53. Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych za nami. Znamy zwycięzców Sekcji Nauk o Żywności

W dniach 27-28 maja 2024r. na naszym Wydziale w ramach 53. Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych "Interdyscyplinarny charakter inteligentnych specjalizacji", obradowała SEKCJA NAUK O ŻYWNOŚCI, w której uczestniczyło wielu zaangażowanych i aktywnie działających studentów kół naukowych z różnych uczelni.
Wszystkie przedstawione przez prelegentów prace były na wysokim poziomie, co dało niełatwe zadanie Komisji konkursowej, pracującej w składzie: prof dr hab. inż. Katarzyna Majewska, dr inż. Beata Paszczyk, dr inż. Adam Więk.
Pierwsze miejsce przyznano za pracę autorstwa Piotra Radomskiego nt."Wpływ warunków stresowych na przeżywanie i wirulencję pałeczek Listeria monocytogenes izolowanych z żywności" z Naukowego Koła Mikrobiologii Żywności" KOCURIA" Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.

Wyłoniono dwa II miejsca za: pracę dotyczącą badań sensorycznych autorstwa Wajeeha Mumtaz pt. Sensory properties of toasted bread enriched with buckweat husk,  z Koła Naukowego Towaroznawczej Oceny Sensorycznej Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie oraz pracę nt.: Sensoryczna ocena jakości wybranych dodatków do deserów autorstwa Gabrieli Grugel i Tadeusza
Lorkowskiego z Koła Naukowego Towaroznawstwa CARGO Uniwersytetu Morskiego w Gdyni
III miejsce zdobyła Magdalena Skoroda za pracę pt. Ocena zawartości makroelementów w jogurtach wzbogaconych łuską gryczaną i ich jakość sensoryczna" z Koła Naukowego Towaroznawczej Oceny Sensorycznej Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.

GRATULUJEMY ZWYCIĘZCOM!!!

Organizatorzy Sekcji Nauki o Żywności: 
Dr inż. Małgorzata Tańska, prof. UWM
Dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska
Dr inż. Anna Gątarska