prof.dr hab. Łucja Fornal, mgr inż.
Anna Filipowicz
Do podstawowych wyróżników jakości jęczmienia browarnego należą:
Wilgotność,
Zanieczyszczenia ogółem, w tym: ziarna innych zbóż, ziarna porośnięte, z wybitym lub uszkodzonym zarodkiem i spleśniałe, nasiona szkodliwe i/lub toksyczne, materiał obcy nieorganiczny, sporysz, ziarna uszkodzone przez szkodniki zbożowo-mączne, żywe lub martwe szkodniki zbożowo-mączne,
Wrażliwość na wodę,
Energia kiełkowania,
Zawartość białka,
Wyrównanie ziarna,
Czystość odmianowa,
Ocena mikrobiologiczna.
Tabela. 1.
Standardy jakości wg PN- R -74109. (porównywalnie z wymaganiami
francuskimi i niemieckimi)
Parametry jakości |
Norma PN-R-74109 |
Manfred Moll |
Brauwelt Brevier |
||
kl.I [%] | kl.II [%] | kl.III [%] | 1991 r.[%] | 1994 r.[%] | |
Wyrównanie
ziarna: sito: 2,8 mm + 2,5 mm |
90% |
85% |
75% |
90% |
95% |
Energia kiełkowania po 72 h Ei | 95% |
90% |
90% |
95% |
98% |
Zdolność kiełkowania po 120 h Eii | 95% |
95% |
95% |
95% |
100% |
Białko surowe (N x 6,25) w s.m. | 11,5% |
12% |
12,5% |
9–11% |
9,5-11% |
Żywotność ( w chlorku tetrazol.) | 95% |
95% |
95% |
nie ozn. |
nie ozn. |
Wilgotność |
|
do15% |
|
12–15% |
do15% |
Zanieczyszczenia , %(m/m), nie więcej niż W tym: | 3 % |
6 % |
9% |
do 4% |
do 4 % |
Ziarna innych zbóż | 0,5% |
1% |
1% |
- |
- |
Ziarna porośnięte, z wybitym lub uszkodzonym zarodkiem i spleśniałe | 0,5% |
1% |
1% |
- |
|
Nasiona szkodliwe lub toksyczne | 0,3% |
0,3% |
0,3% |
- |
|
Materiał obcy nieorganiczny | 0,3% |
0,3% |
0,3% |
0% |
|
Sporysz | niedopuszczalny |
||||
Ziarna uszkodzone przez szkodniki zbożowo/mączne | niedopuszczalne |
||||
Żywe lub martwe szkodniki zbożowo-mączne | niedopuszczalne |
||||
Wrażliwość na wodę |
|
- |
|
do 10% |
do10% |
Zdolność pęcznienia |
|
- |
|
- |
min.50% |
Ciężar 1000 ziaren (minimum) |
|
- |
|
37g |
39g |
Czystość odmianowa , zawartość ziarn jednej odmiany browarnej % (m/m) nie mniej niż | 75 |
75 |
30 |
93-95% |
95% |
Strony WWW projektu Eurequa zostały
przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten