Kierownik studiów: dr hab. Joanna Majkowska-Gadomska,
e-mail: majkowska-gadomska@uwm.edu.pl, tel.: (89) 523-43-12, 604 849 954
Sekretarz studiów: dr Karol Wysocki, e-mail karol.wysocki@uwm.edu.pl, tel.: (89) 523 34 50, 523 43 95
Cel: Głównym celem studiów jest uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kompetencji osób pracujących w różnych sektorach ogrodnictwa i rolnictwa, w głównej mierze zajmujących się uprawą, pielęgnacją, zagospodarowaniem roślin oraz surowców leczniczych, dietetycznych i kosmetycznych a także pozyskiwaniem ich ze stanowisk naturalnych.
Słuchaczami studiów mogą być osoby posiadające wykształcenie wyższe różnych kierunków studiów (na poziomie licencjat, studia inżynierskie, magisterskie).
W programie dydaktycznym pracownicy naukowo-dydaktyczni realizować będą zagadnienia z zakresu nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych dotyczące: technologii uprawy roślin zielarskich, możliwości pozyskiwania ziół ze stanowisk naturalnych, ochrony tego rodzaju roślin oraz marketingu wyrobów zielarskich. Chcemy także przybliżyć słuchaczom wiedzę z zakresu technologii przetwarzania i przechowywania ziół oraz zapoznać ich ze standaryzacją i oceną jakości surowców leczniczych, przyprawowych i kosmetycznych.
Opis kwalifikacji absolwenta:
Studia podyplomowe pozwalają na poszerzenie i doskonalenie wiedzy i umiejętności osób pracujących w rolnictwie i ogrodnictwie, zajmujących się uprawą, zbieraniem i przetwarzanie roślin, a także surowców zielarskich. Absolwent posiada wiedzę z zakresu przygotowania stanowiska, technologii uprawy roślin leczniczych, dietetycznych, przyprawowych i kosmetycznych, ich chorób, szkodników oraz zna podstawowe zasady ich ochrony. Potrafi również założyć plantację oraz pozyskiwać tego typu rośliny ze stanowisk naturalnych. Posiada wiedzę i umiejętności z zakresu zagospodarowania roślin i ich części użytkowych.
Miejsce i czas trwania studiów:
Czas trwania studiów: 2 semestry (259 godzin dydaktycznych, w tym 133 godziny wykładów i 126 godzin ćwiczeń) – zajęcia będą realizowane się w systemie niestacjonarnym, w soboty i niedziele, średnio raz w miesiącu.
Zajęcia przewidziane w programie studiów będą prowadzone w pomieszczeniach dydaktycznych Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, natomiast ćwiczenia praktyczne i terenowe odbędą się na terenie Ogrodu Dydaktyczno–Doświadczalnego w Kortowe (kolekcja roślin ozdobnych, warzywnych, przyprawowych, sadowniczych i szklarnie) oraz w Arboretum Leśnym w Kudypach.
Szczegółowe zasady i tryb przyjmowania kandydatów na studia:
Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów (inżynierskich, licencjackich lub magisterskich) zalogowanie się w systemie IRK (https://irk.uwm.edu.pl/podyplomowe) i wypełnienie danych oraz złożenie przez kandydata w sekretariacie studiów następujących dokumentów:
• podanie o przyjęcie na studia podyplomowe (zgodnie z IRK),
• kwestionariusz osobowy (zgodnie z IRK),
• odpis dyplomu ukończenia studiów,
• jedna fotografia 37/52 mm podpisana na odwrocie,
• potwierdzona kserokopia dowodu osobistego.
Zgłoszenia wraz z niezbędnymi dokumentami proszę kierować na adres:
Katedra Ogrodnictwa UWM w Olsztynie,
10-957 Olsztyn
ul. Prawocheńskiego 21, pokój 2. tel. 89 523 34 50
Czesne:
4000 zł (łącznie za 2 semestry); Możliwość płatności w 2 lub 4 ratach + 30 zł świadectwo (płatne na zakończenie studiów podyplomowych na konto). Płatności można dokonać jednorazowo do dnia rozpoczęcia pierwszych zajęć lub na wniosek Uczestnika (na pierwszym zjeździe Uczestnik zawiera z UWM umowę o płatnościach) w 2 ratach, ewentualnie w 4 ratach w terminach.
Forma zakończenia studiów podyplomowych:
Absolwenci otrzymają świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.
Wykaz przedmiotów realizowanych w ramach studiów podyplomowych z zakresu:
Rośliny i surowce zielarskie
Nazwa przedmiotu |
Wykłady (godz.) |
Ćwiczenia (godz.) |
Farmakognozja |
6 |
2 |
Zioła, rośliny dietetyczne i
kosmetyczne |
10 |
16 |
Uprawa roślin ozdobnych o walorach leczniczych i kosmetycznych |
6 |
6 |
Szkodniki roślin leczniczych
i przyprawowych |
3 |
7 |
Lecznicze i kosmetyczne rośliny warzywne różnych stref klimatycznych |
6 |
6 |
Choroby roślin leczniczych i przyprawowych |
4 |
6 |
Owocodajne rośliny dziko rosnące w fitoterapii |
6 |
9 |
Nowoczesne metody
i techniki w analizie roślin |
4 |
4 |
Fitochemia roślin
leczniczych i trujących |
11 |
4 |
Chemia kosmetyków, suplementów diety i leków ziołowych |
8 |
4 |
Toksyny i toksykologia
roślin i grzybów |
4 |
8 |
Ochrona roślin zielarskich |
8 |
2 |
Mechanizacja upraw zielarskich |
15 |
- |
Agrobiznes |
13 |
2 |
Zioła w żywieniu zwierząt |
5 |
5 |
Towaroznawstwo surowców leczniczych, przyprawowych i kosmetycznych |
4 |
6 |
Technologie uprawy roślin leczniczych, przyprawowych i kosmetycznych |
7 |
17 |
Grzyby jadalne i lecznicze |
2 |
6 |
Podstawy receptury zielarskiej
i kosmetycznej |
5 |
5 |
Technologie przetwarzania i
przechowywania roślin leczniczych,
przyprawowych i kosmetycznych |
3 |
8 |
Marketing wyrobów zielarskich |
3 |
3 |