prof. dr hab. Stefan Smoczyński
Producent - jest odpowiedzialny
za jakość produktu - towaru przeznaczonego na rynek. Stąd
producent jęczmienia browarnego jest również odpowiedzialny -
za bezpieczeństwo zdrowotne, najpierw ziarna a następnie słodu
i piwa, ponieważ producent - uczestniczy w procesie kształtowania
jakości wytwarzanego produktu. Rozpoznano bardzo wiele czynników
mających wpływ - na jakość higieniczną, jakość zdrowotną
żywności i pasz - lub bezpieczeństwo dla ZDROWIA ludzi i zwierząt.
Bezpieczeństwo dla zdrowia:
to obecność w produkcie (jęczmieniu) pożądanych
składników chemicznych i specyficznych cech decydujwartości
biologicznej i technologicznej;
to nie obecność w
jęczmieniu browarnym obcych ących o jego chemicznych
zwiszkodliwych lub toksycznych;
to ewentualna
obecność w produkcie (jęczmieniu) chemicznych pozostałości
i celowych dodatków - poniżej
wielkości uznanych przez władze sanitarne Kraju i Unii
Europejskiej za dopuszczalne.
Zagrożenia dla zdrowia ludzi (i zwierząt) wiąże się głównie z obecnością w ziarnie jęczmienia - chemicznych związków szkodliwych, które przenikają w różnych etapach pozyskiwania, przetwarzania, transportu i przechowywania jęczmienia Zapewnienie wymaganego poziomu bezpieczeństwa dla zdrowia w produkcji jęczmienia wymaga szczegółowego poznania wszystkich czynników mających wpływ na jego jakość.
Strony WWW projektu Eurequa zostały
przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten