Aktualności

Nasz Nowy Adres : Słoneczna 45F Olsztyn

Zapraszamy na aktualniejszą stronę Katedry Żywienia Człowieka
http://www.uwm.edu.pl/wnz/zywienie

 
Dzieje się dzieje :
 
 
W środę, 22 czerwca 2016 o 19:00 odbyło się Food Travel Talk TV


 
W dniu 2.06.2016 r. odbył się wykład 
Prof
. dr hab. dr h.c. Jana Gawęckiego


Partnerzy wspomagający działalność
Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności





                                 



 
 
A tak było niedawno ...

Otwarcie Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności

    W sobotę 28 listopada  oficjalnie rozpoczęło działalność Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności przy Wydziale Nauki o Żywności UWM.

    Jest to jedyny w Polsce ośrodek naukowo-badawczy, który rozwija działalność z zakresu gastronomii i sztuki kulinarnej, dietetyki i profilaktyki żywieniowej oraz biooceny żywności i może zaoferować przedsiębiorcom wsparcie w tym obszarze ich działalności.

    W obecności przedstawicieli przemysłu spożywczego, władz miasta oraz gości z ośrodków naukowych w kraju wstęgę przecięli rektor prof. Ryszard Górecki; kanclerz dr inż. Aleksander Socha; prof. Bogusław Staniewski, dziekan WNoŻ;  prof. Lidia Wądołowska, kierownik centrum i prezydent Olsztyna Piotr Grzymowicz.

    Obiekt, o powierzchni ok. 2 tys. metrów kw. wybudowano w ciągu roku. Łączny koszt inwestycji wyniósł ponad 12,5 mln złotych, z czego 90% pochodzi z funduszy unijnych z programu operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013.

    W Centrum znajduje się 18 pracowni wyposażonych w nowoczesną aparaturę badawczą, które pozwalają na rozwijanie trzech kierunków badawczych – z zakresu gastronomii, dietetyki i biooceny żywności.

    W części gastronomicznej znajduje się 9 pracowni. W pracowniach technologicznych – wyposażonych w profesjonalne urządzenia gastronomiczne –  będą opracowywane receptury nowych potraw oraz weryfikowane receptury potraw tradycyjnych,  przygotowywane potrawy w różnych warunkach technologicznych – w celu określenia wpływu parametrów procesu technologicznego na szerokie spektrum cech fizykochemicznych potraw i ich jakość sensoryczną m.in. w nowoczesnej pracowni analizy sensorycznej.

    Badania z zakresu dietetyki będą prowadzone w 7 pracowniach. Wyposażenie tych pracowni umożliwia: przeprowadzania indywidualnych lub grupowych wywiadów żywieniowych,  wykonywanie segmentowych pomiarów składu ciała, oznaczanie specyficznych biomarkerów stanu odżywienia ludzi – w celu określenia wpływu czynników żywieniowych i aktywności fizycznej na zdrowie i ryzyko chorób dietozależnych, m.in. otyłości, nowotworów, osteoporozy i chorób sercowo-naczyniowych.

    W części związanej z biooceną żywności znajdują się 2 pracownie. W pracowni wyposażonej w nowoczesne klatki metaboliczne będą prowadzone badania in vivo  dotyczące wpływu spożycia  diet zawierających różne surowce i  produkty spożywcze na parametry fizjologiczne organizmu zwierząt doświadczalnych.

Ośrodek będzie wspierał:

·         specjalistów branży gastronomicznej oraz dietetyków i edukatorów w zakresie wiedzy i praktycznego zastosowania metod produkcji żywności i potraw dostosowanych do wymagań organizmu ludzi w różnych wieku, zdrowych i w stanach chorobowych,

·         współpracował z gospodarką regionu oraz organami administracji państwowej i samorządowej w rozwiązywaniu konkretnych problemów z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i profilaktyki żywieniowej,

·        będzie bezpośrednio upowszechniał wiedzę żywieniową wśród ludności.

Przedsiębiorcy będą mogli skorzystać z wiedzy i umiejętności zespołu do rozwoju:

·        zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego,

·         zakładów świadczących usługi gastronomiczne, w tym hotelarskie i rekreacyjne,

·         poradni dietetycznych,

·         zakładów świadczących usługi rewitalizacyjne, lecznicze i gastronomiczne w połączeniu z poradnictwem dietetycznym.


Partnerzy uroczystości otwarcia ...


Relacja z otwarcia na stronie:
http://www.uwm.edu.pl/egazeta/uwm-otworzylo-centrum-gastronomii-sztuki-kulinarnej