prof.dr hab. Łucja Fornal, mgr inż. Anna Filipowicz

WstępWilgotność

Do podstawowych wyróżników jakości jęczmienia browarnego należą:

  1. Wilgotność,

  2. Zanieczyszczenia ogółem, w tym: ziarna innych zbóż, ziarna porośnięte, z wybitym lub uszkodzonym zarodkiem i spleśniałe, nasiona szkodliwe i/lub toksyczne, materiał obcy nieorganiczny, sporysz, ziarna uszkodzone przez szkodniki zbożowo-mączne, żywe lub martwe szkodniki zbożowo-mączne,

  3. Wrażliwość na wodę,

  4. Energia kiełkowania,

  5. Zawartość białka,

  6. Wyrównanie ziarna,

  7. Czystość odmianowa,

  8. Ocena mikrobiologiczna.

Tabela. 1.
Standardy jakości wg PN- R -74109. (porównywalnie z wymaganiami francuskimi i niemieckimi)

Parametry jakości

Norma PN-R-74109

Manfred
Moll
Brauwelt
Brevier
kl.I [%]kl.II [%]kl.III [%] 1991 r.[%] 1994 r.[%]
Wyrównanie ziarna:
               sito: 2,8 mm + 2,5 mm

90%


85%


75%


90%


95%

Energia kiełkowania po 72 h Ei

95%

90%

90%

95%

98%

Zdolność kiełkowania po 120 h Eii

95%

95%

95%

95%

100%

Białko surowe (N x 6,25) w  s.m.

11,5%

12%

12,5%

9–11%

9,5-11%

Żywotność ( w chlorku tetrazol.)

95%

95%

95%

nie ozn.

nie ozn.

Wilgotność

 

do15%

 

12–15%

do15%

Zanieczyszczenia , %(m/m), nie więcej niż W tym:

3 %

6 %

9%

do 4%

do 4 %

Ziarna innych zbóż

0,5%

1%

1%

-

-

Ziarna porośnięte, z wybitym lub uszkodzonym zarodkiem i spleśniałe

0,5%

1%

1%

-

 

Nasiona szkodliwe lub toksyczne

0,3%

0,3%

0,3%

-

 

 
Materiał obcy nieorganiczny

0,3%

0,3%

0,3%

0%

 

Sporysz

niedopuszczalny

Ziarna uszkodzone przez szkodniki zbożowo/mączne

niedopuszczalne

Żywe lub martwe szkodniki zbożowo-mączne

niedopuszczalne

Wrażliwość na wodę

 

-

 

do 10%

do10%

Zdolność pęcznienia

 

-

 

-

min.50%

Ciężar 1000 ziaren (minimum)

 

 

-

 

37g

39g

Czystość odmianowa , zawartość ziarn jednej odmiany browarnej % (m/m) nie mniej niż

75

75

30

93-95%

95%

WstępWilgotność


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:




Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten