dr inż. Dariusz Choszcz, dr inż. Stanisław Konopka

Czyszczenie i sortowanie jęczmienia browarnego

W obecnie stosowanych maszynach do czyszczenia ziaren jęczmienia browarnego wykorzystywane są cechy geometryczne (grubość, szerokość, długość) oraz aerodynamiczne (prędkość krytyczna unoszenia).

Proces czyszczenia danej partii jęczmienia powinien być poprzedzony dokładnym badaniem laboratoryjnym cech rozdzielczych. Celem tych badań jest określenie różnic w cechach pomiędzy nasionami gatunku podstawowego oraz zanieczyszczeniami i w zależności od tego odpowiedni dobór urządzeń czyszczących, ich elementów oraz parametrów eksploatacyjnych.

Analizę cech geometrycznych można przeprowadzić następującymi metodami:

Prędkość krytyczną unoszenia wyznacza się w klasyfikatorach pneumatycznych, umieszczając nasiona w pionowo wznoszącym się strumieniu powietrza i zwiększając jego prędkość aż do uzyskania zjawiska “zawiśnięcia” ziarna w powietrzu.

Należy podkreślić, że mieszaniny ziarniste są materiałami biologicznymi a wartości ich cech ulegają zmianom w zależności np. od warunków klimatycznych, poziomu nawożenia itp.

Orientacyjnie wartości podstawowych cech rozdzielczych ziaren jęczmienia zawierają się w przedziale:

Ocena jakości jęczmienia browarnego® Wyrównanie ziarna

Czyszczenie i sortowanie jęczmienia browarnego


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:




Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten