prof.dr hab. Wojciech Budzyński

Siedliskowe uwarunkowania plonu i jego jakościPodstawowe zagrożenie siedliskowo agrotechniczne dla jakości plonu

Uprawa jęczmienia browarnego rokuje powodzenie w tych gospodarstwach, w których wdrożono podstawowe zasady dobrej praktyki rolniczej. Wyraża się to regularnym uzyskiwaniem plonów przynajmniej na poziomie około 75 % potencjału hodowlanego, czyli 4 – 4,5 ton z ha.

Wysokość plonu ziarna jęczmienia jest oczywiście wypadkową kompleksowego działania wszystkich czynników.

Nie przeszkadza to stwierdzić, że głównymi technologicznymi czynnikami plonotwórczymi są (w kolejności ) poziom nawożenia NPKMgCa oraz termin i gęstość siewu (rozpatrywane łącznie), a plonochronnymi – właściwa regulacja zachwaszczenia i ochrona przed chorobami grzybowymi.

Wysoki plon jęczmienia na glebach o co najmniej średniej zasobności w przyswajalne formy składników uzyskuje się przy pokryciu jego potrzeb pokarmowych (wolumen plonu x zawartość składników w nim zawartych). Zwiększenie poziomu nawożenia fosforowo – potasowego w takich warunkach jest mało efektywne dla plonu. Rozpatrując samą wysokość plonu, nawożenie azotem aż do poziomu 80 (gleby pszenne) – 110 (gleby żytnie) powoduje jego przyrost. Zasadniczym ograniczeniem jest tu jednak zawartość białka, która granicę 11,5 % s.m przekracza najczęściej już przy dawkach o połowę niższych. W technologiach produkcji surowca browarnego stosuje się więc zmniejszone dawki azotu, w terminie tylko przedsiewnym

Nawożenie a plon

Termin i gęstość siewu może różnicować poziom plonowania jęczmienia nawet o 30 %. Najlepszym dla wysokości plonu jest termin możliwie najwcześniejszy. Opóźnienie siewu powoduje także zmniejszenie zawartości skrobi w ziarnie, oraz zwiększenie ilości białka, zwiększenie zawartości plewki, pogorszenie dorodności ziarna.

Najlepsze cechy fizyczne uzyskuje ziarno z kłosa na pędzie głównym i pędzie I rzędu. Nie pożądana jest więc silna krzewistość produktywna jęczmienia browarnego. Zapobiega się jej przez zagęszczony siew gwarantujący 370 - 400 roślin na 1m2 bezpośrednio po wschodach. Tak więc technologie produkcji surowca browarnego winny uwzględniać wczesny i niezbyt rzadki siew

Sposób, termin i gęstość siewu a plon i jakość ziarna

Efekt plonochronny chemicznej regulacji zachwaszczenia może wynosić nawet 15 % plonu. Pielęgnacja mechaniczna jest z reguły mniej skuteczna. W technologii produkcji ziarna browarnego należy przewidzieć chemiczne odchwaszczanie plantacji w fazach krzewienia (stadium 25 – 30 wg Zadoksa). Plantacje zachwaszczone mają gorszą architekturę co skutkuje zróżnicowaniem dorodności i wyrównania ziarna. Cechy fizyczne ziarna mogą ulec pogorszeniu także na skutek zbyt późnego (po stadium 31 wg Zadoksa) stosowania herbicydów

Zagrożenia dla plonu powodowane przez choroby

Efekt plonochronny ograniczenia występowania chorób grzybowych wynosi 15 – 20% plonu. Podstawowym warunkiem jest wczesna interwencja fungicydowa. Występujące na źdźble, liściach i kłosach patogeny grzybowe zmniejszają dorodność ziarna, przyczyniając się do zwiększenia zawartości białka i plewki. Porażone przez grzyby ziarno jest podatne na odstawanie łuski

Zagrożenia dla plonu powodowane przez choroby

Siedliskowe uwarunkowania plonu i jego jakościPodstawowe zagrożenie siedliskowo agrotechniczne dla jakości plonu


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:




Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten