Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie



Centryfuga
PATRONAT MEDIALNY:

Przegląd mleczarski


AGRO Industry


FORUM MLECZARSKIE Biznes


AGRO Przemysł



PARTNER:

POLSKA IZBA MLEKA

XII Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka


www.uwm.edu.pl/techmilk

Hotel Gołębiewski w Mikołajkach


Program Seminarium:

15 lutego 2011 r. (wtorek)

 1300początekpracy sekretariatu seminarium
 1400początekdoby hotelowej, meldowanie gości
 1730


INFODOME


Joanna Nowak
  Sytuacja na rynku mleka. Prognozy i perspektywy rozwoju rynku mleka
  i produktów mleczarskich
 1800

IIPM

Tadeusz Szczęsny
  Możliwości badawcze Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o.
 1830

BIG-POL

Wiesław Wasilewski
  Dotacje unijne - wysychające źródła
 1900 – 2200kolacja

16 lutego 2011 r. (środa)

  700 – 800ś n i a d a n i e
  800 – 840


Otwarcie seminarium,


wystąpienie Dziekana Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, wystąpienia okolicznościowe z okazji XX-lecia firm Ecor-Product
i Hugart Machines
  840 – 900TREPKOPaweł Łagoda
  Bezpieczeństwo, uniwersalność, kompleksowość - projekty Trepko 2010
  900 – 920OBRAMJoanna Majewska
  Przegląd najnowszych realizacji firmy OBRAM
  920 – 940ECOLABPiotr Laboga
  Mycie jednofazowe w przetwórstwie mleka
 940 – 1000MILK HYDROSANJanusz Maroszek
  Nowe propozycje Milk Hydrosan Sp. z o.o.

1000 – 1020

p r z e r w a
1020 – 1040PEPEMariusz Kłosiński
  Nowoczesne techniki mycia zbiorników
1040 – 1100

GEA WESTFALIA SEPARATORSylwia Jenkner
  Prolong – sposób na świeże mleko
1100 – 1120NOVADANEdward Choduń
  Mycie instalacji membranowych
1120 – 1140DANISCOLeszek Sokołowski
  Witamina K2 - pomaga utrzymywać zdrowe kości
1140 – 1200



ZENTIS



Adam Głowacki
  Nowości w aseptycznym dozowaniu owoców w przepływie,
Michał Włodarski

  Owocowe żelki – innowacja z Żelkowa

1200 – 1220

p r z e r w a
1220 – 1240TETRA PAKJoanna Olszewska
  Roztwarzanie i dystrybucja produktów sypkich – najnowsze technologie
  w ofercie Tetra Pak
1240 – 1300TEWES-BISGrzegorz Łokucjewski, Justyna Sobieska
  Nowoczesne rozwiązania firmy Tewes-Bis
1300 – 1320B&R AUTOMATYKA PRZEMYSŁOWAIlona Kanas, Jacek Barszcz
  Kryteria wyboru systemu automatyzacji
1320 – 1340GEA PEPiotr Szatkowski, Jarosław Korpan
  Tracking and Tracing
1340 – 1400



TECHMAR



Jerzy Zięba
  Sterylizacja opakowań błyskiem światła wysokiej mocy - alternatywa
  dla sterylizacji światłem ciągłym UV a także sterylizacji chemicznej
  bądź promieniami gamma. Aspekty higieniczne oraz ekonomiczne
  metody
1400 – 1420

ULMA

Piotr Kosik
  Nowe rozwiązania w pakowaniu produktów mleczarskich

1420 – 1600

p r z e r w a

o b i a d o w a
1600 – 1620

ALFA LAVAL

Maciej Wróblewski
  Urządzenia Alfa Laval dla przemysły mleczarskiego
1620 – 1640

SPINEX

Sandra Spinkiewicz
  Nowe rozwiązanie zaworów aseptycznych dla przemysłu
  mleczarskiego, membrana P3
1640 – 1700CFSAldona Czuba
  Nowe rozwiązania w zakresie maszyn pakujących firmy CFS
1700 – 1720IZOLACJEZenon Burzyński, Jarosław Pokorski
  Amoniak czy freon - aspekty ekonomiczne, ekologiczne
  i bezpieczeństwa
1720 – 1740EATON ELECTRICJacek Zarzycki, Piotr Zianio
  Jak wykorzystać zdalne sterowanie procesami oraz innowacyjne
  komponenty automatyki w technologii przetwarzania mleka?

1900

 k o l a c j a

17 lutego 2011 r. (czwartek)

  700 – 800ś n i a d a n i e
  800 – 820UNITEXJan Marjanowski, Jarosław Ostrowski
  Ekonomia w stacjach uzdatniania wody, najtańsze źródła wody
  w zakładzie mleczarskim
  820 – 840GRUNDFOSAdam Kowalka
  Nowoczesne systemy pompowe w instalacjach przemysłu mleczarskiego
  840 – 900ALIMA-BISJanusz Kroll
  Usuwanie fosforanu wapnia podczas przerobu serwatki w mleczarstwie
  900 – 920DSMKees Daamen
  Rozwój produktu z MAXILACT - laktazą firmy DSM
  920 – 940ECOR PRODUCTBartosz Olejniczak
  Bezpieczeństwo produktu i zadruku w opakowaniach z folii laminowanych

  940 – 1000

p r z e r w a
1000 – 1020HUGARTAdam Szczepanek
  Innowacje systemów pakowania – maszyny liniowe, butelkarki
1020 – 1040CULINARAgnieszka Wiśnioch
  Innowacyjne stabilizatory i emulgatory skrobiowe do zastosowania
  w przemyśle mleczarskim
1040 – 1100EURO-PANMieczysław Pankiewicz, Ryszard Gajos
  Nowoczesne systemy pakowania i magazynowania wyrobów mleczarskich
  w ofercie firmy Euro-PAN
1100 – 1120CSKTomasz Ziółkowski, Karolina Łukaszewska
  CSK - magia konsystencji
1120 – 1140DIVERSEYZdzisław Jęsiak, Jacek Krajewski
  Zintegrowane rozwiązania stworzone do osiągnięcia
  produkcyjnej doskonałości

1140 – 1200

p r z e r w a
1200 – 1220GEA TUCHENHAGENDaniel Paluch
  Higieniczne aspekty mycia pomp VARIFLOW GEA TUCHENHAGEN
1220 – 1240SPX FLOW TECHNOLOGYBogdan Rojewski
  Systemy FX – nowa propozycja SPX
1240 – 1300PMTElżbieta Nitecka
  Możliwości stosowania preparatu enzymatycznego SAPRONA
  (transglutaminaza) w przemyśle mleczarskim – poprawa jakości
  i wydajności w produkcji przetworów mleczarskich
1300 – 1320SCHWARTE – MILFORJanusz Rzeczkowski, Jarosław Górka
  Nowoczesne systemy do obioru, transportu, magazynowania
  i przerobu mleka firmy Schwarte – Milfor
1320 – 1340RULANDBernhard Scheller
  Małogabarytowe stacje CIP

1340 – 1600

p r z e r w a

o b i a d o w a
1600 – 1620ARGOJarosław Harasimczuk
  Wybrane rozwiązania Argo dla przemysłu mleczarskiego
1620 – 1640HALOILAWładysław Filipiuk
  Zabezpieczanie ładunków paletowych w mleczarstwie - owijarki "Octopus"
1640 – 1700PRO-WAMKarolina Wiatr
  PK-3. Jeden komputer – wiele możliwości...
1700 – 1720GEA GRASSOMarek Mierzwiński
  Amoniakalna pompa ciepła i odzysk ciepła w zakładzie mleczarskim
1720 – 1740WEBERPrzemysław Leszczyński
  Możliwość zastosowania zbiorników magazynowych i procesowych
  z tworzyw termoplastycznych w przemyśle spożywczym
1740 – 1800Andrzej Babuchowski
  Kierunki regulacji unijnych w obszarze żywności – mleczarstwa
1800 – 1810podsumowanie i
zamknięcie seminarium

2000

u r o c z y s t a

 k o l a c j a

18 lutego 2011 r. (piątek)

  700 – 900 - ś n i a d a n i e
         1100 - zakończenie pracy sekretariatu seminarium