Publikacje

Wykaz ważniejszych publikacji:

  1. Białobrzewski I., Zapotoczny P., 2003. Matematyczne modelowanie zmian barwy przechowywanych ogórków. Problemy Inżynierii Rolniczej 2(40), 35-43
  2. Markowski M., Zapotoczny P., Ratajski A. Konopko H. 2003. Wpływ warunków ekspandowaniana mechaniczne właściwości nasion amarantusa. Inżynieria Rolnicza 7(49), 93-100
  3. Zapotoczny P., Markowski M., Konopko H. 2003. Wykorzystanie komputerowej analizy obrazu pomiarach geometrii ekspandowanych nasion amarantusa. Inżynieria Rolnicza 7(49), 227-236
  4. Zapotoczny P., Markowski M., Konopko H. 2003. Wpływ warunków ekspandowania na barwę nasion amarantusa. Inżynieria Rolnicza 7(49), 237-245
  5. Budrewicz G., Majewska K., Zapatoczny P., Zadernowski R. 2003. Wpływ zamrażania na zmiany barwy i tekstury wybranych odmian marchwi. Inżynieria Rolnicza 7(49), 11-16
  6. Zielińska M., Zapotoczny P., Markowski M. 2005. Color standards and homogenous groups of dried carrots of 34 commercial varieties. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 14/55. No.1. 51-56
  7. Zapotoczny P. 2005. Wpływ rozdzielczości i kompresji obrazu na błąd pomiaru geometrii oraz barwy ziarniaków zbóż. Inżynieria Rolnicza, 8(68), 417-425
  8. Zapotoczny P., Zielińska M. 2005. Rozważania nad metodyką instrumentalnego pomiaru barwy marchwi. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 1(42), 121-132
  9. Zapotoczny P., Markowski M., Majewska K., Ratajski A., Konopko H. 2004. Effect of temperature on the physical, functional, and mechanical characteristics of hot-air-puffed amaranth seeds. Journal of Food Engieneering.76(2006) 469-476.
  10. Markowski M., Ratajski A., Konopko H., Zapotoczny P., Majewska K., 2006. Rheological behavior of hot-air-puffed amaranth seeds. International Journal of Food Properties. 9(2) 195-203
  11. Trajer J. 2005. zastosowanie metod sztucznej inteligencji do oceny zmian jakości wybranych warzyw w procesach ich suszenia i przechowywania. Monografia Wydawnictwa SGGW ISBN 83-7244-610-5, rozdział w monografii
  12. Markowski M., Stankiewicz I., Zapotoczny P., Borowska J. 2006. Effect of variety on drying characteristic and selected quality attributes of dried carrots. Drying technology. 24. 1011-1018
  13. Zielińska M., Borowska J., Zapotoczny P., Markowski M., Zadernowski R. 2006. Characteristics of the selected quality parameters of edible carrot varieties. Polish Journal of Natural Sciences. 20(1): 443-454.
  14. Markowski M., Ratajski A., Konopko H., Zapotoczny P., Majewska K. 2006. Rheological behavior of hot-air-puffed amaranth seeds. International Journal of Ford Properties, 9, 195-2003.
  15. Zapotoczny P. Zielińska M. Nita Z. 2008. Application of image analysis for the varietal classification of barley. morphological features. Journal of Cereal Science 48 (2008) 104–110
  16. Danowska-Oziewicz M, Marpińska-Tymoszczyk M, Borowski J, Bialobrzewski I and, Zapotoczny P. 2009. The Effect of Cooking in a Steam-convection Oven and Storage in Vacuum on the Quality of Turkey Meat. Food Sci Tech Int 2009;15(4): 0345_356
  17. Zapotoczny P. 2009. Dyskryminacji odmian ziarna pszenicy na podstawie cech geometrycznych. Inżynieria Rolnicza 5(114), 319-328
  18. Skowrońska A., Mikulski D., Mikulska M., Zapotoczny P., Zmysłowska I., Szczypiński P.M., 2009. Methodological Aspects and Applications of Fluorescent In Situ Hybridization To Identify Bacteria from The Gastrointestinal Tract of Turkeys. Veterinarija IR Zootechnika (Vet Med Zoot). T. 48 (70). 2009
  19. Zapotoczny P., Majewska K. 2009. A comparative analysis of color measurements of the seed coat and endosperm of wheat kernels performed by various techniques. International Journal of Food Properties, 13: 1–15, 2010
  20. Zapotoczny P, Kawałko T., Bakier S.2010. Determination of the physical characteristics food raw materials by spectrophotometry- the example of honey. Technical Science, 13: 40-52
  21. Zapotoczny P. 2011. Discrimination of Wheat Grain Varieties Using Image Analysis and Neural Networks. Part I. Single kernel texture. Journal of Cereal Science, 54 (1); 60-68
  22. Zapotoczny P. 2012. APPLICATION OF IMAGE TEXTURE ANALYSIS FOR THE VARIETAL CLASSIFICATION OF BARLEY. INTERNATIONAL AGROPHYSICS vol. 26, nr. 1 (2012), pp. 81-90
  23. Zapotoczny P. 2011. Discrimination of wheat grain varieties using image analysis: morphological features. European Food Research and Technology. 233, 769–779
  24. Zapotoczny P. 2012. DISCRIMINATION OF WHEAT GRAIN VARIETIES USING IMAGE ANALYSIS. TEXTURE OF GRAIN MASS. International Journal of Food Properties, 17(1), pp. 139-151
  25. Szczypiński P., Zapotoczny P. 2012. Computer vision algorithm for barley kernel identification, orientation estimation and surface structure assessment. Computers and Electronics in Agriculture, 87 (2012) 32–38
  26. Zielinska M., Zapotoczny P., Alves-Filho O., Eikevik T.M., Blaszczak W. 2013. Microwave vacuum assisted drying of green peas using heat pump and fluidized bed: A comparative study between atmospheric freeze drying and hot air convective drying. Drying Technology. 31( 06), pp. 633 - 6
  27. Zielinska M., Zapotoczny P., Alves-Filho O., Eikevik T.M., Blaszczak W. 2013. A multi-stage combined heat pump and microwave vacuum drying of green peas. Journal of Food Engineering, vol. 115 (3), pp. 347-356
  28. Szczypiński P., Klepaczko A., Zapotoczny P. 2015. Identifying barley varieties by computer vision. Computers and Electronics in Agriculture, vol. 110, pp. 1-8
  29. Zapotoczny P., Kozera W., Karpiesiuk K., Pawłowski R. 2014. The use of computer-assisted image analysis in the evaluation of the effect of management systems on changes in the color, chemical composition and texture of m. longissimus dorsi in pigs. Meat Science, vol. 97 (4), pp. 518-528, .
  30. Myhan R., Markowski M., Daszkiewicz T., Zapotoczny P. Sadowski P. 2014. Non-linear stress relaxation model as a tool for evaluating the viscoelastic properties of meat products. International Journal of Food Engineering, vol. 146, pp. 107-115
  31. Zapotoczny P., Żuk‑Gołaszewska K., Ewa Ropelewska, E. 2015. Discrimination based on changes in the physical properties of fenugreek (Trigonella foenum‑graecum L.) seeds subjected to various cultivation conditions. European Food Research and Technology, 10.1007/s00217-015-2551-6, pp 1-10
  32. Zapotoczny, P., Szczypiński, P.M., Daszkiewicz, 2015. Evaluation of the quality of cold meats by computer-assisted image analysis. LWT - Food Science and Technology, 67, 37-49,
  33. Ropelewska E., Dziejowski J., Zapotoczny P. 2016. Changes in the microbial activity and thermal properties of soil treated with sodium fluoride. . Applied Soil Ecology, 2016, 98: 159-165.
  34. Ropelewska E., Zapotoczny P., Dziejowski J. 2016. An evaluation of cellobiose as an alternative reference substance for isothermal microcalorimetry measurements of soil microbial activity. Thermochimica Acta, 2016, 623, 102-106.