dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM

STANOWISKO: Profesor uczelni
 
REPREZENTOWANA DYSCYPLINA NAUKOWA: Technologia żywności i żywienia

DANE KONTAKTOWE:

ul. Oczapowskiego 7/108
10-719 Olsztyn
email: justyna.zulewska@uwm.edu.pl
tel: 89-523-42-20

 

KONSULTACJE:

 

BIOGRAM
 
Dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM jest zatrudniona na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie od 2006 roku. Stopień magistra inżyniera otrzymała w 1999 roku jeszcze w Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie. Stopień doktora nauk rolniczych uzyskała w 2004 roku na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, broniąc pracę doktorską nt. Wpływ technologii produkcji na właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne preparatów z serwatki otrzymywanych w różnych warunkach przemysłowych, pod kierunkiem prof. Zbigniewa Śmietany. Staże naukowo-dydaktyczne odbyła w takich jednostkach naukowych jak: Universidade Catolica Portuguesa (Portugalia), Universidade de Aveiro (Portugalia), Universidad de Murcia (Hiszpania), University of Hawaii (USA), Cornell University (USA). Jest autorem ponad 80 publikacji, w tym 44 oryginalnych prac, ponad 100 komunikatów na konferencjach krajowych i międzynarodowych (ponad 30 z nich prezentowała osobiście w formie referatów). Brała udział w ok. 10 projektach badawczo-rozwojowych.
 
 
 
 
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE:
  • Frakcjonowanie składników mleka z zastosowaniem technik membranowych, np.  mikrofiltracja, ultrafiltracja
  • Zagospodarowanie serwatki: kierunki zagospodarowania, właściwości funkcjonalne preparatów serwatkowych;
  • Projektowanie nowych produktów mleczarskich i nie-mleczarskich z wykorzystaniem białek mleka;
  • Czynniki warunkujące wydatek w produkcji serowarskiej.
 
DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA:
  • Technologia serów i preparatów białkowych
  • Projektowanie nowych technologii i wyrobów
  • Projektowanie nowych wyrobów
  • Technologiczne projektowanie wyrobów
  • Food product development
  • Opiekun Naukowego Koła technologów Mleczarstwa.
 
WYBRANE PUBLIKACJE:
  1. Kruk D., Masiewicz E., Budny J., Kołodziejski K., Żulewska J., Wieczorek Z. (2022). Relationship between macroscopic properties of honey and molecular dynamics – temperature effects. Journal of Food Engineering, 314, 110782. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2021.110782
  2. Łobacz A., Żulewska J., Kowalik J. (2022). Predictive microbiology and risk analysis. Rozdział w książce (strony 47-66): Dairy Foods: Processing, Quality, and Analytical Techniques, ed. By Gomes da Cruz A., Ranadheera C.S., Nazzaro F., Mortazavian A.M. Wydawnictwo Elsevier.
  3. Jiang Y., Min Z., Hou B., Zhang Y., Zulewska J., Yang Z. (2021). Calcium (Ca2+)-regulated Exopolysaccharide Biosynthesis in Probiotic Lactobacillus plantarum K25 as Analyzed by Omics Approach. Journal of Dairy Science. https://10.3168/jds.2020-19237
  4. Iwaniak A., Mogut D., Minkiewicz P., Żulewska J., Darewicz M., (2021). Gouda Cheese with Modified Content of β-Casein as a Source of Peptides with ACE- and DPP-IV-Inhibiting Bioactivity: A Study Based on In Silico and In Vitro Protocol. International Journal of Molecular Sciences,  22(6), Article ID: 2949, https://doi.org/10.3390/ijms22062949
  5. Chawla A., Lobacz A., Tarapata J., Żulewska J. (2021). UV Light Application as a Mean for Disinfection Applied in the Dairy Industry. Applied Science, 2021, 11(16), 7285; https://doi.org/10.3390/app11167285
  6. Łobacz A., Żulewska J. (2021). Fate of Salmonella spp. in the Fresh Soft Raw Milk Cheese during Storage at Different Temperatures. Microorganisms, 9, 938. https://doi.org/10.3390/microorganisms9050938
  7. Tarapata J., Łobacz A., Żulewska J. (2021). Physicochemical properties of skim milk gels obtained by combined bacterial fermentation and renneting: Effect of incubation temperature at constant inoculum level. International Dairy Journal, 123, 105167. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2021.105167
  8. Łobacz A., Kowalik J., Żulewska J. 2020. Determination of the survival kinetics of Salmonella spp. on the surface of ripened raw-milk cheese during storage at different temperatures. International Journal of Food Science and Technology, 55: 610–618. https://doi:10.1111/ijfs.14315
  9. Tarapata J., Smoczyński M., Maciejczyk M., Żulewska J. (2020). Effect of calcium chloride addition on properties of acid-rennet gels. International Dairy Journal 106: 104707. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104707
  10. Staniewski B., Smoczyński M., Żulewska J., Wiśniewska K., Baranowska M. (2020). Effect of model heat treatment conditions on selected properties of milk fat. International Journal of Dairy Technology,  73 (3): 532-541. http://10.1111/1471-0307.12697
  11. Kowalik J., Lobacz A., Żulewska J., Dec B. (2018). Analysis and mathematical modeling of the behavior of E. coli in the mascarpone cheese during cold storage. International Journal of Food Science and Technology, 53   (6): 1541-1548. http://10.1111/ijfs.13736
  12. Żulewska J., Kowalik J., Dec B. (2018). Flux and transmission of β-casein during cold microfiltration of skim milk subjected to different heat treatments. Journal of Dairy Science. https://doi.org/10.3168/jds.2018-14496.
  13. Żulewska J., Kowalik J., Łobacz A., Dec B. (2018). Calcium partitioning during microfiltration of milk and its influence on rennet coagulation time. Journal of Dairy Science. https://doi.org/10.3168/jds.2018-14830.
  14. Staniewski J., Smoczyński M., Staniewska K., Baranowska M., Kiełczewska K., Żulewska J. (2015). Assessment of Changes in Crystallization Properties of Pressurized Milk Fat by Fractal Analysis. Journal of Dairy Science, 98 (4): 2129-2137. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2014-8531
  15. Żulewska J., Barbano D.M. (2014). The effect of linear velocity and flux on performance of ceramic graded permeability membranes when processing skim milk at 50oC. Journal of Dairy Science, 97 (5): 2619-2632. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2013-7635
  16. Żulewska J., Barbano D.M. (2013). Influence of casein on flux and passage of serum proteins (SP) during microfiltration (MF) using polymeric spiral-wound (SW) membranes at 50oC. Journal of Dairy Science, 96 (4): 2048–2060. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2012-6032
  17. Adams M., Żulewska J., Barbano D.M. (2013). Effect of Annatto Addition and Bleaching on Ultrafiltration Flux During Production of 80% Whey Protein Concentrate and 80% Serum Protein Concentrate. Journal of Dairy Science, 96 (4): 2035–2047. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2012-6009
  18. Hurt E.E., Żulewska J., Newbold M.W., Barbano D.M. (2010). Micellar casein concentrate production with a 3X, 3-stage UTP ceramic membrane process at 50oC. Journal of Dairy Science, 93 (12): 5588–5600. http://10.3168/jds.2010-3169
  19. Beckman, S.L., Żulewska J., Newbold M.W., Barbano D.M. (2010). Production efficiency of micellar casein concentrate using polymeric spiral-wound microfiltration membranes. Journal of Dairy Science, 93 (10): 4506-4517. http://10.3168/jds.2010-3261
  20. Evans J., Żulewska J., Newbold M.W., Drake M.A., Barbano D.M. (2010). Comparison of composition and sensory properties of 80% whey protein and milk serum protein concentrates. Journal Dairy Science, 93 (5): 1824-1843. http://10.3168/jds.2009-2723
  21. Evans J., ŻulewskaJ., Newbold M.W., DrakeM.A., BarbanoD.M. (2009). Comparison of composition, sensory and volatile components of 34% whey protein and milk serum protein concentrates. Journal of Dairy Science, 92 (10): 4773-4791. http://10.3168/jds.2009-2194
  22. Żulewska J., Newbold M.W., Barbano D.M. (2009). Efficiency of serum protein removal from skim milk with ceramic and polymeric membranes at 50oC. Journal of Dairy Science, 92 (4): 1361-1377. http://10.3168/jds.2008-1757