Dr inż. Justyna Tarapata

STANOWISKO: adiunkt
 
DANE KONTAKTOWE:
ul. Oczapowskiego 7/5
10-719 Olsztyn
email: justyna.tarapata@uwm.edu.pl
tel: 89-523-38-83
 
REPREZENTOWANA DYSCYPLINA NAUKOWA: Technologia żywności i żywienia
 
BIOGRAM
-
 
    
 
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE:
  • Frakcjonowanie składników mleka z zastosowaniem technik membranowych;
  • Nietermiczne metody utrwalania żywności;
  • Właściwości funkcjonalne składników mleka.
 
DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA:
  • Inżynieria i techniki membranowe w przemyśle mleczarskim 
  • Membrane processes in industry 
  • Technologia serów i preparatów białkowych
  • Biostatystyka  
 
LISTA PATENTÓW/ WDROŻEŃ:
 
WYBRANE PUBLIKACJE: 
  1. Tarapata, J., Zieliński, M., & Zulewska, J. (2022). Valorization of Dairy By-Products: Efficiency of Energy Production from Biogas Obtained in Anaerobic Digestion of Ultrafiltration Permeates. Energies, 15(18), 6829. https://doi.org/10.3390/en15186829.
  2. Tarapata, J., Maciejczyk, M., Żulewska, J. 2022. Microfiltration of buttermilk: Partitioning of proteins and modelling using a resistance-in-series model. International Dairy Journal, 134, 105445. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2022.105445.
  3. Tarapata, J., Dybowska, B.E., Żulewska, J. 2022. Evaluation of fouling during ultrafiltration process of acid and sweet whey. Journal of Food Engineering, 328, 111059. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2022.111059.
  4. Neokleous, I., Tarapata, J., Papademas, P. 2022. Nonthermal turbulent flow ultraviolet-C (UV-C) radiation processing for cheese whey-brines purification. International Journal of Dairy Technology, 75 (3): 710-716. https://doi.org/10.1111/1471-0307.12883.
  5. Neokleous, I., Tarapata, J., Papademas, P. 2022. Non-thermal Processing Technologies for Dairy Products: Their Effect on Safety and Quality Characteristics. Frontiers In Sustainable Food Systems, 6, 856199. https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.856199.
  6. Chawla, A., Lobacz, A., Tarapata, J., Zulewska, J. 2021. UV Light Application as a Mean for Disinfection Applied in the Dairy Industry. Applied Sciences, 11: 7285. https://doi.org/10.3390/app11167285.
  7. Tarapata, J., Lobacz, A., Zulewska, J. 2021. Physicochemical properties of skim milk gels obtained by combined bacterial fermentation and renneting: Effect of incubation temperature at constant inoculum level. International Dairy Journal, 123: 105167. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2021.105167.
  8. Tarapata, J., Smoczyński, M., Maciejczyk, M., Zulewska, J. 2020. Effect of calcium chloride addition on properties of acid-rennet gels. International Dairy Journal, 106: 104707. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104707.