Publikacje

  1. Cieślińska A, Sienkiewicz-Szłapka E, Wasilewska J, Fiedorowicz E, Chwała B, Moszyńska-Dumara M, Cieśliński T, Bukało M, Kostyra E. 2015. Influence of candidate polymorphisms on the dipeptidyl peptidase IV and μ-opioid receptor genes expression in aspect of the β-casomorphin-7 modulation functions in autism. Peptides 65:6-11.
  2. Cieślińska A, Sienkiewicz-Szłapka E, Kostyra E, Fiedorowicz E, Snarska J, Wroński K, Tenderenda M, Jarmołowska B, Matysiewicz M. 2015. μ-Opioid receptor gene (OPRM1) polymorphism in patients with breast cancer. Tumour Biol. 36(6):4655-60.
  3. Kordulewska NK, Kostyra E, Matysiewicz M, Cieślińska A, Jarmołowska B. 2015. Impact of fexofenadine, osthole and histamine on peripheral blood mononuclear cell proliferation and cytokine secretion. Eur J Pharmacol. 761:254-61.
  4. Kamelska AM, Jarmołowska B, Bryl K. 2015. A simplified enzymatic method for total cholesterol determination in milk. International Dairy Journal 50:50-7.
  5. Piskorz-Ogórek K, Ogórek S, Cieślińska A, Kostyra E. 2015. Autism in Poland in comparison to other countries. Polish Annals of Medicine 22(1):35-40
  6. Kostyra H., Kostyra E. 2015. Nutrikosmetyka jako kosmetologia prozdrowotna. Polish Journal of Cosmetology. 18(2):106-10.
  7. Kostyra H., Kostyra E. Urlich-Mikulska W. 2015. Żywność psychoaktywna w nutrikosmetologii. Polish Journal of Cosmetology. 18(4):287-290.
  8. Kostyra H., Kostyra E. 2015. Interakcje składników żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 1(98):232-234.
  9. Kostyra H., Kostyra E. 2015. Interakcje składników żywności Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 2(99):222-224
  10. Kostyra H., Kostyra E. 2015. Interakcje składników żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 3(100):215-217
  11. Kostyra H., Kostyra E. 2015. Interakcje składników żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 4(101):201-204
  12. Kostyra H., Kostyra E. 2015. Interakcje składników żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 5(102):213-216
  13. Kostyra H., Kostyra E. 2015. Interakcje składników żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 6(103):165-168
  14. Potocka M, Ulrich-Mikulska W, Kostyra H, Kostyra E. 2014. The nutricosmetic properties of the food tomato concentrate. Pol. J. Cosmetol 17(2): 154-157
  15. Wroński Konrad, Cywiński Jarosław, Frąckowiak Leszek, Kocbach Bartłomiej. 2014. Ryzyko transformacji zatoki włosowej w proces nowotworowy. Nowa Medycyna 3: 87-89
  16. Fiedorowicz E, Kaczmarski M, Cieślińska A, Sienkiewicz-Szłapka E, Jarmołowska, Chwała B, Kostyra E. 2014. β-Casomorphin-7 alters μ-opioid receptor and dipeptidyl peptidase IV genes expression in children with atopic dermatitis. Peptides 62: 144–149
  17. Cieślińska A., Kostyra E., Fiedorowicz E., Bukało M., Kocbach B., Matysiewicz M. 2014. Identifying stability of polymerase in master mixes used in PCR and repair possibilities for the degraded reagents. Polish Annals of Medicine 21(2): 82-85
  18. Kostyra H., Kostyra E. 2014. Interakcje składników żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 1(912):215-217
  19. Kostyra H., Kostyra E. 2014. Interakcje składników żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 2(93):239-241
  20. Kostyra H., Kostyra E. 2014. Interakcje składników żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 3(94):206-208
  21. Kostyra H., Kostyra E. 2014. Interakcje składników żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 4(95):201-203
  22. Kostyra H., Kostyra E. 2014. Interakcje składników żywności. ŻYWNOŚĆ.Technika. Technologia. Jakość. 5(96):228-229
  23. Teodorowicz, M., Fiedorowicz, E., Kostyra, H., Wichers, H., Kostyra, E. 2013, Effect of Maillard reaction on biochemical properties of peanut 7S globulin (Ara h 1) and its interaction with a human colon cancer cell line (Caco-2). European journal of nutrition 52(8): 1927-38
  24. Jarmołowska, B., Teodorowicz, M., Fiedorowicz, E., Sienkiewicz-Szłapka, E., Matysiewicz, M., Kostyra, E. 2013. Glucose and calcium ions may modulate the efficiency of bovine β-casomorphin-7 permeability through a monolayer of Caco-2 cells. Peptides 49: 59-67
  25. Teodorowicz, M., Świątecka, D., Savelkoul, H., Wichers, H., Kostyra, E. 2013. Hydrolysates of glycated and heat‐treated peanut 7S globulin (Ara h 1) modulate human gut microbial proliferation, survival and adhesion. Journal of applied microbiology 116: 424—434
  26. Kostyra, H., Kostyra, E. 2013. Interakcje Składników Żywności. Ż Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 2(87): 185-187
  27. Kostyra, H., Kostyra, E. 2013. Interakcje Składników Żywności. Ż Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 5 (90): 211-213
  28. Kostyra, H., Kostyra, E. 2013. Interakcje Składników Żywności. Ż Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 4 (89): 222-224
  29. Kostyra, H., Kostyra, E. 2013. Interakcje Składników Żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 3 (88): 200-202
  30. Kostyra, H., Kostyra, E. 2013. Interakcje Składników Żywności. Ż Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 2 (87): 185-187
  31. Kostyra, H., Kostyra, E. 2013. Interakcje Składników Żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology. 1 (86): 230-232
  32. KOSTYRA H., KOSTYRA E.2012. Interakcje Składników Żywności. Żywnosść. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology 19 (6): 190-192
  33. KOSTYRA H., KOSTYRA E.2012. Interakcje Składników Żywności. Żywnosść. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology 19 (5): 215-218
  34. BIELIKOWICZ K., KOSTYRA H., KOSTYRA E., TEODOROWICZ M., RIGBY N., WOJTACHA P. 2012. The influence of non-enzymatic glycosylation on physicochemical and biological properties of pea globulin 7S. Food Research International 48(2): 831- 838
  35. CIEŚLIŃSKA A., KOSTYRA E., KOSTYRA H., OLEŃSKI K., FIEDOROWICZ E., KAMIŃSKI S. 2012. Milk from cows of different β-casein genotypes as a source of β-casomorphin- 7. International Journal of Food Sciences and Nutrition 63 (4):426-430
  36. OLEŃSKI K., CIEŚLIŃSKA A., SUCHOCKI T., SZYDA J., KAMIŃSKI S. 2012. Polymorphism in coding and regulatory sequences of beta-casein gene is associated with milk production traits in Holstein-Friesian cattle. Animal Science Papers and Reports 30(1): 5-12
  37. JARMOŁOWSKA B., KRAWCZUK S. 2012. The influence of storage on contents of selected antagonist and agonist opioid peptides in fermented milk drinks. Milchwissenschaft 67(2): 130-133
  38. MATYSIEWICZ M., FIEDOROWICZ E. 2012. Scepter™ – the use of automated cell counter in quantitative and qualitative analysis of human peripheral blood mononuclear cells. Postepy Biochem. 58(3):363-6.
  39. KAMIŃSKI S., KOSTYRA E., CIEŚLIŃSKA A., FIEDOROWICZ E. 2012. Consumption of bovine ß-casein variants (A1 or A2) does not affect basic hematological and biochemical indices. Milchwissenschaft; 67(3):238-241
  40. KOSTYRA H., KOSTYRA E.2012. Interakcje Składników Żywności. Żywnosść. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology 1 (80): 218-219
  41. KOSTYRA H., KOSTYRA E.2012. Interakcje Składników Żywności. Żywnosść. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology 4 (83): 211-213
  42. KOSTYRA H., KOSTYRA E.2012. Interakcje Składników Żywności. Żywnosść. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology 3 (82): 207-209
  43. KOSTYRA H., KOSTYRA E.2012. Interakcje Składników Żywności. Żywnosść. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology 2 (81): 215-216
  44. KOSTYRA H., KOSTYRA E.2012. Interakcje Składników Żywności. Żywnosść. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology 5 (84): 216-217
  45. VISSERS Y.M., IWAN M., ADEL-PATIENT K., STAHL SKOV P., RIGBY N. M., JOHNSON P. E., MANDRUP MÜLLER P., PRZYBYLSKI-NICAISE L., SCHAAP M., RUINEMANS-KOERTS J., JANSEN A. P. H., MILLS E. N. C., SAVELKOUL H. F. J., WICHERS H. J. 2011. Effect of roasting on the allergenicity of major peanut allergens Ara h 1 and Ara h 2/6: the necessity of degranulation assays. Clinical & Experimental Allergy 1-12.
  46. WASILEWSKA J., SIENKIEWICZ-SZŁAPKA E., FIEDOROWICZ E., JARMOŁOWSKA B., KACZMARSKI M, KOSTYRA E. 2011. The exogenous opioid peptides and DPPIV serum activity in infants with apnoea expressed as apparent life threatening events (ALTE). Neuropeptides. 45(3):189-195.
  47. WASILEWSKA J., KACZMARSKI M., KOSTYRA E., IWAN M. 2011. Cow’s-milk-induced infant apnoea with increased serum content of bovine β-casomorphin-5. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition. 52(6): 772-775.
  48. IWAN M., VISSERS YM., FIEDOROWICZ E., KOSTYRA H., KOSTYRA E., SAVELKOUL HF., WICHERS HJ. 2011. Impact of Maillard Reaction on Immunoreactivity and Allergenicity of the Hazelnut Allergen Cor a 11. J. Agric. Food Chem.
  49. FIEDOROWICZ E., JARMOŁOWSKA B., IWAN M., KOSTYRA E., OBUCHOWICZ R., OBUCHOWICZ M. 2011. The influence of μ-opioid receptor agonist and antagonist peptides on peripheral blood mononuclear cells (PBMCs). Peptides. 32(4): 707-712.
  50. KOSTYRA H., WOCIÓR A., RUDNICKA B., RYDZEWSKI M., KOSTYRA E. 2010. Influence of non-enzymatic glycosylation of sodium caseinate on the kinetic of its enzymatic hydrolysis. Milchwissenschaft 65(3): 302-305.
  51. ŚWIĄTECKA D., ŚWIĄTECKI A., KOSTYRA H., MARCINIAK-DARMOCHWAŁ K., KOSTYRA E. 2010. The impact of pea proteinhydrolysates on bacterial physiological activity – an in vitro study. International Journal of Food Microbiology 140(2-3): 263-270.
  52. ŚWIĄTECKA D., IWAN M., ŚWIĄTECKI A., KOSTYRA H., KOSTYRA E. 2010. The impact of glycated pea proteins on bacterial adhesion. Food Research International 43(6): 1566-1576.
  53. WOCIÓR A., ZŁOTOWSKA D., KOSTYRA H., KOSTYRA E. 2010. Mikoproteiny. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość/Food. Science Technology 5(72): 5-16.
  54. BIELIKOWICZ K., WOJTACHA P., KOSTYRA E., IWAN M., JARMOŁOWSKA B., KOSTYRA H. 2010. Influence of glycation of wheat albumins and globulins on their immunorectivity and physicohemical properties. Polish Journal of Food Nutrition Science. 60(4): 335-340.
  55. KOSTYRA H., KOSTYRA E. 2010. Żywność technologicznie przetworzona a zdrowie społeczeństwa. Standardy Medyczne/Pediatria. Nr specjalny 1: 7-14.
  56. KOSTYRA E., KOSTYRA H. 2010. Rola biologiczna beta-kazomorfin. Standardy Medyczne/Pediatria.Nr specjalny 1: 16-21
  57. NAGY A., MARCINIAK-DARMOCHWAŁ K., KRAWCZUK S., MIERZEJEWSKA D., KOSTYRA H., GELENCSER E. 2009. Influence of Glycation and Pepsin Hydrolysis on Immunoreactivity of Albumin/Globulin Fraction of Herbicide Resistant Wheat Line. Czech J. Food Sci. 27(5): 320-329.
  58. SIENKIEWICZ-SZŁAPKA E., JARMOŁOWSKA B., KRAWCZUK S., KOSTYRA E., KOSTYRA H., BIELIKOWICZ K. 2009.Transport of bovine milk-derived opioid peptides across a Caco-2 monolayer. International Dairy Journal 19(4): 252-257.
  59. SIENKIEWICZ-SZŁAPKA E., JARMOLOWSKA B., KRAWCZUK S., KOSTYRA E., KOSTYRA H., IWAN M. 2009. Contents of agonistic and antagonistic opioid peptides in different cheese varieties. International Dairy Journal 19(4): 258-263.
  60. KOSTYRA H., KOSTYRA E., ZŁOTKOWSKA D. 2009. Potential animal feed allergens. Polish Journal of Veterinary Sciences 11(3): 251-255.
  61. WOCIÓR A., IWAN M., KOSTYRA H., KOSTYRA E. 2008. Opioid activity of high-protein supplement for sportsmen. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 58(2): 247-250.
  62. IWAN M., JARMOŁOWSKA B., BIELIKOWICZ K., KOSTYRA E., KOSTYRA H., KACZMARSKI M. 2008. Transport of mi-opioid receptor agonists and antagonist peptides across Caco-2 monolayer. Peptides 29: 1042-1047.
  63. SIDOR K., JARMOŁOWSKA B., KACZMARSKI M., KOSTYRA E., IWAN M., KOSTYRA H. 2008. Content of beta-casomorphin in milk of women with a history of allergy. Pediatr. Allergy Immunol. 19(7): 587-591.
  64. KAMIŃSKI S., CIEŚLIŃSKA A., KOSTYRA E. 2007. Polymorphism of bovine beta-casein and its potential effect on human health. J. Appl. Genet. 28(3): 189-198.
  65. JARMOŁOWSKA B., SIENKIEWICZ-SZŁAPKA E., KOSTYRA E., KOSTYRA H., MIERZEJEWSKA D., AND MARCINKIEWICZ-DARMOCHWAŁ K. 2007. Opioid activity of Humana formula for newborns. Journal of the Sciences of Food and Agriculture 87: 2247-2250.
  66. CIEŚLIŃSKA A., KAMIŃSKI S., KOSTYRA E., SIENKIEWICZ-SZŁAPKA E. 2007. Beta-casomorphin 7 in raw and hydrolyzed milk derived from cows of alternative beta-casein genotypes. Milchwissenschaft 62(2).
  67. FRĄCZEK R. J., KOSTYRA E., KOSTYRA H., KRAWCZUK S. 2007. Immunoreactive properties of pea protein extract and its trypsin hydrolysates. Jorunal of Animal and Feed Sciences. 16: 472-484.
  68. JARMOŁOWSKA B., SIDOR K., IWAN M., BIELIKOWICZ K., KACZMARSKI M., KOSTYRA E., KOSTYRA H. 2007. Changes of beta-casomorphin content in human milk during lactation. Peptides 28(10): 1982-6.
  69. JARMOŁOWSKA B., BIELIKOWICZ K., IWAN M., SIDOR K., KOSTYRA E., KACZMARSKI M. 2007. Serum activity of dipeptidyl peptidase IV (DPPIV; EC 3.4.14.5) in breast-fed infants with symptoms of allergy. Peptides 28(3): 678-82.
  70. KRAWCZUK S., JARMOLOWSKA B., KOSTYRA E., KOSTYRA H., SIENKIEWICZ-SZŁAPKA E., BIELIKOWICZ K. 2000. Determination of beta-casomorphins in cheeses. Milchwissenschaft. 62(2): 178-180.
  71. CAZACU-DAVIDESCU L. M., KOSTYRA H., MARCINIAK-DARMOCHWAŁ K., KOSTYRA E. 2005. Influence of non-enzymatic glycosylation (glycation) of pea (Pisum sativum) albumins on their enzymatic hydrolysis. J. Sci. Food Agric. 85: 948-954.
  72. ADAMBERG K., KOSTYRA H., KOSTYRA E., ŚWIĄTECKI A., ŚWIĄTECKA D. 2005. Influence of non-enzymatic glycosylation of whey proteins and concentration of glucose on their hydrolysis by trypsin and growth and survival of selected bacteria. Milchwissenschaft. 60(4): 422-426.
  73. KOSTYRA E., SIENKIEWICZ-SZŁAPKA E., JARMOŁOWSKA B., KRAWCZUK S., KOSTYRA H. 2004. Opioid peptides derived from milk proteins, Pol. J. Food Nutr. Sci. 13(54): 25-35.
  74. KOSTYRA E., KOSTYRA H., MARCINIAK-DARMOCHWAŁ K. 2003. New indicator of food quality, Pol. J. Food Nutr. Sci. 1: 43-44.
  75. KOSTYRA E., KOSTYRA H., KRAWCZUK S., JARMOŁOWSKA B., SIENKIEWICZ-SZŁAPKA E., GRZEGORZEWSKI W. 2003. Procedure for the evaluation of the opioid activity of the milk products. Pol. J. Food Nutr. Sci.1: 39-42.
  76. KRAWCZUK S., JARMOŁOWSKA B., KOSTYRA E., KOSTYRA H. 2003. Porównanie oznaczeń zawartości glikowanej hemoglobiny (HbA1c) we krwi dzieci standardową metodą chromatografii jonowymiennej i testem ELISA. Diagn. Lab. 39: 255-260.
  77. KOSTYRA E., KOSTYRA H., JARMOŁOWSKA B., KRAWCZUK S. 2002. Tetrahymena termophila as source of the opioid receptors for testing of opioid peptides. Pol. J. Food Nutr. Sci. 11(6): 707-712.
  78. KOSTYRA E., KOSTYRA H., KRAWCZUK S., MIERZEJEWSKA D. 2002. Influence of non-enzymatic glycation of faba bean albumins and microelements on their proteolytic activity. Pol. J. Food Nutr. Sci. 11(52): 91-94.
  79. KOSTYRA H., KOSTYRA E., MARTISZEWICZ-CZELUŚNIAK A. 2000. Progress in food technology as a potential source of an adverse reaction. Pol. J. Food Nutr. Sci. 9(50): 33-35.
  80. KRAWCZUK S., KOSTYRA E., KOSTYRA H., FRĄCZEK R. 2000. Effect of non-enzymatic glycation on biological properties of morphiceptin. Pol. J. Food Nutr. Sci. 9(50): 39-42.
  81. JARMOŁOWSKA B., KOSTYRA E., KRAWCZUK S., KOSTYRA H. 1999. β-casomorphin-7 isolated from Brie Cheese. J. Sci Food Agric. 79: 1788-1792.

KSIĄŻKI:

  1. „Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia” pod red. J Czapski, D. Górecka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu 2014.
  2. „Proteomika i metabolomika” pod red. A. Kraj, A. Drabik, J. Silberring, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego 2010.
  3. „Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka” pod red. Piotra P. Lewickiego. Wyd. SGGW, Warszawa 2008.

Zespół Biochemii Medycznej Badań Peptydów i Białek WBiB UWM Olsztyn