prof.dr hab. Wojciech Budzyński
Jęczmień browarny ujawnia wysoką
wydajność w siewach możliwie najwcześniejszych do wykonania.
Wczesny siew jęczmienia sprzyja krzewieniu produktywnemu i dużej
liczbie kłosów na jednostce powierzchni, a także wysokiej
masie 1000 ziarniaków. Oddziaływując korzystnie na elementy
struktury plonu, istotnie go podwyższa.
Wczesny siew sprzyja dobrej efektywności nawozów, szczególnie
azotowych.
Wczesny siew jest warunkiem dużej zawartości skrobi i małego udziału łuski w ziarnie.
Jęczmień browarny należy siać gęsto. Stwarza to warunki do zmniejszenia krzewienia i ograniczenia udziału pędów bocznych II i dalszych rzędów w łanie na rzecz głównych. Korzystniejsza architektura łanu gwarantuje lepsze wyrównanie ziarna. Najwyższy plon uzyskuje się przy obsadzie 600 – 750 kłosów. Takie zwarcie łanu zapewnia obsada po wschodach podana w poniższej tabeli
Kompleks glebowy | ||
1, 2, 3 | 4 | 5 |
340 – 370 | 370 – 390 | 3 400 |
Obsadę ziarniaków należy zwiększyć o 10% - przy małym opóźnieniu siewu oraz do 15% przy opóźnieniu dłuższym niż 10 dni. Materiał siewny, sprawdzony na czystość odmianową, winien być dosortowany i poddany ocenie nasiennej wartości użytkowej (czystość, zdolność kiełkowania, masa 1000 ziarn).
Masę wysiewu określać z następujących znanych parametrów:
Jęczmień należy wysiewać w rozstawie 13 – 15 cm, na jednakową głębokość 3 cm, którą tradycyjny siewnik redlicowy zapewnia tylko przy prędkości poruszania się nie większej niż 6 – 8 km na godzinę. Ścieżki technologiczne należy zsynchronizować z szerokością roboczą opryskiwacza oraz siewnika nawozowego.
Strony WWW projektu
Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i
Roberta d'Aystetten