prof.dr hab. Łucja Fornal, mgr inż.
Anna Filipowicz
Wyrównanie ziarna jęczmienia jest jednym z ważnych wyróżników jakości jęczmienia browarnego. Ziarno wyrównane pod względem wielkości równomiernie chłonie wodę w czasie słodowania, ma wyrównaną niską zawartość białka, lepszą jakość mikrobiologiczną, co w efekcie gwarantuje otrzymanie słodu wysokiej jakości. Użycie ziarna wyrównanego w słodownictwie zmniejsza nawet do 20% masę wyprodukowanego jęczmienia browarnego. Około 20% masy jęczmienia o mniejszych wymiarach, połamanych ziarniakach lub wykazujących uszkodzenia wymaga innego wykorzystania. Ta cecha jakościowa jęczmienia browarnego zależy w dużym stopniu od odmiany (architektura kłosa), a również od techniki zbioru, czyszczenia i transportu. W czasie zbioru, czyszczenia i transportu powstają najczęściej uszkodzenia mechaniczne obniżające jakość handlową ziarna.
1. Zastosowanie sit wg PN ISO 5223:1998.
Zasadą oznaczenia jest podział mieszaniny na powierzchni sita przy następujących parametrach:
Wyrównanie ziarna jęczmienia wyraża w procentach stosunek masy ziarna jęczmienia pozostającego na sitach o wymiarach otworów 2,8 x 25 mm i 2,5 x 25 mm do masy przesiewanego ziarna.
Wykonanie oznaczenia
100g ziarna przenieść na górne sito sortownika, Po nałożeniu pokrywy przesiewać ziarno ruchem posuwisto-zwrotnym wzdłuż dłuższej osi otworów, wykonując 120 suwów/ min. Zważyć każdą frakcję ziarna pozostającego na sicie 2,8 x 25 mm i 2,5 x 25 mm.
Wynik
gdzie: x – wyrównanie [%]
a – masa ziarna na sicie 2,8 x 25 mm
b – masa ziarna na sicie 2,5 x 25 mm.
2. Pomiar cech geometrycznych przy zastosowaniu wizyjnej analizy obrazu (DIA).
Komputerowa analiza obrazu jest
techniką badawczą, której znaczenie w ostatnich latach bardzo
wzrosło w wielu dziedzinach m. in. w ocenie jakości surowców i
żywności oraz przetwórstwie żywności. Spowodowane jest to
szerokimi możliwościami stosowania komputerowej analizy obrazu,
a także obniżającymi się cenami komputerów w porównaniu ze
wzrostem ich mocy obliczeniowej.
Zasada działania wszystkich systemów w obecnie stosowanych analizatorach obrazu opiera się na wprowadzeniu do komputera informacji o obrazie oraz określeniu jego wymiarów geometrycznych lub poziomów szarości, proces ten jest wieloetapowy:
I etap
Zamiana sygnału optycznego obserwowanego obiektu poprzez kamerę lub skaner na sygnał elektryczny, rejestrowany w komputerze.
II etap
Zamiana obrazu analogowego na postać cyfrową, macierz wartości liczbowych określającą jego jasności w wybranych punktach. Taka postać cyfrowa obrazu jest zbiorem bardzo dużej liczby danych rozłożonych na punkty (tzw. piksele).
III etap
Wydzielenie obiektów metodą progowania. Wydzielone w tym etapie punkty mogą być poddane analizie iloś8ciowej.
IV etap
Pomiary wydzielonych obiektów.
Wykonanie
Ziarniaki jęczmienia umieszcza
się na stoliku bezcieniowym, zawsze w tej samej pozycji (bruzdką
ku dołowi) i oświetla w sposób opracowany dla danego systemu
pomiarowego (np.: światło białe, światło o określonej długości
fali, światło laserowe i inne). Obraz ziarniaków przy pomocy
kamery CCD wprowadza się do pamięci karty analizy obrazu i
rejestruje w pamięci macierzy
o wymiarach np.: 512 x 512
pikseli. Równocześnie dokonuje się pomiaru gęstości
optycznej powierzchni (barwy ziarniaków) uzyskując rozkład
barwy w odpowiadającej jej poziomach szarości lub rozkładu częstotliwości
występowania barwy czerwonej, niebieskiej lub zielonej.
Cechy obrazu, wymiary geometryczne i barwę, można zapisać bezpośrednio w pliku (pamięci komputera) lub zapisać na taśmie magnetowidowej i analizować w dowolnym czasie.
Cechy geometryczne ziarna, po dokonaniu ich analizy przy pomocy właściwego programu można wykorzystać w budowaniu, między innymi, ciągów uczących i wyznaczyć w próbie losowej procentowy udział ziarniaków o określonych, pożądanych wymiarach np.: szerokości, obwodzie, powierzchni rzutu, współczynnikach kształtu, barwie.
Przykład rozkładu cech geometrycznych
Tabela 3.
Cechy geometryczne ziarniaków jęczmienia browarnego frakcji
> 2,5 x 25 mm (wartości średnie z pomiarów)
Odmiana | Długość D [ mm ] | Szerokość S [ mm ] | Obwód O [ mm ] | Pole powierzchni rzutu P [ mm 2 ] |
Maresi I | 9,22 | 4,64 | 35,46 | 28,21 |
Maresi II | 8,87 | 4,65 | 34,02 | 26,39 |
Maresi III | 8,99 | 4,72 | 34,41 | 26,97 |
Orlik I | 9,52 | 4,57 | 36,38 | 28,26 |
Orlik II | 9,37 | 4,65 | 35,92 | 27,91 |
Orlik III | 9,02 | 4,63 | 34,50 | 26,86 |
Polo I | 9,26 | 4,48 | 35,30 | 26,70 |
Polo II | 9,18 | 4,44 | 34,94 | 25,92 |
Atol I | 9,91 | 4,58 | 37,87 | 28,78 |
Atol II | 9,40 | 4,53 | 35,91 | 27,80 |
Atol III | 9,93 | 4,56 | 37,92 | 28,56 |
Atol IV | 9,40 | 4,55 | 35,91 | 27,88 |
Nevada | 9,11 | 5,04 | 34,78 | 28,30 |
Prisma | 9,11 | 4,86 | 47,98 | 27,89 |
Scarlett | 8,62 | 4,75 | 32,76 | 25,30 |
Tabela 4.
Współczynniki kształtu.
Odmiana |
Frakcja >3,2 mm x 25 mm |
Frakcja >2,5 mm x 25 mm |
||||||
W1 |
W2 |
W3 |
W4 |
W1 |
W2 |
W3 |
W4 |
|
MARESI I II III |
0,023 |
0,518 |
3,44 |
118,98 |
0,022 |
0,503 |
3,55 |
105,08 |
0,023 |
0,532 |
3,48 |
125,75 |
0,023 |
0,524 |
3,49 |
101,82 |
|
0,023 |
0,528 |
3,47 |
125,08 |
0,023 |
0,525 |
3,50 |
105,99 |
|
ORLIK
I II III |
0,022 |
0,496 |
3,60 |
122,55 |
0,021 |
0,480 |
3,73 |
105,62 |
0,022 |
0,497 |
3,61 |
118,41 |
0,022 |
0,497 |
3,68 |
107,74 |
|
0,022 |
0,509 |
3,62 |
124,00 |
0,023 |
0,513 |
3,53 |
102,56 |
|
POLO I II |
0,022 |
0,495 |
3,58 |
111,19 |
0,021 |
0,483 |
3,72 |
98,10 |
0,022 |
0,504 |
3,62 |
112,87 |
0,021 |
0,483 |
3,75 |
95,79 |
|
ATOL
I II III IV |
0,021 |
0,468 |
3,87 |
127,47 |
0,020 |
0,462 |
3,97 |
110,60 |
0,022 |
0,483 |
3,68 |
122,29 |
0,022 |
0,482 |
3,70 |
102,17 |
|
0,021 |
0,470 |
3,86 |
127,91 |
0,020 |
0,464 |
4,02 |
109,97 |
|
0,022 |
0,478 |
3,70 |
119,09 |
0,022 |
0,484 |
3,69 |
102,76 |
|
NEVADA | 0,023 |
0,549 |
3,47 |
137,17 |
0,023 |
0,555 |
3,41 |
122,74 |
PRISMA | 0,023 |
0,537 |
3,48 |
136,02 |
0,023 |
0,535 |
3,45 |
114,17 |
SCARLETT | 0,023 |
0,546 |
3,40 |
115,12 |
0,024 |
0,552 |
3,38 |
103,14 |
W1 – Współczynnik konturu obwodu P / O2
W2 – Współczynnik baryłkowatości S / D
W3 – Współczynnik sferyczności O2 / 4*p *P
W4 – Współczynnik objętości 0,75*p *0,5 D*(0,5 S)2
Technika zbioru, konserwacji, Suszenie i przechowywanie |
Strony WWW projektu
Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i
Roberta d'Aystetten