Charakterystyka działalności naukowo-badawczej

Kierunki badań realizowane przez olsztyńskie środowisko akademickie skupione wokół mleczarstwa wpisują się w światowe trendy. Warto dodać, że badania prowadzone są na nowoczesnym sprzęcie, zarówno w zakresie prowadzonych oznaczeń analitycznych, jak i prób technologicznych. Zainteresowania naukowe pracowników Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością skupiają się szczególnie wokół takiej tematyki jak:

  • jakość i trwałość mlecznych napojów niefermentowanych (mleko, śmietanka, zagęszczone mleko niesłodzone, maślanka słodka),
  • kształtowanie i ocena składu, cech organoleptycznych, strukturalnych, reologicznych jogurtu,
  • jednostkowe procesy technologiczne, w szczególności homogenizacja – przy klasycznych parametrach i wysokociśnieniowa a cechy fizykochemiczne mleka,
  • frakcjonowanie składników mleka z zastosowaniem procesów membranowych: mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza,
  • zagospodarowanie serwatki: kierunki zagospodarowania,
  • właściwości funkcjonalne preparatów serwatkowych,
  • modyfikacja tłuszczu mlekowego, w tym frakcjonowanie,
  • technologia masła i miksów tłuszczowych,
  • żywieniowe, biologiczne aspekty struktury tłuszczu mlekowego,
  • zależności między strukturą a funkcją tłuszczu mlekowego,
  • zastosowanie analizy obrazu w badaniu struktury produktów żywnościowych,
  • ocena dostępności/biodostępności, m.in. związków mineralnych z produktów spożywczych,
  • ocena wpływu dodatków funkcjonalnych na strawność produktów mleczarskich,
  • modelowanie wzrostu bakterii patogennych oraz bakterii fermentacji mlekowej w produktach mleczarskich (patrz: WAMAPREDICTOR),
  • określanie terminu przydatności do spożycia produktów mleczarskich z wykorzystaniem narzędzi mikrobiologii prognostycznej (patrz: WAMAPREDICTOR),,
  • badania konsumenckie, a w szczególności dostosowanie cech sensorycznych produktów mleczarskich do wymagań konsumentów,
  • badanie oczekiwań i satysfakcji konsumentów produktów mleczarskich,
  • systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (SZJ/BŻ) – wdrażanie, doskonalenie i ocena skuteczności, dokumentowanie SZJ/BŻ, czynniki utrudniające/wspomagające funkcjonowanie SZJ/BŻ,
  • analiza systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (SZJ/BŻ),
  • zastosowanie inżynierii jakości w przemyśle spożywczym,
  • wdrażanie metod, narzędzi i technik zarządzania jakością/bezpieczeństwem żywności,
  • analiza statystyczna w systemach zarządzania;
  • integracja znormalizowanych systemów zarządzania,
  • obrona żywności (food defense).