23. Międzynarodowy Konkurs Sensoryczny za nami! Mamy 2. medale!
23. Międzynarodowy Konkurs Sensoryczny za nami. W tym roku organizatorem konkursu jest ENILV La Roche Sur Foron. Dwa zespoły z Wydziału Nauki o Żywności UWM Olsztyn Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oceniały mleko, masło, sery Emmental, Tomme De Savoie i Reblochon. W tej edycji naszymi dzielnymi reprezentantkami były: Julia Piątek, Klaudia Brzuzy, Klaudia Wiaterek, Oliwia Lutrzykowska, Elisaveta Moshnina, oraz Agnieszka Michalska
I cóż, mamy 2 medale!!!! ELISAVETA MOSHNINA znalazła się w ścisłej czołówce (2 miejsce) w ocenie sera Reblachon, a KLAUDIA WIATEREK zdobyła 3 miejsce w ocenie mleka.
Panie Inżynier ukończyły kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność Technologia mleczarska, co z pewnością przyczyniło się do sukcesu!!!
Warto dodać, że w 23 Międzynarodowym Konkursie Sensorycznym Oceny Produktów Mleczarskich brało udział 17 drużyn (3-osobowych), czyli łącznie 51 osób z Holandii, Francji, Rumunii, Hiszpanii, Włoch i Polski (Wydział Nauki o Żywności UWM Olsztyn Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie).
Podczas tegorocznego spotkania Europel wybrano ponadto nowy zarząd (Board Members of Europel). Z przyjemnością informujemy, że dr inż. JUSTYNA TARAPATA zasiliła skład zarządu jako Treasurer (skarbnik). Gratulujemy i życzymy sukcesów i zadowolenia z nowej funkcji. ! Europel to stowarzyszenie działające już od 30 lat, które zrzesza nauczycieli mleczarstwa z Europy.
Wyjazd został sfinansowany z projektu pt. „Program Rozwojowy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie” i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, projekt nr POWR.03.05.00-00-Z310/17.