20. Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki na Wydziale Nauki o Żywności
Ponad 660 młodych entuzjastów nauki odwiedziło nasze sale wykładowe i laboratoria podczas 20. Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki.
Pracownicy naszego wydziału w tym roku przygotowali kilkanaście aktywności, w ramach których miejsca rozeszły się już w pierwszych minutach rejestracji na zajęcia.
Wśród warsztatów i zajęć wykładowych, które cieszyły się dużą frekwencją i popularnością znalazły się:
- Podróż przez mleczną krainę (KMiZJ),
- Magiczne kulki (KIPiBŻ),
- Sprawdź, jak sprawny masz zmysł smaku (KTiBŻ),
- Świat słodkości w żywności (KBŻ),
- Czytamy etykiety- dodatki do żywności (KIPiBŻ),
- Kolorowa żywność - jak wybierać dobrze (KTiBŻ),
- Młodzi detektywi w laboratorium na tropie zagadek chemicznych (KTiBŻ),
- Bakterie w produkcji żywności fermentowanej (KIPiBŻ),
- Jogurt - jedz na zdrowie(KMiZJ),
- W krainie zmysłów (KMiZJ),
- Przecierowy, tłoczony, NFC, zagęszczony... czyli sokowy zawrót głowy (KPiCHSR),
- Separuje związki, ale łączy ludzi" - rzecz o chromatografii i spektrometrii mas (KTiBŻ),
- Barwna biotechnologia(KIPiBŻ),
- Metody chromatografii gazowej w ocenie jakości i autentyczności lipidów (KTiBŻ),
- Prozdrowotne i technologiczne właściwości czekolady (KŻCz).
W zajęciach, w które zaangażowało się ponad 20 pracowników naszego wydziału, uczestniczyli zarówno uczniowie szkół podstawowych, ale też licznie licealiści, w których, mamy nadzieję, rozbudziliśmy pasję poszukiwania, odkrywania i czerpania nowej wiedzy i doświadczeń.
Wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy zaangażowali się w tegoroczne przedsięwzięcie, ale również dla tych dla których co roku szereg pracowników Wydziału Nauki o Żywności staje na wysokości zadania przekazując swoją wiedzę i pasję.