Dr inż. Adriana Łobacz
STANOWISKO: Adiunkt
DANE KONTAKTOWE:
ul. Oczapowskiego 7/103
10-719 Olsztyn
email: adriana.lobacz@uwm.edu.pl
tel: 89-523-43-39
KONSULTACJE:
REPREZENTOWANA DYSCYPLINA NAUKOWA: Technologia żywności i żywienia
BIOGRAM
Dr inż. Adriana Łobacz zdobyła tytuł magistra inżyniera technologii żywności i żywienia człowieka (specjalność: technologia mleczarska) na Wydziale Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie w 2005 roku. W tym samym roku rozpoczęła studia doktoranckie na Wydziale Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie, które ukończyła w 2010 roku zdobywając stopień doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia o specjalności technologia mleczarska, zarządzanie bezpieczeństwem żywności. W roku 2009 ukończyła studia podyplomowe ‘Menedżer Jakości’ realizowane na Wydziale Nauk Ekonomicznych UWM w Olsztynie, a w 2012 roku ukończyła studia podyplomowe ‘Menedżer Badań Naukowych i Prac Rozwojowych’ realizowane przez Polską Fundację Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”, Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie.
Dr inż Adriana Łobacz odbyła liczne zagraniczne staże naukowe, miedzy innymi w latach 2006-2007 pracowała w zespole Computational Microbiology Research Group, Institute of Food Research (Norwich, UK), w 2007 roku brała udział w stażu szkoleniowym Socrates Intensive Program “Food & Consumer” (Burgos, Hiszpania), a w 2009 roku odbyła staż szkoleniowy „Course In Ultrafiltration Cheese Making”, European Dairy Technologist Program (Odensa, Dania).
Dr inż. Adriana Łobacz była stypendystką projektu „Wzmocnienie potencjału dydaktycznego UWM w Olsztynie” realizowanego przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Program Operacyjny Kapitał Ludzki (1/POKL/4.1.1/2010), w ramach którego odbyła 3-tygodniowy staż dydaktyczny w Univerisidad de Cordoba, Hiszpania. W 2014 roku otrzymała również stypendium w ramach projektu ‘Mobility grants for Teaching in the English Language’ przyznawanego przez The Agrifood Campus of International Excellence ceiA3 w Hiszpanii, finansujący 3-tygodniowy staż dydaktyczny (Univerisidad de Cordoba, Hiszpania).
Dr inż. Adriana Łobacz była wykonawcą w wielu projektach naukowych i badawczo rozwojowych, realizowanych we współpracy z krajowymi oraz zagranicznymi jednostkami naukowymi oraz przedsiębiorstwami.
Dr inż Adriana Łobacz jest Koordynatorem wydziałowym programu Erasmus+ oraz pełni funkcję Pełnomocnika Dziekana ds. specjalności anglojęzycznej Food Engineering.
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE:
- jakość produktów mleczarskich,
- opracowanie nowych produktów,
- wpływ innowacyjnych dodatków na jakość produktów mleczarskich,
- właściwości antymikrobiologiczne substancji pochodzenia roślinnego,
- jakość mikrobiologiczna produktów wyprodukowanych z mleka surowego,
- bezpieczeństwo żywności,
- rozwój i przeżywalność drobnoustrojów chorobotwórczych w produktach mleczarskich,
- mikrobiologia prognostyczna
DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA:
- Statystyczne sterowanie procesami,
- statystycznego sterowania jakością,
- Mikrobiogia prognostyczma,
- Innovative food technology and technics,
- Food product development
LISTA PATENTÓW/ WDROŻEŃ:
- współtwórca wynalazku pt. Sposób odwadniania i prasowania twarogu oraz urządzenie do jego realizacji (patent nr 238170)
WYBRANE PUBLIKACJE:
- Łobacz, A., Kowalik, J., Tarczynska, A. (2013). Modeling the growth of Listeria monocytogenes in mold-ripened cheeses, Journal of Dairy Science, 96; https://doi.org/10.3168/jds.2012-5964
- Kowalik, J., Łobacz, A. (2015). Development of a predictive model describing the growth of Yersinia enterocolitica in Camembert‐type cheese, International Journal of Food Science and Technology, 50; https://doi.org/10.1111/ijfs.12715
- Łobacz, A., Kowalik, J. (2015). A Predictive Model for Listeria monocytogenes in UHT Dairy Products with Various Fat Content during Cold Storage, Journal of Food Safety, 35(1); https://doi.org/10.1111/jfs.12163
- Zulewska, J., Kowalik, J., Łobacz, A., Dec, B. (2018). Calcium partitioning during microfiltration of milk and its influence on rennet coagulation time, Journal of Dairy Science, 101, 12; http://dx.doi.org/10.3168/jds.2018-14830
- Łobacz, A., Kowalik, J., Żulewska, J. (2020). Determination of the survival kinetics of Salmonella spp. on the surface of ripened raw milk cheese during storage at different temperatures, International Journal of Food Science and Technology, 55; https://doi.org/10.1111/ijfs.14315
- Chawla, A., Łobacz, A., Tarapata, J., Zulewska, J. (2021). UV Light Application as a Mean for Disinfection Applied in the Dairy Industry, Applied Sciences, 11(6); https://doi.org/10.3390/app11167285
- Łobacz, A., Żulewska, J. (2021). Fate of Salmonella spp. in the Fresh Soft Raw Milk Cheese during Storage at Different Temperatures, Microorganisms, 9(5), 938; https://doi.org/10.3390/microorganisms9050938