prof.dr hab. Wojciech Budzyński
Przyczyna |
Skutek |
|
drobne ziarno o wysokiej zawartości plewki i zwiększonej zawartości białka. |
|
nadmierne krzewienie skutkujące dużym zwarciem kłosów dających drobne ziarno; mała energia kiełkowania |
|
bardzo drobne, pośladowate ziarno o zwiększonej zawartości plewki i białka |
|
drobne, nie wypełnione ziarno o małej zawartości skrobi |
|
pogorszenie dorodności i wyrównania ziarna, skokowy wzrost zawartości białka powyżej 12 % |
|
zwiększona zawartość białka, drobne ziarno |
|
duży udział pędów 2-3 rzędu dających drobne i niewyrównane ziarno |
|
drobne ziarno z porażoną, odstającą przed zbiorem plewką i łatwo odrywaną podczas zbioru łuską |
|
złe wypełnienie ziarna, niska energia kiełkowania |
|
w warunkach przesuszenia łanu: wybijanie zarodków ziarniaków; pękanie łuski, zadzieranie łuski, połówkowanie ziarna, liczne mikrouszkodzenia ziarna w warunkach dużej wilgotności: stęchnięcie plonu, zagrzybienie ziarna, utajone skiełkowanie, zczernienie ziarna |
Strony WWW projektu
Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i
Roberta d'Aystetten