Aplikacja Dziennik Diety zaprezentowana na międzynarodowej i krajowej konferencji!
Podczas dwóch wydarzeń naukowych – 4. Międzynarodowej Konferencji Naukowej z cyklu „Dylematy Nauk o Żywieniu Człowieka – dziś i jutro" pt. „Plant diet – benefits and risks", która odbyła się w dniach 12-13 czerwca 2025 r. oraz XLVII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN pt. „Doskonalenie żywności i żywienia dla zachowania komfortu życia człowieka", która odbyła się w dniach 3-4 lipca 2025 r., prof. dr hab. inż. Lidia Wądołowska, autorka koncepcji, zaprezentowała aplikację Dziennik Diety.
Współautorkami prezentacji były dr hab. inż. Joanna Kowalkowska, dr inż. Ewa Niedźwiedzka, dr inż. Beata Stasiewicz oraz dr Monika Jabłońska. Celem badań Zespołu było sprawdzenie, czy aplikacja może wspierać użytkowników w codziennym przestrzeganiu zaleceń żywieniowych i poprawie jakości diety.
W ramach 4-tygodniowej obserwacji osoby korzystające z aplikacji monitorowały spożycie wybranych produktów spożywczych, a następnie oceniano zmiany w ich diecie. Wyniki pokazały, że aplikacja Dziennik Diety może być przydatnym narzędziem do codziennego rejestrowania spożycia i motywowania użytkowników do zdrowszego odżywiania.
Dziennik Diety to innowacyjne narzędzie mobilne opracowane z myślą o osobach, które chcą łatwiej kontrolować swoje zwyczaje żywieniowe i świadomie poprawiać jakość diety.
Aplikacja jest dostępna bezpłatnie: diettools4u.uwm.edu.pl





