8. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO SERA Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa za nami!
Festiwal odbył się w dniach 16-17 września 2023 r. się w Kortowie – wizytówce Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – miasteczku uznawanym za najpiękniejszy kampus akademicki w Polsce i jeden z najpiękniejszych w Europie, i… takie też było to wydarzenie po trzyletniej przerwie. Z naszego zaproszenia skorzystali wszyscy 0+, koneserzy serów i laicy, indywidualiści i całe rodziny, a dwudniową imprezę odwiedziło ok. 12 tys. mieszkańców Olsztyna i okolic, ale również ościennych województw.
Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa jest jedną z największych imprez propagujących konsumpcję serów i twarogów w skali kraju, a „święto sera” kojarzone jest z jakością, różnorodnością, przyjemnością i zdrowiem oraz mile spędzonym czasem. Celem tego wydarzenia jest ukazanie konsumentom najwyższej jakości i wartości odżywczej serów dojrzewających i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski oraz lokalnych producentów. Naszymi działaniami chcemy wpływać na kształtowanie od najmłodszego wieku poprawnych nawyków żywieniowych, wpisujących w dietę produkty mleczarskie. Festiwal dał również przestrzeń do wspierania od strony naukowej działalności marketingowej branży mleczarskiej, jak również ukazanie walorów odżywczych i zdrowotnych oraz najwyższej jakości tych wyrobów produkowanych przez rodzimych przetwórców mleka, którzy inwestując w najnowsze rozwiązania techniczno-technologiczne, oferują szeroki asortyment produktów z uwzględnieniem światowych trendów konsumenckich.
Niezmiennie od lat głównym organizatorem festiwalu była Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, we współdziałaniu z Krajowym Stowarzyszeniem Mleczarzy w Warszawie, Urzędem Marszałkowskim Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Urzędem Miasta w Olsztynie.
Na nasze zaproszenie do współrealizacji tego eventu odpowiedziało 21 krajowych zakładów mleczarskich, a wystawcami byli (alfabetycznie):
- AGRO-DANMIS Gramowscy Sp. J. w Bukowcu,
- GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku,
- Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku,
- LAZUR – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska MALUTA w Nowym Dworze Gdańskim,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu,
- Sertop sp. z o.o. w Tychach,
- Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu,
- Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie,
- Spółdzielnia Mleczarska MICHOWIANKA w Michowie,
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie,
- Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie,
- Spółdzielnia Mleczarska w Rykach.
Wystawcami festiwalu było również 11 producentów żywności, nie tylko produktów mleczarskich, a byli to:
- NAD AREM GOSPODARSTWO ROLNE– Kierźliny,
- KOZIA FARMA ZŁOTNA – GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE – wieś Złotna,
- GOSPODARSTWO PSZCZELARSKIE „SŁODKIE ŻYCIE” – Stawiguda,
- PASIEKA RANCHO W KACZEJ DOLINIE – Nowa Wieś Reszelska,
- ZAKŁAD PASIEKA WĘDROWNA JAN PLESZKUN – Olsztyn,
- „QRAŚ” WĘDLINY CATERING ROBERT KURKO – Orzysz,
- GOSPODARSTWO RYBACKIE DARIUSZ TUBIS – Gady,
- 5 PALARNI – OLEKSII STUKANOV – Olsztyn,
- MIKROWARZYWA Z WARMII – Olsztyn,
- DOM DOBRYCH OCTÓW – Działdowo
- PERŁA Browary Lubelskie S.A.
Projekt objęty był patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dr. Gustawa Marka Brzezina oraz Prezydenta Miasta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza, a także JM Rektora dr. hab. Jerzego Przyborowskiego, prof. UWM.
W trakcie trwania festiwalu przeprowadzono głosowanie konsumentów, którzy wybrali produkty nagrodzone tytułami SEROWEGO KRÓLA oraz TWAROGOWEGO KRÓLA. W drugim konkursie Wystawcy ubiegali się o wyróżnienie Statuetką Rektora UWM w Olsztynie – HIT TWAROGOWY oraz HIT SEROWY.
Zostały również przydzielone trzy puchary: MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO, PREZYDENTA OLSZTYNA oraz PREZESA KRAJOWEGO STOWARZYSZENIA MLECZARZY.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy swoją aktywnością i zaangażowaniem wsparli nasze wydarzenie, a w tym szczególnie studentom UWM w Olsztynie oraz wolontariuszom z liceów olsztyńskich.
PROJEKT FINANSOWANY Z FUNDUSZU PROMOCJI MLEKA