dr inż.
Jan Tomasik
Ziarna jęczmienia świeżo po zbiorze charakteryzują się niską energią kiełkowania. Pełną dojrzałość fizjologiczną uzyskują po 6-8 tygodniach i dopiero wtedy nadają się do produkcji słodu.
Dostawca jęczmienia przed dostarczeniem ziarna do słodowni, zaraz po zbiorze powinien przeprowadzić wstępne oczyszczanie, sortowanie i suszenie jeśli wilgotność zboża przekracza ponad 15% wody.
W słodowni ponownie ziarno poddawane jest dokładnemu czyszczeniu i sortowaniu - tak przygotowany jęczmień nazywa się jęczmieniem technicznym.
Jęczmień techniczny powinien być:
Ziarna takiego jęczmienia równomiernie wchłaniają wodę i równomiernie kiełkują - zapewnia to uzyskanie słodu dobrej jakości.
Ocena jakości jęczmienia browarnego |
Strony WWW projektu
Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i
Roberta d'Aystetten