...
Wydział Nauki o Żywności zaprasza zainteresowane szkoły ponadpodstawowe, do uczestnictwa w prowadzonych przez pracowników Wydziału zajęć dydaktycznych. Proponujemy uczestnictwo w zajęciach wykładowych oraz praktycznych , prowadzonych w specjalistycznych laboratoriach Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
Zajęcia realizowane na Wydziale Nauki o Żywności pokazują żywność w bardzo szerokim ujęciu, tzn. wg zasady „od pola do stołu”, przez dobór surowca, technologie i techniki produkcji, aspekt bezpieczeństwa i kształtowania jakości podczas produkcji a także w momencie kontaktu z żywnością w etapach poprodukcyjnych, dobór opakowań, zagospodarowanie odpadów, zarówno na poziomie przedsiębiorstwa jak i indywidualnego gospodarstwa domowego oraz oczywiście aspekty żywieniowe dotyczace żywności.
Wykorzystanie, w ramach zajęć, nowoczesnych metod dydaktycznych w znacznym stopniu poszerzy wiedzę uczniów oraz zrozumienie ciekawych oraz wartościowych tematycznie treści.. Część doświadczalna zajęć umożliwi również uczniom usystematyzowanie posiadanych wiadomości oraz poszerzenie zainteresowań w wyżej wspomnianym zakresie.
Proponowana tematyka zajęć: poniżej:
Zainteresowane współpracą Szkoły prosimy o kontakt w celu ustalenia terminu i tematyki zajęć.
Osoby do kontaktu: dr inż. Katarzyna Staniewska, e-mail: kasta@uwm.edu.pl, dr inż. Marika Bielecka, e-mail: marika.bielecka@uwm.edu.pl.