Program Seminarium:
15 lutego 2011 r. (wtorek)
1300 | początek | pracy sekretariatu seminarium |
1400 | początek | doby hotelowej, meldowanie gości |
1730 | INFODOME | Joanna Nowak Sytuacja na rynku mleka. Prognozy i perspektywy rozwoju rynku mleka i produktów mleczarskich |
1800 | IIPM | Tadeusz Szczęsny Możliwości badawcze Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. |
1830 | BIG-POL | Wiesław Wasilewski Dotacje unijne - wysychające źródła |
1900 – 2200 | kolacja |
16 lutego 2011 r. (środa)
700 – 800 | ś n i a d a n i e | |
800 – 840 | Otwarcie seminarium, | wystąpienie Dziekana Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, wystąpienia okolicznościowe z okazji XX-lecia firm Ecor-Product i Hugart Machines |
840 – 900 | TREPKO | Paweł Łagoda Bezpieczeństwo, uniwersalność, kompleksowość - projekty Trepko 2010 |
900 – 920 | OBRAM | Joanna Majewska Przegląd najnowszych realizacji firmy OBRAM |
920 – 940 | ECOLAB | Piotr Laboga Mycie jednofazowe w przetwórstwie mleka |
940 – 1000 | MILK HYDROSAN | Janusz Maroszek Nowe propozycje Milk Hydrosan Sp. z o.o. |
1000 – 1020 | p r z e r w a | |
1020 – 1040 | PEPE | Mariusz Kłosiński Nowoczesne techniki mycia zbiorników |
1040 – 1100 | GEA WESTFALIA SEPARATOR | Sylwia Jenkner Prolong – sposób na świeże mleko |
1100 – 1120 | NOVADAN | Edward Choduń Mycie instalacji membranowych |
1120 – 1140 | DANISCO | Leszek Sokołowski Witamina K2 - pomaga utrzymywać zdrowe kości |
1140 – 1200 | ZENTIS | Adam Głowacki Nowości w aseptycznym dozowaniu owoców w przepływie, Michał Włodarski Owocowe żelki – innowacja z Żelkowa |
1200 – 1220 | p r z e r w a | |
1220 – 1240 | TETRA PAK | Joanna Olszewska Roztwarzanie i dystrybucja produktów sypkich – najnowsze technologie w ofercie Tetra Pak |
1240 – 1300 | TEWES-BIS | Grzegorz Łokucjewski, Justyna Sobieska Nowoczesne rozwiązania firmy Tewes-Bis |
1300 – 1320 | B&R AUTOMATYKA PRZEMYSŁOWA | Ilona Kanas, Jacek Barszcz Kryteria wyboru systemu automatyzacji |
1320 – 1340 | GEA PE | Piotr Szatkowski, Jarosław Korpan Tracking and Tracing |
1340 – 1400 | TECHMAR | Jerzy Zięba Sterylizacja opakowań błyskiem światła wysokiej mocy - alternatywa dla sterylizacji światłem ciągłym UV a także sterylizacji chemicznej bądź promieniami gamma. Aspekty higieniczne oraz ekonomiczne metody |
1400 – 1420 | ULMA | Piotr Kosik Nowe rozwiązania w pakowaniu produktów mleczarskich |
1420 – 1600 | p r z e r w a | o b i a d o w a |
1600 – 1620 | ALFA LAVAL | Maciej Wróblewski Urządzenia Alfa Laval dla przemysły mleczarskiego |
1620 – 1640 | SPINEX | Sandra Spinkiewicz Nowe rozwiązanie zaworów aseptycznych dla przemysłu mleczarskiego, membrana P3 |
1640 – 1700 | CFS | Aldona Czuba Nowe rozwiązania w zakresie maszyn pakujących firmy CFS |
1700 – 1720 | IZOLACJE | Zenon Burzyński, Jarosław Pokorski Amoniak czy freon - aspekty ekonomiczne, ekologiczne i bezpieczeństwa |
1720 – 1740 | EATON ELECTRIC | Jacek Zarzycki, Piotr Zianio Jak wykorzystać zdalne sterowanie procesami oraz innowacyjne komponenty automatyki w technologii przetwarzania mleka? |
1900 | k o l a c j a | |
17 lutego 2011 r. (czwartek)
700 – 800 | ś n i a d a n i e | |
800 – 820 | UNITEX | Jan Marjanowski, Jarosław Ostrowski Ekonomia w stacjach uzdatniania wody, najtańsze źródła wody w zakładzie mleczarskim |
820 – 840 | GRUNDFOS | Adam Kowalka Nowoczesne systemy pompowe w instalacjach przemysłu mleczarskiego |
840 – 900 | ALIMA-BIS | Janusz Kroll Usuwanie fosforanu wapnia podczas przerobu serwatki w mleczarstwie |
900 – 920 | DSM | Kees Daamen Rozwój produktu z MAXILACT - laktazą firmy DSM |
920 – 940 | ECOR PRODUCT | Bartosz Olejniczak Bezpieczeństwo produktu i zadruku w opakowaniach z folii laminowanych |
940 – 1000 | p r z e r w a | |
1000 – 1020 | HUGART | Adam Szczepanek Innowacje systemów pakowania – maszyny liniowe, butelkarki |
1020 – 1040 | CULINAR | Agnieszka Wiśnioch Innowacyjne stabilizatory i emulgatory skrobiowe do zastosowania w przemyśle mleczarskim |
1040 – 1100 | EURO-PAN | Mieczysław Pankiewicz, Ryszard Gajos Nowoczesne systemy pakowania i magazynowania wyrobów mleczarskich w ofercie firmy Euro-PAN |
1100 – 1120 | CSK | Tomasz Ziółkowski, Karolina Łukaszewska CSK - magia konsystencji |
1120 – 1140 | DIVERSEY | Zdzisław Jęsiak, Jacek Krajewski Zintegrowane rozwiązania stworzone do osiągnięcia produkcyjnej doskonałości |
1140 – 1200 | p r z e r w a | |
1200 – 1220 | GEA TUCHENHAGEN | Daniel Paluch Higieniczne aspekty mycia pomp VARIFLOW GEA TUCHENHAGEN |
1220 – 1240 | SPX FLOW TECHNOLOGY | Bogdan Rojewski Systemy FX – nowa propozycja SPX |
1240 – 1300 | PMT | Elżbieta Nitecka Możliwości stosowania preparatu enzymatycznego SAPRONA (transglutaminaza) w przemyśle mleczarskim – poprawa jakości i wydajności w produkcji przetworów mleczarskich |
1300 – 1320 | SCHWARTE – MILFOR | Janusz Rzeczkowski, Jarosław Górka Nowoczesne systemy do obioru, transportu, magazynowania i przerobu mleka firmy Schwarte – Milfor |
1320 – 1340 | RULAND | Bernhard Scheller Małogabarytowe stacje CIP |
1340 – 1600 | p r z e r w a | o b i a d o w a |
1600 – 1620 | ARGO | Jarosław Harasimczuk Wybrane rozwiązania Argo dla przemysłu mleczarskiego |
1620 – 1640 | HALOILA | Władysław Filipiuk Zabezpieczanie ładunków paletowych w mleczarstwie - owijarki "Octopus" |
1640 – 1700 | PRO-WAM | Karolina Wiatr PK-3. Jeden komputer – wiele możliwości... |
1700 – 1720 | GEA GRASSO | Marek Mierzwiński Amoniakalna pompa ciepła i odzysk ciepła w zakładzie mleczarskim |
1720 – 1740 | WEBER | Przemysław Leszczyński Możliwość zastosowania zbiorników magazynowych i procesowych z tworzyw termoplastycznych w przemyśle spożywczym |
1740 – 1800 | Andrzej Babuchowski Kierunki regulacji unijnych w obszarze żywności – mleczarstwa |
|
1800 – 1810 | podsumowanie i | zamknięcie seminarium |
2000 | u r o c z y s t a | k o l a c j a |
18 lutego 2011 r. (piątek)
700 – 900 | - | ś n i a d a n i e | |
1100 | - | zakończenie pracy sekretariatu seminarium | |