dr inż. Jan Tomasik

Definicje słodu i słodowaniaCzyszczenie i sortowanie

Ziarna jęczmienia świeżo po zbiorze charakteryzują się niską energią kiełkowania. Pełną dojrzałość fizjologiczną uzyskują po 6-8 tygodniach i dopiero wtedy nadają się do produkcji słodu.

Dostawca jęczmienia przed dostarczeniem ziarna do słodowni, zaraz po zbiorze powinien przeprowadzić wstępne oczyszczanie, sortowanie i suszenie jeśli wilgotność zboża przekracza ponad 15% wody.

W słodowni ponownie ziarno poddawane jest dokładnemu czyszczeniu i sortowaniu - tak przygotowany jęczmień nazywa się jęczmieniem technicznym.

Jęczmień techniczny powinien być:

Ziarna takiego jęczmienia równomiernie wchłaniają wodę i równomiernie kiełkują - zapewnia to uzyskanie słodu dobrej jakości.

Ocena jakości jęczmienia browarnego

Definicje słodu i słodowaniaCzyszczenie i sortowanie


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:




Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten