkcji hamburgerów dla McDonald ‚s z wielkiej antresoli znajdującej się bezpośrednio nad halą produkcyjną. Pozwoliło nam to na zapoznanie się ze wszystkimi etapami produkcji, począwszy od wsadu surowca, aż do pakowni gotowych, mrożonych wyrobów.
Liczymy, że w przyszłym roku będziemy mogli uczestniczyć bezpośrednio w produkcji hamburgerów, a pózniej w ich ocenie organoleptycznej.
** informacje zaczerpnięte z oficjalnej strony: http://www.foodworks.pl
zdjęcia zaczerpnięte ze strony: http://www.google.pl