Badania naukowe
Główne zainteresowania naukowe pracowników Katedry koncentrują się wokół składników bioaktywnych w surowcach roślinnych, w półproduktach i produktach gotowych. Prace badawcze Katedry prowadzone są na różnorodnych surowcach, takich, jak:
- owoce i warzywa bogate w związki bioaktywne, zwłaszcza owoce jagodowe, pestkowe, marchew, dynia;
- ziarno zbóż: samopsza, płaskurka, orkisz, pszenica zwyczajna (stare odmiany) wobec wzorca - odmian uprawianych współcześnie;
- nasiona oleiste: rzepak, dynia, len, żmijowiec, wiesiołek, ogórecznik.
W zakresie analityki surowców, półproduktów i produktów gotowych, badania dotyczą:
- oceny zawartości i składu niskocząsteczkowych związków bioaktywnych (kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, tokole, sterole, karotenoidy, alkilorezorcynole, skwalen, woski);
- oceny frakcji lipofilnej wybranych surowców roślinnych (zawartość i kompozycja triacylogliceroli, fosfolipidów i glikolipidów, skład kwasów tłuszczowych);
- oceny cech funkcjonalnych (właściwości reologiczne, analiza obrazu, cechy sensoryczne).
W zakresie doskonalenia procesów technologicznych badania dotyczą:
- optymalizacji warunków wydobycia bioolejów i olejów roślinnych;
- tworzenia kompozycji mieszanych olejów roślinnych o unikalnych wyróżnikach jakościowych;
- tworzenia korzystnych pod względem składu związków bioaktywnych - kompozycji produktów na bazie soków i przecierów owocowych i warzywnych;
- wytwarzania funkcjonalnych składników żywności, np. mikrokapsułkowane oleje roślinne;
- optymalizacji procesu wypieku pieczywa z różnych gatunków pszenicy.
Badania prowadzone są we współpracy z naukowcami Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa UWM w Olsztynie, Wydziału Biologii i Rolnictwa Uniwersytetu w Rzeszowie, IUNG w Puławach (doświadczenia polowe), producentami rolnymi i przedsiębiorcami związanymi z produkcją rolną. Badania Katedry są ściśle tematycznie związane ze smart specializations województwa warmińsko-mazurskiego – produkcją żywności wysokiej jakości.
W Katedrze realizowano liczne projekty naukowe: projekty własne, promotorskie, zamawiane, rozwojowe (MNiSzW, NCN) oraz finansowane ze środków Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, a efektem prowadzonych badań są również zgłoszenia patentowe.