Działalność naukowa

Zainteresowania naukowe:

  • Komputerowa Analiza Obrazu
  • Właściwości fizyczne materiałów biologicznych
  • Ocena jakości produktów spożywczych
  • Elektroniczne Metody Komputerowe
  • Mechanizacja Produkcji Zwierzęcej
  • Przechowalnictwo Płodów Rolnych


Udział w krajowych grantach i projektach badawczych:

  1. 2015 - 2019 Projekt finansowany z NCBR - Opracowanie przemysłowej metody automatycznej oceny parametrów technologicznych i klasyfikacji ziarna z zastosowaniem analizy obrazów. Lider projektu
  2. 2011-2014. Projekt badawczy własny MNISW– N313 789140. Wykorzystanie ultradźwięków oraz komputerowej analizy obrazu do oceny jakości mięsa i wędlin. Główny wykonawca
  3. 2010-2013. Projekt badawczy Nr 4498/B/P01/2010/39. Opracowanie inteligentnego systemu wizyjnego do identyfikacji odmian oraz właściwości fizycznych ziarna jęczmienia browarnego. Kierownik projektu
  4. 2005-2008 Projekt badawczy KBN nr 2 P06T 046 29 pt.: Opracowanie podstaw metody oceny jakości ziarna pszenicy z wykorzystaniem komputerowych systemów wizyjnych na potrzeby pozyskiwania ujednoliconego materiału ziarnowego. Kierownik projektu
  5. 2005-2007 Projekt badawczy KBN nr 2 P06T 051 29 pt.: Modelowanie matematyczne i optymalizacja procesu obróbki cieplnej mięsa indyczego w piecu konwekcyjno-parowym. Wykonawca.
  6. 2001-2002 współwykonawca grantu UWM pt.: „Badania kierunku i zakresu zmian wybranych wyróżników jakości technologicznej ziarna pszenicy w zależności od jego wymiarów wyznaczonych metodą komputerowej analizy obrazu.”
  7. 1998-1999 Projekt badawczy Uczelniany nr 07040,205 pt.: Badanie wpływu obniżonego ciśnienia, promieni UV i promieni lasera CO2 na właściwości fizyczne i czas przechowywania warzyw nietrwałych". Kierownik tematu.

Udział w konferencjach:

Zapotoczny P., Markowski M., Konopko H., 2003. Wpływ warunków ekspandowania na barwę nasion amarantusa. XI Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Postęp w Inżynierii Żywności”. Frombork, Wrzesień 2003

Buderewicz G., Majewska K., Zapotoczny P., Zadernowski R. 2003. Wpływ procesu zamrażania na zmianę barwy i tekstury wybranych odmian marchwi. XI Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Postęp w Inżynierii Żywności. Frombork, Wrzesień 2003

Konopko H., Markowski M., Pacuk W. Zapotoczny P. 2003. Modelling of the Process of Amaranth Seeds Expanding. International Congress on Information Technology in Agriculture, Food and Environment, IFAFE’03-IZMIR, October 7-10, 714-720

Konopko H., Markowski M., Obidziński S., Zapotoczny P. 2003 Analysis of Effect the Basic Process Parameters on the Efficiency of Seed Expanding During their Pneumatic Transportation. International Congress on Information Technology in Agriculture, Food and Environment, IFAFE’03-IZMIR, October 7-10, 708-713

Zapotoczny P. 2006. Identyfikacja odmian ziarniaków zbóż na podstawie tekstury ich powierzchni. XIII Konferencja Naukowa, Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie. Zakopane 2006. referat

Zapotoczny P. 2006 Charakterystyka geometryczna wybranych odmian pszenicy jarej i ozimej. II konferencja Naukowa „Agrofizyka w badaniach surowców. i produktów rolniczych” - Krynica Górska 2006, referat

Zapotoczny P. 2006. Komputerowa analiza obrazu jako narzędzie do identyfikacji fizycznych właściwości surowców rolniczych. XXVIII Letnia Szkoła Inżynierii Systemów Rolnictwa w Boszkowie. Boszkowa 2006, wykład

Zapotoczny P. Zielińska M. 2006. Wykorzystanie analizy tekstury powierzchni i geometrii do identyfikacji odmianowej ziarniaków zbóż. X Jesienna Szkoła Stereologii i analizy obrazu w Zakopanem, Zakopane 2006, referat

Zapotoczny P. 2008. Wykorzystanie tekstur obrazu do klasyfikacji odmianowej ziarna zbóż. XV Konferencja Naukowa, Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie. Zakopane 2008. Referat

Zapotoczny P. 2010. Komputerowa analiza, od terowi do praktyki. Seminarium pt:. Agroinżynieria w Gospodarce. Boszkowo 2010, wykład

Zapotoczny P. Szczypiński P. 2011. Discrimination of barley varieties using adaptive morphological filters. Agrophysics for Quality of Live” Lublin Maj, Poster

Zielińska M., Markowski M., Zapotoczny P. 2011. Moisture diffusivity of barley grain. Agrophysics for Quality of Live” Lublin Maj, Poster

Zapotoczny P. 2012. Application of image texture analysis for the variety classification of barley. ICC India Grains Conference, New Delhi. 16-18 January 2012, Poster.

Zapotoczny P. Szczypiński P.M. 2012. Discrimination of barley varieties using adaptive morphological filters. ICC India Grains Conference, New Delhi. 16-18 January 2012, Poster.

Zielinska, M., Zapotoczny, P., Alves-Filho, O., Eikevik, T.M.; A Comparative Study on Combined Heat Pump Fluidized Bed Atmospheric Freeze Drying/Hot Air Convective Drying and Microwave Vacuum Drying of Green Preas, 18th International Drying Symposium (IDS2012), Xiamen, China, November 2012. Referat

Zielinska, M., Zapotoczny, P., Alves-Filho, O., Eikevik, T.M., Blaszczak, W.; Combined Heat Pump Fluidized Bed Atmospheric Freeze Drying and Micrawave Vacuum Drying of Green Peas, 18th International Drying Symposium (IDS2012), Xiamen, China, November 2012, Referat

Zapotoczny P., Szczypiński P.M. 2013. Komputerowa analiza obrazu jako narzędzie do identyfikacji odmianowej ziarna jęczmienia browarnego. Konferencja: Aktualne trendy i problemy w przemyśle piwowarskim i słodowniczym. IBPR-S Warszawa, 27-28 luty 2013. Referat

 


Patenty:

  1. Misiak W., Zapotoczny P., Białobrzewski I., 1997. Kubek udojowy dojarki mechanicznej. Patent PL 173658 B1
  2. Misiak W., Zapotoczny P., 1996. Układ do odbierania, schładzania i przechowywania mleka po udoju mechanicznym. (11) 181503