5.OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO SERA ZA NAMI !!!
W dniach 16-17 września w Hotelu Omega już po raz piąty odbyło się Ogólnopolskie Święto Sera - Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.
Głównymi organizatorami przedsięwzięcia, obok Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew w Warszzawie, a także pierwszy raz w tym roku Urząd Miasta Olsztyn oraz Urząd Marszałkowski.
Festiwal został objęty patronatem honorowym Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina, Prezydenta Olsztyna Piotra Grzymowicza oraz JM Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie prof. dr hab. Ryszarda Góreckiego.
Celem projektu jest zaprezentowanie konsumentom oferty krajowych serów i twarogów, produktów o najwyższej jakości i wartości odżywczej, wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski. Na tegorocznym festiwalu zaprezentowało się 19 wystawców - zakladów mleczarskich, a także 8 producentów należących do sieci "Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury Powiśle", którzy prezentowali produkty nie tylko mleczarskie ale również: pieczywo, miody i wędliny.
Niewątpliwie dodatkową atrakcją dla smakoszy serów i twarogów była możliwość skosztowania serów i wyrobów wędliniarskich przywiezionych przez uczestników XIX edycji Konkursu Sensorycznego, zorganizowanego przez EUROPEL - Europejskie Stowarzyszenie Nauczycieli Mleczarstwa, którego Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM w Olsztynie jest członkiem.
Liczne atrakcje przygotowane przez organizatorów, z myślą o straszych ale również najmłodszych konsumentów serów przyciągnęły w tym roku ponad 5 tys. osób.
Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili nasz festiwal i zapraszamy za rok! Dziękujemy również wszystkim pracownikom oraz studentom Wydziału Nauki o Żywności, którzy współtworzyli tak ważne przedsięwzięcie.
Galeria zdjęć festiwalowych wkrótce w galerii wydziałowej oraz na fanpage festiwalowym: https://www.facebook.com/festser2013/
K.S. , J. K.