prof.dr hab. Łucja Fornal, mgr inż.
Anna Filipowicz
Spoczynek ziarniaków jęczmienia browarnego jest cechą korzystną ze względu na ograniczenie porastania ziarna w kłosach. Ziarno porośnięte źle się przechowuje i jest nieakceptowane w słodownictwie. Ziarno w stanie głębokiego spoczynku nie jest również akceptowane przez słodowników, obniża wydajność słodowania i jakość słodu. Jedynie skutek niewielkiego stopnia spoczynku ziarniaków może być obniżany w technologii słodowania.
Jedną z istotniejszych cech jakościowych nasion jest ich żywotność, czyli zdolność do aktywnego lub utajonego życia i wytworzenia w odpowiednich warunkach kiełków. ISTA (International Seed Testing Association = Międzynarodowe Stowarzyszenie Oceny Nasion) definiuje kiełkowanie, jako ukazanie się i wzrost podstawowych struktur zarodka, które dowodzą, że nasiona (owoc) danego gatunku zdolne jest do rozwinięcia się, w pomyślnych warunkach w normalną roślinę. Kiełkowanie zachodzi w czasie kilku ściśle ze sobą powiązanych faz
Kiełkowanie zachodzi w ciągu kilku ściśle ze sobą powiązanych faz (rys. 1.).
Powietrze (tlen) ciepło woda |
|||||
Działanie czynników | Pęcznienie, wydłużanie zarodka | Przebicie okrywy, pojawianie się korzeni zarodkowych | Wzrost koleoptyla, korzeni, wykształcenie kiełka | Pojawienie się pierwszych lisci, wzrost korzeni | Powstawanie siewki |
Rysunek1. Fazy kiełkowania ziarniaków zbóż
Fazy kiełkowania ziarniaków zbóż:
Aktywacja metabolizmu ziarniaka powoduje zmiany struktury bielma, potwierdzające rozkład skrobi (rys. 2).
Rysunek 2. A, B, C obraz przekroju podłużnego ziarniaka jęczmienia w czasie kiełkowania
Obszar zakreskowany wskazuje na zmiany zawartości skrobi wraz z rozwojem zarodka.
Obszar niezakreskowany zaś, najintensywniejsze przemiany związków zapasowych.
D ; a - a obraz przekroju poprzecznego
E ; b - b obraz przekroju poprzecznego.
Energia kiełkowania w dużym stopniu zależy od techniki i technologii suszenia.
Oznaczanie energii kiełkowania
Metody oznaczania żywotności i stanu spoczynku są różnorodne.
Energia kiełkowania EI to liczba ziaren jęczmienia skiełkowanych po 72 godz. (metoda Schönfelda) lub po 96 godz. metoda przy użyciu wody utlenionej, wyrażona w procentach.
Energia kiełkowania EII to liczba ziaren skiełkowanych po 120 godz., wyrażona w procentach.
Żywotność ziarna to liczba
ziaren jęczmienia, których zarodek barwi się na czerwono w
roztworze chlorku 2-3-5 trifenylotetrazoliowego. Wskazuje to na
żywotność zarodka i jego zdolność
do kiełkowania. Żywotność oznacza się w świeżo zebranym
ziarnie i po osiągnięciu pełnej dojrzałości (dojrzewanie pożniwne)
tj. do 6 tygodni po zbiorze.
Różnica między energią kiełkowania
EI i EII
jest miarą spoczynku nasion wyrażoną
w procentach. Energia kiełkowania w dużym stopniu zależy od
warunków oznaczania, dlatego warunki przeprowadzenia testu są
ściśle określone i przestrzegane. Słodownicy oczekują
stosowania testów szybkich i prostych. Na przykład świeżo
zebrane ziarno kiełkuje najlepiej na płytkach Petriego z 4 cm3
wody a istotnie w mniejszym stopniu z 8 cm3 wody. Umownie różnica między energią
kiełkowania [%, 4 cm3] i żywotnością [%] nazywa się głębokim
spoczynkiem, a różnica między energią kiełkowania [%] z 4 cm3
wody i z 8 cm3 wody
nazywa się wrażliwością na wodę.
Określenie i odróżnienie
spoczynku i wrażliwości na wodę ma duże znaczenie dla słodowników.
1. Oznaczanie energii kiełkowania metodą Schönfelda.
Zasada metody Schönfelda polega na skiełkowaniu ziarna w określonych warunkach.
Sprzęt: kiełkownik Schönfelda
składający się z lejków szklanych o średnicy 8 – 9 cm,
rurki gumowej
i ściskacza; płytki Petriego o średnicy większej niż 9 cm;
bibuły filtracyjnej.
Wykonanie: pobrać losowo 500
ziarniaków, umieścić w lejku, zalać wodą destylowaną tak,
aby warstwa wody nad ziarnem miała wysokość 2 cm. Lejek
przykryć krążkiem bibuły i płytką Petriego. Po 4 godz. spuścić
wodę, pozostawić otwarty kranik do swobodnego wypływu wody.
Przykryć lejek wilgotnym krążkiem bibuły i płytką Petriego.
Po upływie 16 – 18 godz. zamknąć kranik, ziarno ponownie zalać wodą i postępować jak wyżej.
Kiełkownik umieścić w miejscu zaciemnionym,
w temp. 16 - 20°C. Po upływie 72 godz. oddzielić
ziarniaki skiełkowane od nieskiełkowanych.
Wynik
gdzie: Ek – energia kiełkowania [%]
a – liczba ziarniaków nieskiełkowanych po 72 godz.
2. Oznaczanie zdolności kiełkowania materiału siewnego jęczmienia wg PN-R-65950.
Zasadą metody jest kiełkowanie na podłożu z piasku lub między bibułami w ściśle określonych warunkach (tab.2)
Tabela 2.
Warunki oznaczania zdolności kiełkowania. kiełkowania
Gatunek |
Podłoże |
Temp.[C] |
Obliczanie wyników po dniach |
Zabiegi specjalne pobudzające proces kiełkowania (przełamywujące spoczynek ) |
|
Pierwsze liczenie |
Końcowe liczenie |
||||
Jęczmień |
MB, P |
20 |
4 |
7 |
Chłodzenie, podsuszanie, KNO3, GA, 3 |
S - w piasku,
P (mB ) - między bibułami.
3. Oznaczanie energii kiełkowania metodami niestandardowymi.
Szybkie metody oceny jakości jęczmienia browarnego – Carlsberg Seed Fixation System
3a. Wykrywanie ukrytego porostu na podstawie wybarwiania dwumleczanem fluoresceiny.
Metoda uznana przez Komitet Analityczny Europejskiej Konwencji Browarniczej, polega na wybarwianiu ziarniaków 0,05% roztworem dwumleczanu fluoresceiny. Ziarniaki z ukrytym porostem wykazują silną, żółtą fluorescencję w świetle UV.
3b.Oznaczanie żywotności metodą tetrazolinową wg PN-R-74110
3c. Oznaczanie energii kiełkowania za pomocą techniki wizyjnej analizy obrazu
Mając na uwadze
fizjologię kiełkowania ziarniaków jęczmienia, polegającą głównie
na uaktywnianiu się enzymów, w tym enzymów amylolitycznych,
należy oczekiwać zmiany struktury bielma. Zmiany struktury
bielma mają wpływ na barwę bielma. Pomiar gęstości optycznej
płaszczyzny przekroju podłużnego jęczmienia po
pierwszym dniu kiełkowania ma związki z żywotnością ziarniaków
i ich energią kiełkowania. Te założenia i technika wizyjnej
analizy obrazu są zatem podobne do wyżej opisanej metody
Carlsberg Seed Fixation System z tą różnicą, że system jest uproszczony i obiektywny. Nie ma jednak
badań porównawczych i zaleceń stosowania.
Suszenie i przechowywanie jęczmienia browarnego |
Strony WWW projektu
Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i
Roberta d'Aystetten