W sobotę 28 listopada oficjalnie rozpoczęło działalność Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności przy Wydziale Nauki o Żywności UWM.
Jest to jedyny w Polsce ośrodek naukowo-badawczy, który rozwija działalność z zakresu gastronomii i sztuki kulinarnej, dietetyki i profilaktyki żywieniowej oraz biooceny żywności i może zaoferować przedsiębiorcom wsparcie w tym obszarze ich działalności.
W obecności przedstawicieli przemysłu spożywczego, władz miasta oraz gości z ośrodków naukowych w kraju wstęgę przecięli rektor prof. Ryszard Górecki; kanclerz dr inż. Aleksander Socha; prof. Bogusław Staniewski, dziekan WNoŻ; prof. Lidia Wądołowska, kierownik centrum i prezydent Olsztyna Piotr Grzymowicz.
Obiekt, o powierzchni ok. 2 tys. metrów kw. wybudowano w ciągu roku. Łączny koszt inwestycji wyniósł ponad 12,5 mln złotych, z czego 90% pochodzi z funduszy unijnych z programu operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013.
W Centrum znajduje się 18 pracowni wyposażonych w nowoczesną aparaturę badawczą, które pozwalają na rozwijanie trzech kierunków badawczych – z zakresu gastronomii, dietetyki i biooceny żywności.
W części gastronomicznej znajduje się 9 pracowni. W pracowniach technologicznych – wyposażonych w profesjonalne urządzenia gastronomiczne – będą opracowywane receptury nowych potraw oraz weryfikowane receptury potraw tradycyjnych, przygotowywane potrawy w różnych warunkach technologicznych – w celu określenia wpływu parametrów procesu technologicznego na szerokie spektrum cech fizykochemicznych potraw i ich jakość sensoryczną m.in. w nowoczesnej pracowni analizy sensorycznej.
Badania z zakresu dietetyki będą prowadzone w 7 pracowniach. Wyposażenie tych pracowni umożliwia: przeprowadzania indywidualnych lub grupowych wywiadów żywieniowych, wykonywanie segmentowych pomiarów składu ciała, oznaczanie specyficznych biomarkerów stanu odżywienia ludzi – w celu określenia wpływu czynników żywieniowych i aktywności fizycznej na zdrowie i ryzyko chorób dietozależnych, m.in. otyłości, nowotworów, osteoporozy i chorób sercowo-naczyniowych.
W części związanej z biooceną żywności znajdują się 2 pracownie. W pracowni wyposażonej w nowoczesne klatki metaboliczne będą prowadzone badania in vivo dotyczące wpływu spożycia diet zawierających różne surowce i produkty spożywcze na parametry fizjologiczne organizmu zwierząt doświadczalnych.
Ośrodek będzie wspierał:
· specjalistów branży gastronomicznej oraz dietetyków i edukatorów w zakresie wiedzy i praktycznego zastosowania metod produkcji żywności i potraw dostosowanych do wymagań organizmu ludzi w różnych wieku, zdrowych i w stanach chorobowych,
· współpracował z gospodarką regionu oraz organami administracji państwowej i samorządowej w rozwiązywaniu konkretnych problemów z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i profilaktyki żywieniowej,
· będzie bezpośrednio upowszechniał wiedzę żywieniową wśród ludności.
Przedsiębiorcy będą mogli skorzystać z wiedzy i umiejętności zespołu do rozwoju:
· zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego,
· zakładów świadczących usługi gastronomiczne, w tym hotelarskie i rekreacyjne,
· poradni dietetycznych,
· zakładów świadczących usługi rewitalizacyjne, lecznicze i gastronomiczne w połączeniu z poradnictwem dietetycznym.
Partnerzy uroczystości otwarcia ...
Relacja z otwarcia na stronie:
http://www.uwm.edu.pl/egazeta/uwm-otworzylo-centrum-gastronomii-sztuki-kulinarnej