prof.dr hab. Wojciech Budzyński

Agrotechniczne uwarunkowanie plonu i jego jakości

Przyczyna

Skutek

  • Niedobór opadów w okresie krytycznym
drobne ziarno o wysokiej zawartości plewki i zwiększonej zawartości białka.
  • Nadmiar opadów w całym okresie wegetacji.
nadmierne krzewienie skutkujące dużym zwarciem kłosów dających drobne ziarno; mała energia kiełkowania
  • Niski odczyn gleby
bardzo drobne, pośladowate ziarno o zwiększonej zawartości plewki i białka
  • Wylegnięcie roślin
drobne, nie wypełnione ziarno o małej zawartości skrobi
  • Motylkowaty przedplon i przenawożenie azotem
pogorszenie dorodności i wyrównania ziarna, skokowy wzrost zawartości białka powyżej 12 %
  • Późny siew
zwiększona zawartość białka, drobne ziarno
  • Rzadki siew
duży udział pędów 2-3 rzędu dających drobne i niewyrównane ziarno
  • Porażenie roślin i ziarna przez grzyby patogeniczne
drobne ziarno z porażoną, odstającą przed zbiorem plewką i łatwo odrywaną podczas zbioru łuską
  • Zbiór przed dojrzałością pełną
złe wypełnienie ziarna, niska energia kiełkowania
  • Niedostosowanie techniki do warunków zbioru
w warunkach przesuszenia łanu:
wybijanie zarodków ziarniaków; pękanie łuski, zadzieranie łuski, połówkowanie ziarna, liczne mikrouszkodzenia ziarna
w warunkach dużej wilgotności:
stęchnięcie plonu, zagrzybienie ziarna, utajone skiełkowanie, zczernienie ziarna

Agrotechniczne uwarunkowanie plonu i jego jakości


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:




Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten