54. Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych
24 kwietnia odbyły się obrady 11. Sekcji Nauk o Żywności w ramach 54. Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych „Nauka dla wszystkich”. Wydarzenie zgromadziło liczne grono zaangażowanych studentów, którzy aktywnie działają w kołach naukowych oraz z pasją realizują badania naukowe związane z szeroko pojętą tematyką żywności.
Uczestnicy sesji przedstawili wystąpienia naukowe, poruszające aktualne zagadnienia związane z jakością produktów spożywczych, zachowaniami konsumenckimi oraz wykorzystaniem związków bioaktywnych.
Laureaci 11. Sekcji Nauk o Żywności:
I miejsce – Piotr Radomski (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł pracy: Dualistyczna natura paciorkowców z rodzaju Enterococcus
II miejsce – Gabriela Grugel, Anna Kwarta (Uniwersytet Morski w Gdyni)
Tytuł pracy: Zachowania konsumenta na rynku suplementów diety
III miejsce – Aleksandra Ziółkowska (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Tytuł pracy: Jakość owoców borówki wysokiej w pullulanowej osłonce jadalnej w ocenie konsumenckiej
Wyróżnienie – Aleksandra Odelska, Patrycja Michalik, Marcelina Bartczak (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł pracy: Ekstrakcja owoców Prunus spinosa L. w kierunku związków bioaktywnych
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy sukcesu, a uczestnikom i ich opiekunom dziękujemy za przygotowanie interesujących prezentacji oraz zaangażowanie w przebieg wydarzenia. Seminarium, jak co roku, stworzyło przestrzeń do wymiany doświadczeń, konstruktywnej dyskusji oraz prezentacji wyników badań prowadzonych przez studentów z całej Polski.
Szczególne podziękowania kierujemy do Komisji konkursowej, w skład której weszli prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska, dr hab. inż. Tomasz Sawicki, dr inż. Joanna Ciborska. Ich merytoryczne uwagi, czas poświęcony uczestnikom oraz głęboka analiza tematów znacząco wzbogaciły wartość naukową sesji.
Sesję poprowadziły studentki Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie: Julia Kobryś (Studenckie Koło Naukowe Higieny Żywności i Toksykologii) oraz Marta Wachowicz (Studenckie Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych).
Za organizację i sprawny przebieg obrad 11. Sekcji odpowiadały: dr inż. Anna Gątarska, dr hab. inż. Małgorzata Tańska, prof. UWM, dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska, we współpracy z członkami studenckich kół naukowych:
Studenckiego Koła Naukowego Higieny Żywności i Toksykologii,
Studenckiego Koła Naukowego Towaroznawczej Oceny Sensorycznej,
Studenckiego Koła Naukowego Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych.



