prof.dr hab. Łucja Fornal, mgr inż. Anna Filipowicz
W ocenie zdrowotności jęczmienia browarnego, która decyduje o jakości zdrowotnej słodu zwraca się szczególną uwagę na stan mikrobiologiczny, tj. liczbę kolonii grzybów. Różnorodność i liczebność mikroorganizmów zależy od wilgotności ziarna (tab. 7)
Tabela. 7.
Wyniki badań mikrobiologicznych.
Jęczmień A (12°C/13%) | Jęczmień B (17°C/16%) | |
Liczba zarodników (KbE/g) | ||
Suma ogółem | 3100 | 39000 |
Rodzaj grzyba | ||
Alternaria sp. | 100 | 0 |
Aspergillus sp. | 0 | 38300 |
Aureobasidium sp. | 200 | 0 |
Cladosporium sp. | 1400 | 0 |
Fusarium sp. | 1400 | 700 |
KbE: jednostka tworzonych kolonii |
Grzyby z rodzaju Cladosporium należą do grzybów polowych a z rodzaju Aspergillus do grzybów przechowalniczych. Liczba mikroorganizmów zasiedlających ziarno zależy od jego wilgotności. Szczególnie obniżają jakość jęczmienia grzyby z rodzaju Fusarium, bo wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia toksyny fuzaryjne. Opracowano zatem "pakiet" postępowania zabezpieczającego ziarno jęczmienia browarnego przed grzybami wskazujący na konieczność badań mikrobiologicznych (rys.4.)
Na stan mikrobiologiczny ziarna może wskazywać zmiana barwy np.: liczba czerwonych lub zaczernionych ziaren. Jednak zmiana barwy nie jest obiektywnym wskaźnikiem jakości mikrobiologicznej. Ocena jakości mikrobiologicznej wymaga specjalistycznych testów.
O przyjęciu lub odrzuceniu partii ziarna w słodowni decydowała wyłącznie ilość czerwonych i czarnych ziaren. Taki sposób postępowania grozi poważnym niebezpieczeństwem wystawienia błędnej oceny i tak np.: na jakość dwóch partii jęczmienia browarnego odmiany Maresi przechowywanego przez 10 miesięcy mogły mieć wpływ różne warunki temp. i wilgotności (jęczmień A - 12°C/13%, a jęczmień B 17°C/16%). Udział czarnych i czerwonych ziaren nie wskazuje ani na różnice między obiema partiami jęczmienia, ani na ewentualną obniżoną jego jakość, co obrazuje (tab. 8.)
Tabela.8.
Udział czerwonych i czarnych ziarniaków.
Jęczmień A 12°C/13% | Jęczmień B 17°C/16% | |
Czerwone ziarna [%] | 0 | 0 |
Czarne ziarna [%] | 0 | 0 |
Na podstawie badań
mikrobiologicznych można powiedzieć, że istotne jest odróżnienie
partii jęczmienia ze względu na ogólną liczbę zarodników,
jak również rodzaj występujących grzybów i ich przynależność
do gatunku (tab.7).
Wyniki badań mykologicznych). Jęczmień A porażony jest głównie
przez grzyby polowe z rodzajów Cladosporium
i Fusarium, podczas gdy jęczmień B w większości
przez grzyby magazynowe Aspergillus.
Czerwone
zabarwienia ziarna zbóż może być wywołane nie tylko przez różnego
rodzaju grzyby, jak Fusarium
i Epicoccum, lecz także bakterie i drożdże. Zarówno
przy tworzeniu toksyn, jak
i pienieniu się piwa, niebezpieczeństwo stanowią głównie
tylko pleśnie rodzaju Fusarium.
Brak czerwonego zabarwienia ziarniaków w żadnym wypadku nie świadczy
jeszcze o wysokiej jakości surowca. Aby zabarwienie było dobrze
widoczne musiałoby nastąpić bardzo silne porażenie ziarna,
poza tym nie wszystkie pleśnie z rodzaju Fusarium wytwarzają czerwone barwniki.
Czarne zabarwienia ziarniaków może być rezultatem porażenia zboża przez różnego rodzaju grzyby, jak np.: Cladosporium, Alternaria, Helminthosporium, a także Fusarium.
Cladosporia są nieszkodliwymi saprofitami zbóż, podczas gdy inne specyficzne gatunki grzybów powodujące czarne zabarwienie oraz grzyby z rodzaju Fusarium są znanymi pasożytami roślin albo wytwarzają toksyny.
Zabarwienie ziarna nie świadczy o żywotności grzyba. Mikrobiologiczne badania prób ziarna dają możliwość rozróżnienia porażeń grzybami. Obecnie dopasowuje się metody EBC do potrzeb browarnictwa, tak aby przeprowadzono mikrobiologiczne analizy grzybów.
Metody te polegają na:
Rysunek 4. Schemat postępowania zabezpieczającego jakość mikrobiologiczną jęczmienia i słodu oraz jakość piwa.
Słodownia/Browar:
jęczmień magazynowany
słód
VLB - Instytut Naukowo – Badawczy zajmujący się jakością surowca:
Strony WWW projektu Eurequa zostały
przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten