PROGRAM SEMINARIUM
6 lutego 2018 r. (wtorek)
| 1400 | początek pracy | sekretariatu Seminarium |
| 1400 | początek doby | hotelowej, meldowanie gości |
| 1730 – 1800 | UWM |
Józef Warechowski Aparatura kontrolno-pomiarowa w zakładzie – dlaczego wymaga szczególnej uwagi? |
| 1800 – 1830 | ENPROTECH |
Monika Otulak-Komenda Porównanie dwóch rozwiązań oczyszczania ścieków mleczarskich, metoda tlenowa czy beztlenowa i gospodarka osadowa. Koszt i zysk |
| 1830 – 1900 | BIGPOL |
Wiesław Wasilewski Dotacje w praktyce – ostatnie konkursy |
| 1900 – 1930 | Ernst & Young Doradztwo Podatkowe |
Zbigniew Liptak, Wojciech Sajdek Akcyza od węgla, gazu i energii elektrycznej jako zbędny koszt działalności mleczarni |
| 1930 – 2200 | k o l a c j a | restauracja Czerwona |
7 lutego 2018 r. (środa)
| 700 – 800 | ś n i a d a n i e | – Restauracja Czerwona |
| 800 – 840 | Otwarcie Seminarium | Sala Kongresowa 6/2, |
| 840 – 900 | SCHWARTE-MILFOR | Jarosław Górka, Zbigniew Szeląg Mleko surowe – transport pod specjalnym nadzorem i co dalej? |
| 900 – 920 | GEA | Sylwia Jenkner Skuteczne wirowanie to nasze zadanie |
| 920 – 940 | SPIRAX SARCO | Damian Wojtyś Innowacyjne rozwiązania w układzie odzysku ciepła z obiegu parowo kondensatowego, rachunek zysków dla przemysłu mleczarskiego |
| 940 – 1000 | TREPKO | Paweł Łagoda Gdy liczy się czas i pieniądze – kompleksowe rozwiązania TREPKO |
| 1000 – 1025 | p r z e r w a | |
| 1025 – 1045 | OPTIFLOW | Jakub Stobiecki Sterowanie przepływem w liniach procesowych. Zawory i pompy dla mleczarni |
| 1045 – 1105 | TETRA PAK | Arkadiusz Kubiński Najnowsze technologie i stabilny rozwój przemysłu mleczarskiego |
| 1105 – 1125 | VEOLIA WATER | Bogusław Buczak Innowacyjna technologia odzysku kondensatów i permeatów NF/RO („krowiej wody”) do ponownego wykorzystania w procesach mleczarskich na przykładzie instalacji demonstracyjnej z SM Mlekovita. Ścieki jako surowiec– ostatnie inwestycje ekologiczne w zakładach mleczarskich realizowane przez Veolia Water Technologies w Polsce |
| 1125 – 1145 | NOVADAN | Marek Równicki, Marek Pokrzywnicki Innowacyjne mycie instalacji membranowych i pianowych |
| 1145 – 1205 | ZENTIS | Adam Głowacki Stacje dozowania ZENTIS – nowe możliwości |
| 1205 – 1230 | p r z e r w a | |
| 1230 – 1250 | GRUNDFOS | Robert Gierek, Adam Kowalka Oszczędności mediów w zakładach przemysłu mleczarskiego w wyniku zastosowania innowacyjnych urządzeń Grundfos |
| 1250 – 1310 | HYPRED | Piotr Robak HY-AG-LCB – efekt synergii nowe możliwości i rozwiązania |
| 1310 – 1330 | FERRARI SISTEMI | Paweł Kołakowski Maszyny Ferrari Sistemi – automatyzacja procesu pakowania i konfekcjonowania sera żółtego |
| 1330 – 1350 | WEBER | Przemysław Leszczyński Zbiorniki z tworzyw termoplastycznych w przemyśle spożywczym |
| 1350 – 1410 | STIGEN | Jarosław Janów, Gwidon Janów Wymagania techniczno-prawne dla urządzeń wytwarzających parę w sektorze spożywczym |
| 1410 – 1430 | EURO-PAN | Andrea Colombo, Marcin Stos IMA Dairy & Food – The revolutionary way of packaging / Rewolucyjny sposób pakowania… |
| 1430 – 1600 | p r z e r w a | o b i a d o w a – Restauracja Czerwona |
| 1600 – 1620 | OQEMA | Anna Deka Lecytyna w produkcji proszków instant – nowoczesne rozwiązania |
| 1620 – 1640 | PCC CONSUMER PRODUCTS KOSMET | Jakub Arnold HYSEPTA M1 – dezynfekcja nowego pokolenia |
| 1640 – 1700 | CSK | Tomasz Ziółkowski Bezpieczny produkt – czysta etykieta |
| 1700 – 1720 | BOCCARD | Piotr Śledziński Nowoczesne rozwiązania procesowe do produkcji jogurtu greckiego i innych świeżych produktów |
| 2000 | k o l a c j a w | K l u b i e N o c n y m |
8 lutego 2018 r. (czwartek)
| 700 – 800 | ś n i a d a n i e | – Restauracja Czerwona |
| 800 – 820 | SPX | Andrzej Dąbrowski „Mleko” roślinne – zagrożenie czy dodatkowa możliwość dla mleczarstwa? |
| 820 – 840 | CULINAR | Karolina Fidorf Lyckeby Careful – czyścimy etykiety |
| 840 – 900 | SPINEX | Waldemar Szamraj Stelzer – mieszadła dla przemysłu spożywczego |
| 900 – 920 | TEWES-BIS | Michał Hołdyński Bezpieczeństwo, higiena, ekonomia – nowe standardy w stacji mycia CIP |
| 920 – 940 | ALIMA BIS | Janusz Kroll Zastosowanie mikrofiltracji w procesie przygotowania mleka i serwatki do procesów membranowych |
| 940 – 1000 | TAPFLO | Grzegorz Graczyk Rozwiązania Tapflo dla przemysłu mleczarskiego |
| 1000 – 1025 | p r z e r w a | |
| 1025 – 1045 | FLEXOPACK | Maciej Bujalski Innowacyjne opakowania dla branży serowarskiej |
| 1045 – 1105 | DIVERSEY | Zdzisław Jęsiak Od „Gamonia” do Fachowca. Platforma e-learningowa Diversey |
| 1105 – 1125 | MILK HYDROSAN | Janusz Maroszek Technika – technologia – propozycje Milk Hydrosan |
| 1125 – 1145 | NEUMO | Marcin Kmiotek Product recovery system – jak zaoszczędzić czas i pieniądze |
| 1145 – 1205 | ECOLAB | Łukasz Samul Nowa kwalifikacja surowca HNO3 i jej skutki |
| 1205 – 1230 | p r z e r w a | |
| 1230 – 1250 | FRUTAROM | Monika Szafran, Andreas Dueker FRUTAROM – słodkie i wytrawne komponenty do produktów mleczarskich |
| 1250 – 1310 | FLEXLINK | Patryk Betlejewski Higieniczne systemy transportu oraz dostosowanie linii produkcyjnych do obecnych wymagań rynku |
| 1310 – 1330 | HYDROSOL | Katarzyna Filipowska Produkty mleczarskie w Arabii Saudyjskiej |
| 1330 – 1350 | MERLETT | Krzysztof Surówka Zastosowanie węży z tworzyw sztucznych w przemyśle mleczarskim |
| 1350 – 1410 | IMAPAK | Piotr Pietrasik Pakowanie plasterków sera w opakowania wielokrotnego zamknięcia – typu koperta |
| 1410 – 1600 | p r z e r w a | o b i a d o w a – Restauracja Czerwona |
| 1600 – 1620 | SCHUR FLEXIBLES POLAND | Marek Pawlak Rozwiązania techniczne stosowane w procesie dojrzewania i pakowania serów |
| 1620 – 1640 | SEALED AIR POLSKA | Krzysztof Zając, Jerzy Caban Jakość sera w kontekście doboru optymalnego systemu pakowania próżniowego oraz właściwych materiałów opakowaniowych |
| 1640 – 1700 | AGRANA | Maciej Jurkowski Wyprzedzić konsumenta |
| 1700 – 1720 | MILCOM AS | Michał Kołakowski Zastosowanie woreczków typu doypack z nakrętką w mleczarstwie (dla produktów termizowanych i świeżych) |
| 1720 – 1745 | podsumowanie | i zamknięcie seminarium. |
| 2000 | u r o c z y s t a | k o l a c j a, sala 6/3 |
9 lutego 2018 r. (piątek)
| 700 – 900 | – | ś n i a d a n i e – Restauracja Czerwona | |
| 900 | – | sekretariat Seminarium | |
| 1100 | – | zakończenie pracy sekretariatu Seminarium. |
Uwaga:
Ramowy plan rozmieszczenia stanowisk firm – Sala 6/1

| 1 | – KELVION | 36 | – GEA | |
| 2 | – Firma | 37 | – MILK HYDROSAN | |
| 3 | – WEBER | 38 | – FRIZO | |
| 4 | – VEOLIA | 39 | – SPINEX | |
| 5 | – GRUNDFOS | 40 | – OQEMA | |
| 6 | Studenckie Koło Naukowe IChiP | 41 | – B. KOLAKOWSKI | |
| 7 | – Firma | 42 | – B. KOLAKOWSKI | |
| 8 | – Firma | 43 | – B. KOLAKOWSKI | |
| 9 | – Firma | 44 | – ATM GROUP | |
| 10 | – Firma | 45 | – ATM GROUP | |
| 11 | – Firma | 46 | – SPIRAX SARCO | |
| 12 | – WILD | 47 | – CSK | |
| 13 | – Firma | 48 | – CSK | |
| 14 | – Firma | 49 | – HYDROSOL | |
| 15 | – MERLETT | 50 | – HYDROSOL | |
| 16 | – ITW NOVADAN | 51 | – ARGO | |
| 17 | – COMP | 52 | – STIGEN | |
| 18 | – NEUMO | 53 | – PRO WAM | |
| 19 | – ZENTIS | 54 | – Firma | |
| 20 | – ZENTIS | 55 | – SWIMER | |
| 21 | – TREPKO | 56 | – FRUTAROM | |
| 22 | – NIWA | 57 | – SPIRAX SARCO | |
| 23 | – V5 GROUP | 58 | – MLEKOMAT | |
| 24 | – PEPE | 59 | – MLEKOMAT | |
| 25 | – TETRA PAK | 60 | – BTH ELSTAR | |
| 26 | – TETRA PAK | 61 | – IMAPAK | |
| 27 | – WOMAT | 62 | – FLEXLINK | |
| 28 | – ULMA | 63 | – FLEXLINK | |
| 29 | – OPTI-FLOW | 64 | – TAPFLO | |
| 30 | – OPTI-FLOW | 65 | – TAJFUN | |
| 31 | – CULINAR POLSKA | 66 | – BOCCARD | |
| 32 | – ROKO / KOSMET | 67 | – BOCCARD | |
| 33 | – EURO-PAN | 68 | – MLEKOMAT | |
| 34 | – EURO-PAN | 69 | – MLEKOMAT | |
| 35 | – GEA |