Dr inż. Waldemar Dzwolak
STANOWISKO: Adiunkt
DANE KONTAKTOWE:
ul. Oczapowskiego 7/126
10-719 Olsztyn
email: waldekdz@uwm.edu.pl
tel: 89-523-44-72
KONSULTACJE:
REPREZENTOWANA DYSCYPLINA NAUKOWA:
- Nauki o zarządzaniu i jakości
- Technologia żywności i żywienia
BIOGRAM
Główny wykładowca i kierownik 15 edycji Studiów Podyplomowych „Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności” oraz Studiów Podyplomowych "Zarządzanie produkcją w przemyśle mleczarskim" UWM w Olsztynie. Koordynator/prowadzący wykłady i zajęcia praktyczne m.in. z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (w jęz. pol. i ang.) i projektowania technologicznego. Kierownik Międzynarodowej Szkoły Letniej „Quality management systems in dairy industry” (2004). Organizator ponad 80 szkoleń dla pracowników wszystkich branż przemysłu spożywczego oraz organów urzędowej kontroli żywności Wdrożenia systemów zarządzania jakością/bezpieczeństwem żywności w ponad 60 firmach przemysłu spożywczego.
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE:
- systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
- doskonalenie zarzadzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
- charakterystyka i nadzór nad intencjonalnymi i nieintencjonalnymi zagrożeniami bezpieczeństwa żywności,
- inżynieria jakości i bezpieczeństwa żywności,
- identyfikowalność w łańcuchu dostaw żywności,
- zarządzanie alergenami pokarmowymi,
- modelowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA:
- Dobre praktyki higieniczne w łańcuchu żywnościowym
- Bezpieczeństwo opakowań
- Projektowanie nowych technologii i wyrobów
- Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
- Seminarium Specjalnościowe
- Monitoring żywności
- Zarządzanie procesowe
- Systemy zarządzania jakością w gastronomii
- Projektowanie technologiczne
- Warsztaty językowe (j.ang.)
- Food quality and safety management (j.ang.)
LISTA PATENTÓW/ WDROŻEŃ:
DOROBEK NAUKOWY:
Ponad 450 pozycji dorobku naukowego w pismach krajowych oraz zagranicznych w tym ponad 320 publikacji dotyczących systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (HACCP, GAP, GLP, GMP/GHP, ISO 22000, BRC, IFS, FSSC, ISO 9001, ISO 17025). Autorstwo i współautorstwo 14 monografii, książek i przewodników z zakresu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz przetwórstwa mleka. Od 2014 r. ponad 75 recenzji artykułów naukowych w zagranicznych czasopismach naukowych.
WYBRANE PUBLIKACJE:
- Dzwolak W., Anim B., 2024. Barriers hindering maintenance of standardised HACCP-based food safety management systems in small Polish food businesses. Food Control, 110849, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110849
- Dzwolak W. 2022. Allergen cross-contact control plan supporting the implementation of food allergen management (FAM) in small food businesses. Food Control, 108777. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108777
- Dzwolak W. 2019. Assessment of HACCP plans in standardized food safety management systems – The case of small-sized Polish food businesses. Food Control, 106, 106716.
- Dzwolak W. 2018. Developing a hazard analysis worksheet in a small food business with the application of a T-shaped matrix diagram. Food Control, 87, 180-191.
- Dzwolak W. 2017. Documenting HACCP in a small restaurant – a practical approach.Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 9(2), 187-194.
- Dzwolak W. 2017. Assessment of food allergen management in small food facilities. Food Control, 73, 323-331.
- Dzwolak W. 2016. Critical Traceability Points in a mass catering – a practical approach. Polish Journal of Natural Sciences, 31(4), 637-652.
- Dzwolak W. 2016. Practical aspects of traceability in small food businesses with implemented food safety management systems. Journal of Food Safety, 36, 203-213.
- Dzwolak W. 2014. HACCP in small food businesses – the Polish experience. Food Control, 36: 132-137.
- Dzwolak W., Ziajka S., 1999, Control of enzymatic hydrolysis of milk proteins in alkaline and acidic medium. Journal of Food Science, 64(3),393-395.
- Ziajka S., Dzwolak W., 1999, Effect of ultrafiltration of enzymatic hydrolysates of milk proteins on bitterness. Milchwissenschaft, 54(7), 369-373.
- Ziajka S., Dzwolak W., Zubel J.,1995. The effect of processing variables on some properties of whey protein hydrolysates. Milchwissenschaft, 49, 382-385.